Γεύση
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πώς να συνδυάσετε ένα γεύμα με το σωστό κρασί (pics)

Ζητήσαμε από τον Στέφανο Πελεκάνο, sommelier του εστιατορίου Chefi να μας μάθει τα μυστικά του τέλειου food pairing. Και τώρα ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε!

Ζητήσαμε από τον Στέφανο Πελεκάνο, sommelier του εστιατορίου Chefi, να μας μάθει τα μυστικά του τέλειου food pairing. Και τώρα ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε!

Πολλές φορές θα έχετε βρεθεί στη «δύσκολη» θέση να μην ξέρετε με ποιο κρασί να συνοδεύσετε το αγαπημένο σας φαγητό.

Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, συνηθίζουμε να καταφεύγουμε στις δοκιμασμένες κλασσικές λύσεις και να επιλέγουμε ένα απλό λευκό ή κόκκινο κρασί. Συνήθως, ντρεπόμαστε ακόμα και να ρωτήσουμε τον υπεύθυνο του εστιατορίου να μας προτείνει κάποιο.

Ήρθε όμως η ώρα να ξεπεράσουμε τις όποιες αναστολές μας και να αποκτήσουμε γνώση. Πολύτιμη γνώση. Γιατί μόνο πολύτιμο μπορεί να αποδειχθεί το γεγονός του να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω για τη σχέση φαγητού και κρασιού, τις ιδανικές ποικιλίες οίνου και τον τρόπο που συνδυάζονται τα αρώματά τους με τις γεύσεις των πιάτων μας.

Αν υπάρχει ένας ιδανικός άνθρωπος για να μας εξηγήσει πως ακριβώς πρέπει να τρώμε το φαγητό μας και πως να πίνουμε το κρασί μας, αυτός δεν είναι άλλος από τον sommelier.  

Όταν ακούτε τη λέξη sommelier, μην σας έρχεται στο μυαλό ένας απόμακρος σνομπ τύπος που το παίζει ξερόλας για το κρασί. Πλέον, ο sommelier είναι ο «σύμβουλός» μας, ο άνθρωπος που θα μας αριθμήσει τις ετικέτες του μαγαζιού, θα μας περιγράψει τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας και θα μας προτείνει συνδυασμούς που θα απογειώσουν το γαστριμαργικό μας ταξίδι.

Πάμε λοιπόν να μάθουμε μικρά και ωραία μυστικά για το κρασί! Ο Στέφανος Πελεκάνος από το εστιατόριο Chefi έχει τις απαντήσεις.

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες του food pairing; Είναι σωστό να ακολουθούμε πάντα τα κλασικά παραδείγματα (κόκκινο κρασί / κρέας, λευκό κρασί / ψάρι);

Σε μια δημιουργική κουζίνα, όπως αυτή του CHEFI, ο πρώτος λόγος για την επιλογή του κρασιού είναι η απόλυτη ισορροπία και η αρμονία των γεύσεων. Ο κλασικός κανόνας είναι σωστός, αλλά οι κανόνες είναι και για να τους σπάμε!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνδυασμός φαγητού-κρασιού;

Είναι άπειροι! Αλλά, εφόσον πρέπει να δώσω μια απάντηση, θα έλεγα ψάρι στην σχάρα σε συνδυασμό με παλαιωμένο Chardonnay. Η αρωματική πολυπλοκότητα και ο δρύινος χαρακτήρας του Chardonnay έρχονται σε απόλυτη ισορροπία με τη λιπαρότητα και την πλούσια γεύση του ψαριού, απογειώνοντας τον γευστικό μας ουρανίσκο.

Ποια είναι τα μυστικά ενός sommelier; Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος προσέγγισης για τον κάθε πελάτη;

Μυστικά δεν υπάρχουν, παρά μόνον γνώσεις!  Άριστη γνώση της λίστας κρασιών που έχουμε δημιουργήσει, καθώς και των πιάτων μας. Συνεχείς ανανεώσεις και  επεμβάσεις με στόχο νέους οινικούς συνδυασμούς και φυσικά πάντοτε κάποια «μυστικά» κρασιά στο κελάρι για να κρατιέται αμείωτο το ενδιαφέρον. Πάντοτε ακούμε τον πελάτη προσεκτικά, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι του αρέσει και πόσο ανοιχτός είναι σε νέες προτάσεις. Χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με κοινό ορίζοντα την αγάπη και το πάθος για το κρασί.

Πόσο εύκολο είναι για έναν sommelier να αντιληφθεί τι θέλει ο πελάτης και όχι τι θα προτιμούσε ο ίδιος;

Απλώς ακούω τον πελάτη. Ο πελάτης πλέον έχει άποψη, γνώση, συμμετέχει, ρωτάει και δεν παρασύρεται από τις προσωπικές προτιμήσεις του sommelier.

Ποιους 5 συνδυασμούς από το μενού μας προτείνει το Chefi;

- Ceviche λαβράκι με Kτήμα Γαίας «Wild Ferment» / Ασύρτικο 2016

- Γαρίδα κανταΐφι με Κτήμα Αβαντίς «Lenga» / Gewurztraminer 2016

- Αρνάκι σχάρας με Κτήμα Κυρ-Γιάννη «Μerlot» / Ξινόμαυρο / Syrah 2014

- Χοιρινό μελωμένο με Οινοποιείο Gentilini «Eclipse» / Μαυροδάφνη 2015

- Φιλέτο μόσχου με Κτήμα Σκούρα «Μέγας Οίνος» Cab.Sauvignon / Αγιωργίτικο 2013

Ποιες ετικέτες κρασιών θα βρούμε και θα μας εκπλήξουν στο Chefi;

Η λίστα κρασιών του Chefi βασίζεται σε μια και μόνο φιλοσοφία: στο απόλυτο wine & food pairing για να απολαμβάνουμε πάντα…τα πάντα! Αν πρέπει ωστόσο να επιλέξουμε κάποια, τότε θα σας εκπλήξουν σίγουρα τα παρακάτω:

- Κτήμα Γαίας «Wild Ferment» Ασύρτικο 2016

- Οινοποιείο Χατζηδάκης Αηδάνι Άσπρο 2016

- Κτήμα Καμκούτη «Κουρίτες» Cab.Sauvignon/Merlot/Ξινόμαυρο 2012

- Cantine San Marzano «Talò» Primitivo Di Manduria 2014

Ποια είναι η γνώμη σας για τα ελληνικά κρασιά; 

Ο ελληνικός αμπελώνας στέκεται ισάξια δίπλα στις διεθνείς ετικέτες. Ποικιλίες όπως το ασύρτικο, αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο έχουν ακουστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καλλιέργεια της ποικιλίας ασύρτικου στο φημισμένο Clare Valley της Αυστραλίας. Τα ελληνικά κρασιά «ευφραίνουν καρδίαν».

Εσείς ποια ετικέτα προτιμάτε αυτή την περίοδο;

Μπορεί ένας ζωγράφος να σας πει ποιο χρώμα προτιμάει αυτή την περίοδο;

CHEFI The Restaurant: Περικλέους 31, Χαλάνδρι.
Κρατήσεις: τηλ. 210 68 15 774
www.facebook.com/chefitherestaurant
[email protected]www.chefi.gr


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.