Γεύση
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το Nolita έτεκε... αβγά! (pics)

Δοκιμασμένη και πετυχημένη αμερικανική εφεύρεση. Eδώ με έντονα ιταλική εσάνς. Άψογα  προσαρμοσμένη στην ελληνική κουλτούρα. Και στο επίκεντρο το πιο διάσημο versatile υλικό. Το αβγό. 

Το brunch του εστιατορίου Nolita (Χαριλάου Τρικούπη 48, Κηφισιά, Ξενοδοχείο Semiramis, τηλ.: 210-6231.181) εγκαινιάζει την κλασική εποχή του αβγού, το οποίο δεν θέλουν οι περισσότεροι μάγειροι στα μενού τους, διότι «είχε φύγει από τη μόδα». Ίσως βέβαια επειδή είναι ένα από τα πιο δύσκολα υλικά και προκλητικά υλικά... Ο τολμών πάντως νικά. Στην περίπτωσή μας ο σεφ του Nolita Γιάννης Λιόκας έχει δημιουργήσει ένα μενού με πέντε διαφορετικούς τύπους αβγού σε ρόλο πρωταγωνιστή. 

Εκεί λοιπόν δοκίμασα την Κυριακή μακράν την καλύτερη hollandaise sause της χρονιάς. Έλουζε αβγά ποσέ πάνω σε φοκάτσια που είχε δημιουργήσει ο μάγος αρτοποιός -και όχι μόνο- Νίκος Σωτηρόπουλος. Και για να μιλούν ιταλικά τα αμερικανικά αβγά benedict, αντί για μπέικον είχαν αλμυρό προσούτο San Daniele. Σερβίρονται και με καπνιστό σολομό. 

Η καυτή μίνι πίτσα με το μελάτο αβγό στη μέση έσκαγε από άρωμα και γεύση! Λεπτή ζύμη, τραγανή και αφράτη συνάμα. Στρωμένη με ελάχιστη σάλτσα ντομάτας χωρίς καθόλου οξύτητα. Και την ακριβή ποσότητα και αναλογία μοτσαρέλας και καπνιστής παντσέτας. Πιάτο που ακόμη σκέφτομαι...

Μία ελληνοϊταλική έκδοση του αβγού με την κόκκινη σάλτσα είναι το πιο ενδιαφέρον πάντρεμα λαϊκών πιάτων των λαών. Αβγά μάτια γουρλωμένα σερβίρονται μέσα στο τσίγκινο τηγανάκι της γιαγιάς, με ελαφρώς πικάντικη ιταλική σάλτσα amatriciana. Ποικιλία από φρέσκα ψωμάκια για βούτες συνοδεύουν και κολακεύουν. Γευστική και πολύ κοντά στη δική μας ομελέτα είναι και η φριτάτα με καπνιστή μοτσαρέλα, κολοκύθα και μανιτάρια portobello. 

Το πιο εντυπωσιακό πιάτο οπτικά πιάτο ήταν το τραγανό και μελάτο αβγό πάνω σε κρέμα πατάτας, μανιτάρια εποχής και σπανάκι σωτέ. Μόλις έκοψα το αβγό γέμισε το πιάτο κίτρινο κρόκο. Η γεύση όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Διότι η πατάτα είχε υποστεί τόσο ταλαιπωρία από την επεξεργασία, που είχε χάσει το γήινο άρωμα και τελικά τη γεύση της. Ένα πιάτο με αναμενόμενα αρώματα, υφές και εντάσεις, αλλά δίχως τύχη τη φορά αυτή.

Κρόκο αβγού για στέμμα έχει και η καρμπονάρα. Μία από τις καλύτερες που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος στα αθηναϊκά εστιατόρια. Με άψογα βρασμένο μακαρόνι, τραγανό μπέικον και αρκετό αλάτι, αποδίδει τιμή στην ιταλική κουζίνα. Το πιάτο αυτό, όπως και τα περισσότερα του dinner, σερβίρονται και από τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι τις 6 το απόγευμα που διαρκεί το brunch.

Το interior design του Nolita Athens αποτελεί έμπνευση και εκτέλεση του αρχιτεκτονικού γραφείου LOT, του Λεωνίδα Τραμπούκη και της Ελένης Πεταλωτή.

Το Nolita έτεκε... αβγά! (pics)
Το Nolita έτεκε... αβγά! (pics)
Το Nolita έτεκε... αβγά! (pics)
Το Nolita έτεκε... αβγά! (pics)
Το Nolita έτεκε... αβγά! (pics)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.