Γεύση
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Στρώνουμε γιορτινό τραπέζι με τον Άκη Πετρετζίκη

Συνταγές για τα οικογενειακά σουαρέ!

Γιορτές με φίλους, οικογένεια, αγαπημένα πρόσωπα και απολαυστικές ιδέες για φαγητό που θα «νοστιμίσουν» ακόμα περισσότερο τις ζωές σας! 

Κουραμπιέδες γεμιστοί με σοκολάτα
Υλικά
Για τη γκανάζ

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 300 γρ. κουβερτούρα

Για τους κουραμπιέδες

  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο πρόβειο
  • 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλιες
  • ½  κ.γ. πικραμύγδαλο
  • 1 κ.γ. ανθόνερο
  • 200 γρ. ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ (καβουρδίζουμε στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά)

Για το σερβίρισμα

  • Ανθόνερο
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Για τη γκανάζ: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μια βράση. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.

Για τους κουραμπιέδες:  Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά. Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βουτύρου αλλά με το xτύπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα. Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Η ζύμη πρέπει να σπάει, να είναι σαν τρίμμα, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.) τα πατάμε με το χέρι για να πλατύνουν.

Βάζουμε τη γκανάζ σε μικρά μπαλάκια, σε μέγεθος του φουντουκιού, στο κέντρο της ζύμης και τα τυλίγουμε. Τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.

Ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί. Αφού κρυώσουν καλά τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο. Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.  


Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη
Υλικά
Για το σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 στικ κανέλας
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 300 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα

  • 250 γρ. ηλιέλαιο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. μπράντυ
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. σόδα χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.σ .κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 750 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη

Για το σερβίρισμα

  • Μέλι
  • Καρύδια

Διαδικασία
Για το σιρόπι:  Βάζουμε τα υλικά  για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν. Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει. όταν βγουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
 
Για τα μελομακάρονα:  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός του αλευριού. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μία ζύμη αρκετά εύπλαστη και λιπαρή. Τα μελομακάρονα θα πλάθονται μια χαρά.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα). Πιέζουμε ελαφρά με μία «αράχνη» για να δώσουμε σχήμα στα μελομακάρονα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.


Δίπλες
Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 5 αβγά μεσαία
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Αρκετό σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 800 γρ. νερό
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 50 γρ. μέλι

Για το σερβίρισμα

  • Μέλι
  • Κανέλα τριμμένη
  • Σπασμένα καρύδια

Διαδικασία
Βάζουμε το αλεύρι, τα αβγά, αλάτι, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σφίξει η ζύμη μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια, τυλίγουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο από 2-12 ώρες (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα).

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, αλευρώνουμε συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάγκο. Εδώ θέλει αρκετή υπομονή, καθώς το ζυμάρι μας στα πρώτα 2 λεπτά θα δυσκολεύεται πολύ να ανοίξει, αλλά όσο δουλεύουμε με τον πλάστη το ζυμάρι μας τόσο θα μαλακώνει και στο τέλος θα ανοίγει πολύ εύκολα. (αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μηχάνημα που ανοίγει τη ζύμη για τα σπιτικά ζυμαρικά.)

Mε τον πλάστη ανοίγουμε μια μεγάλη λωρίδα πλάτους 10-15 εκ. πολύ λεπτή και κόβουμε μετά  σε μήκος 20-25 εκ. Δηλαδή (25x15 εκ.). Αυτό το κομμάτι το βάζουμε όπως είναι σε τηγάνι με μπόλικο καυτό λάδι και με τη βοήθεια 2 κουταλιών το τυλίγουμε ρολό καθώς τηγανίζουμε.

Τηγανίζουμε σε αρκετό σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα για περίπου 2 λεπτά, προσέχοντας να βάζουμε λίγες κάθε φορά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Στην αρχή θα είναι δύσκολο να τους δίνουμε το κατάλληλο σχήμα αλλά σιγά σιγά θα το βρούμε. Αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και βάζουμε τις δίπλες μας σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Για το σιρόπι: Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και την κανέλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και αφαιρούμε από τη φωτιά. Σιροπιάζουμε τις δίπλες στο καυτό σιρόπι για 2 λεπτά κάθε μια. Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα και καρύδια.

