Games

Τα 10 video games με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τα τελευταία… 25 χρόνια (vids)

Βιντεοπαιχνίδια best sellers στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η NPD Group από το 1995.

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι τα δημοφιλή video games συχνά βγάζουν περισσότερα χρήματα από χολιγουντιανές μπλοκμπάστερ ταινίες, με έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων από όλο και περισσότερους gamers ανά τον κόσμο.

Αλλά τι είναι αυτό που μετατρέπει ένα απλό video game σε κορυφαίο best seller; Σειρές παιχνιδιών όπως τα «Call of Duty» αποκτούν ένα αφοσιωμένο κοινό με νέες κυκλοφορίες κάθε χρόνο. Δημοφιλή στούντιο όπως η Rockstar Games κερδίζουν εκατομμύρια φαν με απίστευτα λεπτομερή παιχνίδια ανοιχτού κόσμου όπως τα «Grand Theft Auto» και «Red Dead Redemption». Άλλα παιχνίδια όπως το «Guitar Hero» γίνονται πολιτιστικά φαινόμενα με πρωτότυπο gameplay και αξεσουάρ.

Στη συνέχεια θα δούμε τα 10 παιχνίδια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ σύμφωνα με την NPD Group, που καταγράφει τις πωλήσεις video games από το 1995.

Πηγή: Business Insider

10
Grand Theft Auto V

Κυκλοφορία: Σεπτέμβριος 2013
Πλατφόρμα: Xbox One, PlayStation 4, PC, Xbox 360, PlayStation 3

Πρόκειται για το παιχνίδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στις ΗΠΑ, που ξεπερνούν τα 100 εκατ. αντίτυπα. Διαθέτει τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες τους οποίους μπορεί να χειριστεί ο παίκτης και διαδραματίζεται στην – ψεύτικη – πόλη San Andreas της Καλιφόρνια. To «Grand Theft Auto V» ήταν το πρώτο στη σειρά που επέτρεπε την online συμμετοχή πολλαπλών παικτών, γεγονός που παρέτεινε για πολλά χρόνια τις πωλήσεις του. Κυκλοφόρησε για PlayStation 3 και Xbox 360 το 2013, αναβαθμίστηκε για Xbox One και PlayStation 4 την επόμενη χρονιά, και αργότερα έφτασε και στα PC. Ενημερώνεται συνεχώς τα τελευταία έξι χρόνια και συνεχίζει να φέρνει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων από παίκτες που πληρώνουν για να μπορούν να εξοπλίζουν τους χαρακτήρες τους και να αποκτούν πρόσβαση σε νέα game modes.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Call of Duty: Black Ops

Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2010
Πλατφόρμα: Xbox 360, PlayStation 3, Wii, PC, Nintendo DS, macOS

Η επιτυχία της σειράς «Modern Warfare» δημιούργησε ένα φανατικό κοινό για τα παιχνίδια «Call of Duty» και η Activision αναζήτησε τρόπους να διατηρήσει το ενδιαφέρον του ψηλά. Ανέθεσε σε διαφορετικά στούντιο να δουλεύουν παράλληλα πάνω σε νέα παιχνίδια, τα οποία κυκλοφορούσε κάθε χρόνο. Έτσι προέκυψε και η σειρά «Black Ops», το πρώτο μέρος της οποίας τοποθετείται χρονικά στη δεκαετία του 1960, και οι παίκτες αναλαμβάνουν μυστικές αποστολές για λογαριασμό της CIA.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Call of Duty: Black Ops II

Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2012
Πλατφόρμα: PlayStation 3, Xbox 360, Wii U, PC

Μετά από το πρώτο «Black Ops» που εκτυλισσόταν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, το δεύτερο μας μεταφέρει στα τέλη των 80s και στο… 2025. Το «Call of Duty: Black Ops II» έσπασε το ρεκόρ που είχε κάνει ένα χρόνο νωρίτερα το «Modern Warfare 3», ξεπερνώντας τα 500 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Call of Duty: Modern Warfare 3

Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2011
Πλατφόρμα: PlayStation 4, Xbox One, PC, Xbox 360, PlayStation 3

Με την κυκλοφορία του έσπασε κάθε ρεκόρ, πουλώντας 6,5 αντίτυπα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στις πρώτες 24 ώρες και κερδίζοντας 400 εκατ. δολάρια! Ήταν το τελευταίο παιχνίδι της σειράς «Modern Warfare» που κυκλοφόρησε μέχρι φέτος, όταν έγινε επαναλανσάρισμα της σειράς με τον – σκέτο – τίτλο «Call of Duty: Modern Warfare».

