Γεύση

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου για το 2018

Αλμυρά, λίγο γλυκά, άλλα σκληρά, άλλα κρεμώδη, κάποια με πολύ ένταση στη γεύση, κάποια άλλα απαλά. Μερικά έχουν ωραίο άρωμα, κάποια άλλα βρωμάνε. Υπάρχουν εκατομμύρια τυριά στον κόσμο, όμως λίγα από αυτά ξεχωρίζουν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Τυριού που γίνεται κάθε χρόνο στην Ιταλία. Η έκπληξη είναι ότι μόνο ένα γαλλικό τυρί βρίσκεται φέτος στη λίστα με τα 10 καλύτερα. 

9
Fanaost, Ostegården, Νορβηγία 

Παλαιωμένο για 15 μήνες, το τυρί αυτό θυμίζει Γκούντα και έχει λεπτά κρυστάλλινη υφή σαν την παρμεζάνα Ρετζιάνο. Η γεύση της είναι ελαφρώς γλυκιά και η επιγευσή της αλμυρή και με μεγάλη διάρκεια. Ο γάμος αλμυρού και γλυκού βρίσκεται σε πλήρη ισορροπία και η έντασή του είναι μέτρια. 

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Golden Cross Cheese, East Sussex, Βρετανία 

Φτιαγμένο από ωμό γάλα, αυτό το τυρί έχει αφρώδη υφή και η γεύση του είναι αρκετά γλυκιά, με μία υψηλή χλωόδη δόση.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Taupinette, Jousseaum, Charentes, Γαλλία

Με σχήμα θόλου, αυτό το μαλακό κατσικίσιο τυρί φτιάχνεται στη νοτιοδυτική Γαλλία, είναι μαλακό, αλμυρό με έντονη μυρωδιά από το μύκητα που το ζυμώνει. 

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Blue Stilton 

Και εμφανισιακά και γευστικά μοιάζει πολύ με το blue cheese. Ωστόσο, είναι πολύ πιο φίνο στη γεύση, ακόμη περισσότερο κρεμώδες και στην καλή του έκδοση, απλησίαστο στην τιμή. 

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Cropwell Bishop 

«Συγγενής» του blu stilton, αλλά σε πιο κίτρινο χρώμα, μαλακό σαν βούτυρο, γλυκόφαγο και αρκετά αψύ.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Notts Cave-Aged Goat

Ωριμάζει αργά και βασανιστικά σε σπηλιές στη Βρετανία. Η υφή του μοιάζει με αυτή του βουτύρου. Η γεύση του έντονη, αλμυρή και η οσμή του πολύ ιδιαίτερη για να ανοίξει την όρεξη. 

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Dorset Cornish Blue 

Σχεδιασμένο να ωριμάζει μέσα σε τρεις μήνες, σκληρό σαν γραβιέρα, κίτρινο ως βάση και με μπλε καρδιά που του δημιουργεί ο μύκητας. Υγρό, κολλώδες και με γεύση πολύ κοντά στη γκοργκονζόλα.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Cornish Blue

Γλυκό, με κρεμώδη υφή και διακριτικό χαρακτήρα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τυριά της οικογένειας των blue cheese.  

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Cornwall Cornish Kern 

Να και ένα αρκετά σκληρό τυρί, που όταν το κόβεις πέφτουν νυφάδες, γεύση βουτύρου με νότες αρκετές νότες καραμέλας. Ωριμάζει για 16 μήνες και είναι από τα καλύτερα τυριά για κρασί. 

Προηγούμενο