Βασιλόπιτα χωρίς ζάχαρη
Υλικά

  • 4 αβγά μεσαία
  • 50 γρ. στέβια
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ.  μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 60 γρ. cranberries αποξηραμένα
  • 60 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. γάλα
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από ½ πορτοκάλι
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος, κρύα

Για τη διακόσμηση

  • Χρυσόσκονη βρώσιμη
  • Δεντράκια ψεύτικα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 στον αέρα. Λαδώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα 23 εκ.. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα, τα αβγά με τη στέβια για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν τα αβγά και να ομογενοποιηθούν με τη στέβια.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το ξύσμα, τα cranberries και τα καρύδια. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά τα υγρά υλικά που έχουμε στο μπολ.
Τέλος, προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα εντελώς.

Όταν κρυώσει η βασιλόπιτα βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να γίνει σαντιγί. Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας στρώνουμε τη σαντιγί πάνω από τη βασιλόπιτα. Διακοσμούμε με τη χρυσόσκονη και τα δεντράκια.

 

Ρολό κιμά wellington
Υλικά

  • 1 κύβο κότας
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 2 κ.σ.  φρέσκια ρίγανη  
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • Πιπέρι
  • 300 γρ. ψωμί του τοστ 
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • Αλάτι
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 αβγά
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 200 γρ. φέτα
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. λιαστή ντομάτα
  • 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
  • 8 φέτες μπέικον
  • 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
  • 1 κρόκο αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό (για άλειμμα)

Για τις πατάτες

  • 500 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα, πλυμένες
  • 5 γρ. φρέσκο δενδρολίβανο
  • 5 γρ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. ημίχονδρο αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τον κύβο, 2 σκ. σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί ο κύβος και το σκόρδο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, το πιπέρι, το ψωμί και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν.

Ρίχνουμε το αρωματικό μας ψωμί σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Παράλληλα, καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις 2 σκ. σκόρδο και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε ίσα ίσα να γίνουν μικρά κομματάκια (δεν θέλουμε να λιώσουν). Σε ένα τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το μείγμα των λαχανικών για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3 του αρχικού. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε ακόμα πιο συμπυκνωμένη τη γεύση τους.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να φτάσει κοντά στη θερμοκρασία δωματίου (θα βοηθήσει αν μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ). Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα λαχανικά μας, τη φρυγανιά (αρωματικό ψωμί), τον κιμά, τα αβγά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τον κιμά για περίπου 3-4 λεπτά.
Παίρνουμε ένα μπολ, σπάμε μέσα την φέτα με τα χέρια μας προσθέτουμε το τυρί κρέμα την λιαστή ντομάτα  ψιλοκομμένη,  το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τον κιμά από πάνω, βάζουμε μια άλλη λαδόκολλα πάνω από τον κιμά και με τη βοήθεια ενός πλάστη  ανοίγουμε τον κιμά 30x50 εκ.. Πάνω από τον κιμά απλώνουμε τις 8 φέτες μπέικον, τη μια δίπλα στην άλλη και αφήνουμε 2 δάχτυλα κενό στις άκρες.

Παίρνουμε τη γέμιση με τα τυριά που έχουμε φτιάξει, την πλάθουμε ώστε να γίνει σαν ένα μικρό ρολό και την τοποθετούμε πάνω στα μπέικον. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το τυλίγουμε σε ένα μεγάλο ρολό, τυλίγουμε από πάνω και με αλουμινόχαρτο και σφίγγουμε τις άκρες σαν καραμέλα.

Το τοποθετούμε σε ένα ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει. Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο προσεκτικά για να μην σπάσει το ρολό και αφαιρούμε τυχόν υγρά που έχει βγάλει κατά το ψήσιμο.

Κόβουμε διαγώνια το ⅓ του ρολού και τυλίγουμε το μεγάλο κομμάτι του ρολού με ένα φύλλο σφολιάτας. Το άλλο φύλλο της σφολιάτας το κόβουμε στη μέση και τυλίγουμε το μικρό κομμάτι. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα  και ενώνουμε τα 2 κομμάτια, αλείφοντάς τα με τον κρόκο και το νερό ώστε να δημιουργήσουμε έναν κορμό δέντρου.

Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέζουμε τα 2 ζυμάρια ώστε να ενωθούν μεταξύ τους και χαράζουμε οριζόντιες γραμμές ελαφριά σε όλη την επιφάνεια δημιουργώντας μια επιφάνεια που να μοιάζει με ξύλο. Αλείφουμε με τον υπόλοιπο κρόκο και ψήνουμε στους 200 για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει η σφολιάτα ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Για τις  πατάτες:  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 στον αέρα.
Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με το ημίχονδρο αλάτι. Απλώνουμε τις πατάτες στο ταψί και βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά  (αναλόγως το μέγεθος οι πατάτες μας για να είναι έτοιμες θα πρέπει να τρύπιουνται με ένα μαχαίρι).

