Games

Τα 10 πιο σημαντικά video games των τελευταίων 10 χρόνων (vids)

Τίτλοι που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο παίζουμε παιχνίδια, δημιούργησαν τάσεις και βρήκαν μιμητές.

Πριν από 10 χρόνια δεν υπήρχαν ακόμη τα PlayStation 4 και Xbox One και το παιχνίδι στα smartphones ήταν ακόμη κάτι καινούργιο. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη νέα δεκαετία στην οποία περάσαμε, πολλά άλλαξαν στο gaming. Εμφανίστηκαν νέοι τίτλοι οι οποίοι άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο παίζουμε παιχνίδια, δημιούργησαν τάσεις, βρήκαν μιμητές και έφεραν τα video games στο σημείο που βρίσκονται σήμερα, εν αναμονή των παιχνιδομηχανών νέας γενιάς PlayStation 5 και Xbox Series X. Ας δούμε 10 από αυτά τα παιχνίδια όπως τα επέλεξε το Business Insider.
 

10
Dark Souls

Πλατφόρμες: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PC, Nintendo Switch
Κυκλοφορία: 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ακόμη και σήμερα, όταν διαβάζετε κάποια κριτική για ένα πολύ δύσκολο action παιχνίδι, θα βρείτε μέσα στο κείμενο τις λέξεις «Dark Souls». Σε μια εποχή που τα παιχνίδια του είδους του επέτρεπαν στους παίκτες να ξεπαστρεύουν ορδές εχθρών με τα σπαθιά και τα ξόρκια τους, το συγκεκριμένο video game ανέβασε αισθητά το επίπεδο δυσκολίας, προσφέροντας μεγάλη αίσθηση ικανοποίησης σε όσους δεν αποθαρρύνθηκαν και κατάφερναν μετά από πάρα πολλές προσπάθειες να νικούν τους πανίσχυρους εχθρούς. Πολλά παιχνίδια έκτοτε προσπαθούν να βρουν αυτή την ισορροπία δυσκολίας, προόδου και ικανοποίησης μετά την επίτευξη του στόχου.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Candy Crush

Πλατφόρμες: Web, Android, iOS, Fire OS, Windows Phone
Κυκλοφορία: 12 Απριλίου 2012

Μη γελάτε καθόλου με τη συγκεκριμένη επιλογή, είναι το παιχνίδι που έκανε gamers ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με το είδος. Το να κάνεις γλυκάκια να εξαφανίζονται σχηματίζοντας τριάδες δεν είναι το gameplay που μπορεί να συγκριθεί με άλλους τίτλους της λίστας, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε σε μετρό ή άλλο ΜΜΜ και να μην υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος γύρω σας που να μην παίζει το «Candy Crush» ή κάποιον από τους δεκάδες κλώνους του.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Pokémon Go

Πλατφόρμες: Android, iOS
Κυκλοφορία: 6 Ιουλίου 2016

Ίσως θυμάστε το καλοκαίρι του 2016 να βλέπετε ένα σωρό νεαρούς και νεαρές σε δρόμους και πλατείες να συγκεντρώνονται και να τριγυρίζουν με τα smartphones στο χέρι. Ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο που συνεχίζεται (όχι βέβαια με την ίδια ένταση) και σήμερα. Το δωρεάν αυτό παιχνίδι έστελνε τους παίκτες να μαζέψουν όσα περισσότερα Πόκεμον μπορούν έξω στον αληθινό κόσμο, όπου μπορούσαν να περπατήσουν και να ασκηθούν. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GPS και επαυξημένη πραγματικότητα, το «Pokémon Go» έγινε τεράστια επιτυχία. 

Προηγούμενο
Επόμενο
7
The Last of Us

Πλατφόρμες: PlayStation 3, PlayStation 4
Κυκλοφορία: 14 Ιουνίου 2013

Σαν ιστορία μπορεί να μοιάζει λίγο με τη σειρά «The Walking Dead», αλλά το συγκεκριμένο παιχνίδι ανέβασε πολύ τον πήχη του storytelling αφηγούμενο μια ιστορία για απώλεια, τραύματα και αγάπη στην μετα-αποκαλυπτική Αμερική. Πέρα από το εξαιρετικό σενάριο και τους διαλόγους, το «The Last of Us» ήταν πρωτοποριακό και ως action game τρίτου προσώπου, με πολύ έντονες αναμετρήσεις, όπου ο παίκτης έπρεπε να επιβιώσει με ελάχιστα μέσα στη διάθεσή του. Ήταν ένας από τους τελευταίους τίτλους του PlayStation 3 και επηρέασε πολύ την επόμενη γενιά ανάλογων παιχνιδιών στα νεότερα μηχανήματα (PS4 και Χbox One). 

