Γεύση
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ο Άκης Πετρετζίκης σε κερνά λιχουδιές! Συνταγή για κολοκυθοπιτάκια

Δεν θα τα χορταίνεις – Κολοκυθοπιτάκια δια χειρός Άκη Πετρετζίκη – Λαχταριστή πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι

kolokithopitakia-650Ιδανικά συνοδευτικά για το κυριακάτικο τραπέζι, τρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Τα κολοκυθοπιτάκια του Άκη Πετρετζίκη θα γίνουν τα αγαπημένα σου.

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθα

  • 100 γραμμ. χοντρό πλιγούρι

  • 30 γραμμ. φιδέ

  • 100 γραμμ. σταφιδάκια

  • ½ μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 1 κουταλάκι κανέλα

  • 2-3 κουταλιές ζάχαρη

  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι

  • 2 κουταλιές βαλσαμικό κρέμα

  • Φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο

  • Παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα

Για τη ζύμη

  • 530 γραμμ. αλεύρι χωριάτικο

  • 130 γραμμ. αλεύρι μαλακό

  • 1 κουταλάκι αλάτι

  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 4 κουταλιές ηλιέλαιο

  • 2 κουταλιές ξύδι

  • 50 γραμμ. χυμό από 1 πορτοκάλι

  • 300 γραμμ. χλιαρό νερό

  • Αλεύρι για πασπάλισμα

Διαδικασία

Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 2x2εκ. Τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και την κρατάμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε το πλιγούρι και τον φιδέ και σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με την κολοκύθα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από τα σταφιδάκια. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Κρατάμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 βράδυ. Την επόμενη ημέρα, ανακατεύουμε μέσα και τα σταφιδάκια και αφήνουμε στην άκρη. Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να μοιάζουν με βρεγμένη άμμο. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το χλιαρό νερό, το αλάτι, το ξύδι και το φρέσκο χυμό από πορτοκάλι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη. Την πλάθουμε σε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, παίρνουμε το ένα κομμάτι και κρατάμε τα υπόλοιπα σκεπασμένα με πετσέτα να μην ξεραθούν. Το ζυμώνουμε για λίγο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ύστερα το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με μηχανή φύλλου ή με τη βοήθεια ενός πλάστη. Με ένα στρογγυλό κουπάτ 10 εκ. κόβουμε δίσκους από το φύλλο μας και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε από τη γέμιση και τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι στο κέντρο του. Έχουμε δίπλα μας ένα μπολ με νερό και βρέχουμε την περιφέρεια του κύκλου της ζύμης. Διπλώνουμε στη μέση και κολλάμε τα δύο άκρα κάνοντας μισοφέγγαρα.  Με ένα πιρούνι πατάμε τα σημεία που ενώθηκε η ζύμη για να τα κλείσουμε καλά. Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε και τις υπόλοιπες. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και απλώνουμε πάνω τα κολοκυθοπιτάκια, αφήνοντας απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ τους και τα αλείφουμε ελαφρά με λίγο χυμό πορτοκαλιού. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με παπαρουνόσπορο και κρέμα βαλσαμικού.Πηγή: http://akispetretzikis.com/

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.