Αφαιρούμε από τον φούρνο, τις κόβουμε στην μέση και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, απλώνουμε τις πατάτες από την κομμένη πλευρά στο τηγάνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, καρυκεύουμε με το θυμάρι και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε 2-3 φορές με προσοχή να μην λιώσουν.
Όταν πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού.


Χοιρινό μπούτι στον φούρνο
Υλικά

  • 2,5 kg χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • 2 λεμόνια
  • 10 κλ. φρέσκο θυμάρι
  • 20 γρ. ελαιόλαδο

Για την μαρινάδα

  • 50 γρ. μουστάρδα καυτερή
  • 50 γρ. μέλι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • Πιπέρι
  • 3 Maggi κύβους λαχανικών

Για το γλάσο

  • 125 γρ. μέλι
  • 50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Χτυπάμε στο μούλτι τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το ξύσμα, μπόλικο πιπέρι, τους κύβους λαχανικών και αφήνουμε στην άκρη. Στον πάγκο εργασίας μας απλώνουμε το μπούτι από την «κακή» πλευρά. 

Κόβουμε στη μέση (το ανοίγουμε) όχι μέχρι το τέρμα σαν να θέλουμε να σχηματίσουμε έναν φάκελο. Χαράσσουμε το κρέας για να ρουφήξει την μαρινάδα μας. Ρίχνουμε τη μαρινάδα μέσα στη τσέπη που σχηματίσαμε και φροντίζουμε να πάει παντού. Ότι μείνει μπορούμε να το αλείψουμε εξωτερικά.

Με έναν σπάγκο δένουμε το κρέας μας περιμετρικά σε αρκετά σημεία ώστε να μείνει σταθερό κατά το ψήσιμο και να έχει ωραίο σχήμα. Τοποθετούμε το κρέας μας σε ένα ταψάκι που σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το κρέας μας να μαριναριστεί στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες.

Ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες. Λίγο πριν τις 3 ώρες ετοιμάζουμε τις πατάτες και το γλάσο μας. Βάζουμε ένα τηγάνι να καίει σε μέτρια φωτιά.
Πατάμε ελαφρά με το χέρι μας τις ήδη βρασμένες πατάτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Προσθέτουμε το θυμάρι, σβήνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια και αφαιρούμε από την φωτιά. Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι με τη μαύρη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 Watt.

Βγάζουμε τη μεμβράνη από το γλάσο και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Κόβουμε τον σπάγκο από το χοιρινό μας, χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι και περιχύνουμε με το γλάσο. Τοποθετούμε ξανά στον φούρνο στους 200° C στον αέρα για 20-25 λεπτά. Σερβίρουμε περιχύνοντας με το ζουμί που έχει μείνει μέσα στο ταψί μας. 


Πάπια πορτοκάλι
Υλικά

  • 1 πάπια περίπου 2 1/2 κιλά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 6 φτερούγες κοτόπουλο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 500 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • 1 πορτοκάλι σε ροδέλες για σερβίρισμα
  • Κλωναράκια θυμαριού για σερβίρισμα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160. Βάζουμε την πάπια σε μία σχάρα πάνω σε ένα ταψί. Γυρνάμε τις φτερούγες πίσω από το σώμα της πάπιας για να μην μας καούνε στο ψήσιμο. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.

Παράλληλα, βάζουμε πάνω σε μία άλλη σχάρα τις φτερούγες κοτόπουλο.
Τις αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μεταφέρουμε τη σχάρα πάνω σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 1,5- 2 ώρες μέχρι να χρυσαφίσουν οι φτερούγες.

Αφαιρούμε τις φτερούγες από τον φούρνο και μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να χρυσαφίσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το ξίδι. Με μία ξύλινη κουτάλα «ξύνουμε» τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να αφαιρέσουμε τυχόν κομματάκια που έχουν κολλήσει.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον κύβο κοτόπουλο και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά κατά 2/3 και να αρχίζει να πήζει η σάλτσα.
Σουρώνουμε τη σάλτσα σε ένα μπολάκι και αφαιρούμε τις φτερούγες. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε μαζί με την πάπια, τις φέτες πορτοκαλιού και το θυμάρι.

Πηγή: akispetretzikis.com

 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.