Προηγούμενο
Επόμενο
6
The Elder Scrolls V: Skryrim

Πλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, VR
Κυκλοφορία: 11 Νοεμβρίου 2011

Εδώ και πάνω από 9 χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι εξερευνούν τον τεράστιο κόσμο του «Skyrim» και όταν τελειώσουν το παιχνίδι το ξαναρχίζουν από την αρχή, για μια εντελώς νέα εμπειρία. Μέσα σε αυτό μπορούν να ζήσουν μια ήσυχη ζωή, να το ρίξουν στην περιπέτεια και να σκοτώσουν δράκους, να ζήσουν το δικό τους προσωπικό «Game of Thrones» και γενικώς να κάνουν ό,τι θέλουν.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Minecraft

Πλατφόρμες: PC, Mac, Linux, Android, iOS, Xbox 360, Raspberry Pi, Windows Phone, PlayStation 3, Fire OS, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation Vita, Universal Windows Platform, Wii U, Apple tvOS, Nintendo Switch, New Nintendo 3DS
Κυκλοφορία: 18 Νοεμβρίου 2011

Μια πολύ απλή ιδέα – πάρε τουβλάκια και δημιούργησε τον δικό σου κόσμο – που έγινε παιχνίδι από έναν και μόνο άνθρωπο (Μάρκους Πέρσον), γνώρισε τρομαχτική επιτυχία, αγοράστηκε από τη Microsoft το 2014 έναντι 2,5 δισ. δολαρίων (!)  και έκτοτε πουλάει όλο και περισσότερο (μόνο το θρυλικό «Tetris» το ξεπερνάει). Είναι πολύ φιλικό στη χρήση, απελευθερώνει τη φαντασία και το αγαπούν εξίσου μικρά παιδιά και μεγάλοι.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
League of Legends

Πλατφόρμα: PC
Κυκλοφορία: 21 Οκτωβρίου 2009

Τα τελευταία 10 χρόνια χαρακτηρίστηκαν από την έκρηξη των esports, των αγώνων με βιντεοπαιχνίδια, και αυτό το παιχνίδι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή «αγωνίσματα». Καθιέρωσε μια νέα κατηγορία στο gaming – τη multiplayer online battle arena –  και πάνω από 8 εκατ. παίκτες συνδέονται σε αυτό καθημερινά για να δώσουν μάχες μεταξύ τους. Είναι και αυτό δωρεάν, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών πραγματοποιούν αγορές εντός του παιχνιδιού για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Fortnite

Πλατφόρμες: PC, Mac, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Android and iOS.
Κυκλοφορία: 21 Ιουλίου 2017

Η ιδέα ήταν κλεμμένη από άλλο παιχνίδι (το «PlayerUnknowns Battlegrounds»). Αλλά το «Fortnite» κατάφερε να γίνει πολύ γρήγορα παγκόσμιο φαινόμενο με πάνω από 250 εκατομμύρια εγγεγραμμένους παίκτες επειδή: α) έχει πλάκα β) είναι παρεΐστικο γ) μπορείς να το παίξεις από οποιαδήποτε συσκευή και είναι η ίδια εμπειρία δ) ανανεώνεται συνεχώς ε) είναι δωρεάν – αλλά έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αγορές εντός του παιχνιδιού, και κάπως έτσι η Epic Games έχει βγάλει από αυτό πάνω από 2,5 δισ. δολάρια…

Προηγούμενο
Επόμενο
2
The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Πλατφόρμες: Nintendo Wii U, Nintendo Switch
Κυκλοφορία: 3 Μαρτίου 2017

Το παιχνίδι που ταυτίστηκε με την τεράστια επιτυχία του Nintendo Switch, της πρώτης παιχνιδομηχανής σε πωλήσεις τα τελευταία χρόνια. Κυκλοφόρησε «πακέτο» με το μηχάνημα, και αν δεν ήταν τόσο καλό, πολλά θα είχαν αλλάξει για τη Nintendo σήμερα. Μια εξαιρετική περιπέτεια φαντασίας σε έναν απέραντο κόσμο για εξερεύνηση, με σχεδιασμό και απαιτήσεις από τους gamers που πραγματικά πήγαν την τέχνη των βιντεοπαιχνιδιών ένα βήμα μπροστά.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Grand Theft Auto V

Πλατφόρμες: Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PC
Κυκλοφορία: 17 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν είναι ένα ακόμη σίκουελ στη σειρά βίαιων παιχνιδιών που σας αμολάει ελεύθερους στους δρόμους πόλεων για να αναρριχηθείτε στον υπόκοσμό τους. Είναι το τρίτο σε πωλήσεις βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών (πίσω από το «Minecraft» και το «Tetris») που παίζεται ακόμη μετά μανίας καθώς η δράση του έχει μεταφερθεί online όπου οι προκλήσεις είναι περισσότερες και οι περιπέτειες ανεξάντλητες.

Προηγούμενο