Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος προτείνει μία ιδιαίτερη μεσογειακή τάρτα, που θα «ομορφύνει» το τραπέζι σας….

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας, ξεπαγωμένο
  • 40 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 φλ. νερό
  • 3/4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, τεμαχισμένο
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, τεμαχισμένο
  • Αλάτι
  • 255 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 2 αβγά
  • 6 ½  κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 6 ½  κ.σ. creme fraiche
  • Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Κλωνάρια θυμάρι, για γαρνιτούρα

 

Διαδικασία

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε 1 φύλλο ζύμης και το τοποθετούμε σε οβάλ ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. με αφαιρούμενη βάση, φροντίζοντας να καλύψουμε τα πλαϊνά του σκεύους μας.

Απλώνουμε στη ζύμη λαδόκολλα, βάζουμε φασόλια ή άλλο βάρος για πίτες, όπως ρύζι. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και βράζουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 20 λεπτά.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα βάρη και ψήνουμε για άλλα 7-10 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Βάζουμε το σκόρδο στο νερό, που βράζει και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και ξεφλουδίζουμε.

Στεγνώνουμε το κατσαρολάκι και επιστρέφουμε τα σκόρδα σε αυτό, μαζί με το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά σε υψηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Προσεκτικά προσθέτουμε το βαλσάμικο και το νερό.

Βράζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και 1/4 αλάτι κ.γ., ανακατεύοντας.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθούν τα υγρά σε ένα σκούρο σιρόπι, για 10-15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Με τα χέρια θρυμματίζουμε το κατσικίσιο τυρί και πασπαλίζουμε τη βάση της τάρτας.

Απλώνουμε το σκόρδο και το σιρόπι στην τάρτα. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος και την creme fraiche, 1/2 κ.γ. αλάτι και μαύρο πιπέρι. Περιχύνουμε με το μείγμα την τάρτα.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε την τάρτα στη μεσαία σχάρα για 35-45 λεπτά. Η γέμιση θα δέσει και η επιφάνεια θα γίνει χρυσή.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο. Γαρνίρουμε με κλωνάρια θυμάρι και σερβίρουμε την τάρτα μας ζεστή.