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Guitar Hero III: Legends of Rock

Κυκλοφορία: Οκτώβριος 2007
Πλατφόρμα: PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360, Wii, Microsoft Windows, macOS X 

Η σειρά «Guitar Hero» έκανε δημοφιλή τα μουσικά βιντεοπαιχνίδια, αλλά μέχρι το 2007 κυκλοφορούσε αποκλειστικά για την παιχνιδομηχανή PlayStation 2, περιορίζοντας το κοινό της. Το «Guitar Hero III: Legends of Rock» ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που κυκλοφόρησε για όλες τις πλατφόρμες, ακόμη και για PC και macOS, δίνοντας σε πολύ κόσμο τη δυνατότητα να παίξει για πρώτη φορά. Η κιθάρα-χειριστήριο στις εκδόσεις για Xbox 360, PlayStation 3 και Wii ήταν ασύρματη, προσφέροντας μεγάλη άνεση και ελευθερία κινήσεων.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Call of Duty Modern Warfare 2

Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2009
Πλατφόρμα: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Το «Call of Duty: Modern Warfare» θεωρείται ένα από τα καλύτερα first person shooter παιχνίδια όλων των εποχών και αποτέλεσε σημείο καμπής για τη σειρά της Activision. Η συνέχειά του, «Modern Warfare 2», προχώρησε πάνω στο ίδιο σενάριο και βελτίωσε αρκετά το μηχανισμό του παιχνιδιού. Αντιδράσεις προκάλεσε πάντως η αποστολή με τίτλο «No Russian», όπου ο παίκτης λάμβανε μέρος σε τρομοκρατική επίθεση σε ρωσικό αεροδρόμιο, με την επιλογή να σκοτώσει πολίτες.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
WiiFit

Κυκλοφορία: Μάιος 2008
Πλατφόρμα: Wii

Η παιχνιδομηχανή Wii της Nintendo έγινε πολιτιστικό φαινόμενο, κερδίζοντας την προτίμηση εκατομμυρίων χαλαρών gamers με τα μοναδικά της χειριστήρια που κατέγραφαν τις κινήσεις του σώματος. Το παιχνίδι «WiiFit» προχώρησε ακόμη παραπέρα, προσθέτοντας ένα εξάρτημα «σανίδα». Πάνω του έκαναν ασκήσεις οι παίκτες, ενώ οι αισθητήρες του υπολόγιζαν το βάρος τους και τη σωστή ή λάθος στάση της άσκησης. Φυσικά το συγκεκριμένο εξάρτημα έκανε το παιχνίδι πιο ακριβό και αύξανε τα έσοδα από τις πωλήσεις. Η Nintendo πάντως ανακοίνωσε ότι σε όλο τον κόσμο πωλήθηκαν 22 εκατ. παιχνίδια «WiiFit» ενώ το ενισχυμένο «WiiFit Plus» πούλησε άλλα 21 εκατ. αντίτυπα.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Call of Duty: Black Ops III

Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2015
Πλατφόρμα: PlayStation 4, Xbox One, PC, Xbox 360, PlayStation 3

Αν και το «Call of Duty: Black Ops ΙΙΙ» ήταν το πρώτο σε πωλήσεις παιχνίδι του 2015, δεν έφτασε τα ρεκόρ προηγούμενων τίτλων της σειράς. Αν και το παιχνίδι δεν είχε ιδιαίτερα ελαττώματα, τόσο οι φαν όσο και οι κριτικοί σχολίασαν ότι η σειρά «Call of Duty» είχε μείνει στάσιμη και είχε αρχίσει να κουράζει, κάτι που οδήγησε τη δημιουργό Activision σε ριζικές αλλαγές.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Rock Band

Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2007
Πλατφόρμα: Xbox 360, PlayStation 3, Wii, PlayStation 2, PlayStation Portable, Nintendo DS, iOS

Δημιούργημα της ίδιας εταιρίας που μας έδωσε το «Guitar Hero», το «Rock Band» διεύρυνε τις δυνατότητες του παιχνιδιού περιλαμβάνοντας, ως συμπλήρωμα στην κιθάρα, ντραμς, φωνητικά και μπάσο. Στα εξαρτήματα που χρησιμοποιούσε ο παίκτης προστέθηκε χειριστήριο-ντραμς και μικρόφωνο. Υποστηρίζοντας τέσσερις παίκτες-μέλη συγκροτήματος ταυτόχρονα, και δίνοντας τη δυνατότητα για κατέβασμα τραγουδιών, το «Rock Band» θεωρήθηκε αναβάθμιση του «Guitar Hero» και έτυχε θερμής υποδοχής από τους gamers. 

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Call of Duty: Ghosts

Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2013
Πλατφόρμα: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U, PC

Αν και είναι από τα λιγότερο αγαπημένα παιχνίδια «Call of Duty», το «Ghosts» επωφελήθηκε από τη φήμη και το τεράστιο κοινό της σειράς. Είχε αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα πιο δημοφιλή «Call of Duty: Black Ops» και «Call of Duty: Modern Warfare» και γεφύρωσε το χάσμα ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές παιχνιδομηχανών. Κυκλοφόρησε τα για τα PlayStation 3, Xbox 360 και Wii λίγες εβδομάδες πριν από το λανσάρισμα των πολύ ισχυρότερων PlayStation 4 και Xbox One. Η κυκλοφορία σε τόσες διαφορετικές παιχνιδομηχανές βοήθησε πολύ τις πωλήσεις, αλλά επηρέασε αρνητικά τη συνολική ποιότητα του τίτλου.

Προηγούμενο