Γεύση
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ημέρα Μποζολέ Νουβό: Σήμερα ανοίγουμε το φρέσκο, κόκκινο κρασί (vid)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα που είναι η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, κυκλοφορεί το Μποζολέ Νουβό (Beaujolais Νouveau), ένα οικονομικό, καθημερινό κόκκινο κρασί, που πίνεται φρέσκο και έχει γίνει παγκόσμια μόδα.

Το Μποζολέ Νουβό παράγεται από την ποικιλία Γκαμέ στην περιοχή Μποζολέ της Βουργουνδίας, μία από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές οινοποιητικές περιοχές της Γαλλίας. Το κύριο χαρακτηριστικό τουείναι ότι εμφιαλώνεται δύο μήνες μετά τον τρύγο του.

Έχει φρουτώδες άρωμα και ως κόκκινο κρασί γεμάτο σώμα. Η γεύση του από χρονιά σε χρονιά εξαρτάται κυρίως, την ηλιοφάνεια και την υγρασία. Πέρυσι το μποζολέ ήταν πολύ δυνατό. Φέτος είναι λίγο χαμηλότερο σε γευστική ένταση, πολύ έντονο σε αρώματα και αρκετά βαθύ κόκκινο χρώμα» εξηγεί ο οινοπαραγωγός Ντενί Σιλιέ από τη Βουργουνδία. 

Το συγκεκριμένο κρασί πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία του, γιατί η παλαίωσή του δεν προσθέτει το παραμικρό στην ποιότητά του, επειδή το κρασί αυτό είναι φτωχό σε τανίνες, γι' αυτό άλλωστε έχει και τις ιδιότητες του λευκού.

Το συγκεκριμένο κρασί έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία εξαιτίας κυρίως της προσιτής τιμής του.

Ένα κόκκινο... λευκό κρασί 
Προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας gamay τα οποία, βάσει νόμου, μαζεύονται με τα χέρια. Το Μποζολέ είναι η μόνη περιοχή στη Γαλλία μαζί με την Καμπανία όπου η συγκομιδή με τα χέρια είναι υποχρεωτική. Επίσης παράγεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τα άλλα κόκκινα κρασιά. Ενώ στην ερυθρή οινοποίηση τα σταφύλια συνθλίβονται πριν μπουν στις δεξαμενές, στην περίπτωση του Beaujolais nouveau οι ρώγες μπαίνουν ολόκληρες, μαζί με τα κοτσάνια τους, σε περιβάλλον διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, προστατεύονται από τυχόν αλλοιώσεις και η αλκοολική ζύμωση γίνεται ενδοκυτταρικά. 

Πώς γίνεται όμως ένα κρασί που οινοκριτικοί το έχουν περιγράψει ως «το αντίστοιχο του να τρως ωμή ζύμη μπισκότων», πουλάει κάθε χρόνο τέτοια εποχή 65 εκατομμύρια φιάλες σε όλον τον κόσμο; Η απάντηση είναι μία: το καλό μάρκετινγκ. Το οποίο ξεκίνησε από το 1954, όταν καθιερώθηκε και το σύνθημα «le Beaujolais nouveau est arrivé» («το νέο Μποζολέ έφτασε»).

Η ιδέα να γίνει η μεταφορά των πρώτων μπουκαλιών στο Παρίσι με αγώνα αυτοκινήτων, τράβηξε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και φτάνοντας στη δεκαετία του ’70 το «ράλι του Μποζολέ» είχε γίνει εθνική υπόθεση. Στα 80s ο αγώνας απλώθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αργότερα στις ΗΠΑ και στα 90s έφτασε και στην Ασία. Πρόκειται για μία πρακτική που φέρνει γρήγορο χρήμα στα οινοποιεία, που γλιτώνουν την πολυετή αναμονή της ολοκλήρωσης ενός κόκκινου κρασιού, μέχρι να είναι έτοιμο για πώληση.

Ο «Πάπας του Μποζολέ»
Ο άνθρωπος που έκανε το Beaujolais nouveau γνωστό σε όλον τον κόσμο είναι ο οινοπαραγωγός George Duboeuf, γνωστός ως και «Πάπας του Μποζολέ». Εξάγει το 80% της παραγωγής του, το ένα πέμπτο της οποίας είναι Beaujolais nouveau και, στα 83 του σήμερα, εξακολουθεί να ταξιδεύει σε κάθε άκρη του πλανήτη για να το προωθήσει. Το γεγονός ότι στις ΗΠΑ η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving) πέφτει την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη, μία εβδομάδα ακριβώς μετά την κυκλοφορία του Beaujolais nouveau, έρχεται… κουτί. Οι περισσότερες γαλοπούλες στα αμερικάνικα σπίτια καταναλώνονται συνοδευόμενες από το «γιοματάρι» του Μποζολέ.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.