Γεύση
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γαρίδες με προσούτο από τον Άκη Πετρετζίκη

Αλμυρές δοκιμές!

Πειραματιστείτε, τολμήστε και απογειώστε τον ουρανίσκο σας. 

Υλικά
Για τη βινεγκρέτ με λάιμ

  • 150 ml ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Ξύσμα και χυμό από 1-2 λάιμ
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τις γαρίδες

  • 10 γαρίδες Νο1 (μεγάλες)
  • Πιπέρι τριμμένο
  • 10 φέτες προσούτο
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Για τη βινεγκρέτ: Για τη βινεγκρέτ, ρίχνουμε σε ένα μπολ το μέλι, τη μουστάρδα, το ξύσμα, τον χυμό από λάιμ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Έπειτα προσθέτουμε λίγο λίγο το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα έτσι ώστε να δέσει η βινεγρέτ μας. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι και αν θέλουμε η βινεγκρέτ μας να έχει πιο έντονο τη γεύση του λάιμ, προσθέτουμε και άλλο χυμό. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τις γαρίδες μας.

Για τις γαρίδες: Σε περίπτωση που πάρουμε κατεψυγμένες γαρίδες, τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν κάτω από τρεχούμενο νερό για περίπου 7-8 λεπτά. Μόλις ξεπαγώσουν, τις στραγγίζουμε καλά και τις καθαρίζουμε, αφαιρώντας το κεφάλι. Δεν αφαιρούμε την ουρά, την αφήνουμε ως έχει για να φαίνεται πιο όμορφο στο πιάτο μας.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε κατά μήκος το πίσω μέρος τη ράχη της γαρίδας έτσι ώστε να αφαιρέσουμε το εντεράκι που έχει. Στη συνέχεια, κόβουμε τη γαρίδα από τη μεριά που τη χαράξαμε, μέχρι πριν την ουρά. Προσέχουμε όμως να μη τις κόψουμε μέχρι την άλλη άκρη. Θέλουμε να ανοίξουν στην ουσία σε σχήμα πεταλούδας.

Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι τριμμένο και αφήνουμε μέσα σε ένα μπολ στην άκρη.  Παίρνουμε μία φέτα προσούτο και τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας μας. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα όλη την επιφάνεια του προσούτο. Τοποθετούμε μία γαρίδα πάνω στη φέτα του προσούτο, βάζοντας τη μεριά που έχουμε κόψει προς τα κάτω και τυλίγουμε τη γαρίδα χωρίς όμως να σφίγγουμε το ρολό. Αφήνουμε αέρα έτσι ώστε να είναι αφράτο το τελικό αποτέλεσμα.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις γαρίδες. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες σε δόσεις, προσέχοντας η μεριά που κλείνει το ρολό να είναι προς τα κάτω. Μόλις πάρει καλό χρώμα η κάτω πλευρά γυρίζουμε την κάθε γαρίδα από την άλλη μέχρι να πάρει και αυτή η πλευρά καλό χρώμα.

Αν δούμε ότι το τηγάνι μας καίει πάρα πολύ και το προσούτο πάρει γρήγορα χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Θέλουμε οι γαρίδες να είναι μαγειρεμένες και αυτές. Σερβίρουμε με τη βινεγκρέτ λαίμ.

Πηγή: akispetretzikis.com  

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.