Γεύση

Espresso Italiano Day: 10 πράγματα για να μάθεις τον εσπρέσο σου καλύτερα

Πόσο διαβασμένος είσαι;

Παρότι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ χρόνια τώρα είναι αμετακίνητη και τιμάται την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, η αντίστοιχα «γιορτή» του ιταλικού εσπρέσο -σε περίπτωση που την αναζητήσεις- βρίσκεται κάπου μεταξύ 17-19 Απριλίου.

Με τις περισσότερες πηγές να αναφέρουν τη σημερινή ημέρα ως πιο σωστή (;) και δεδομένου του ότι ο καφές είναι πάντα μια καλή ιδέα από μόνος του βρήκαμε 10 πράγματα που οι φανατικοί του εσπρέσο θα πρέπει να γνωριζουν αν όντως θέλουν να λέγονται φανατικοί. 

Άλλωστε ένας ποιοτικός εσπρέσο, για πολλούς πλέον θεωρείται «επιστήμη», ενώ επίσης για άλλους μπορεί να «φτιάξει» τη μέρα τους ή έστω θέσει τις σωστές προϋποθέσεις για ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Παρακατω λοιπόν, διαβάζεις 10 πράγματα για ορκισμένους φανς του εσπρέσο. 

Ξεκίνα και μετά τη... μελέτη, ρίξε μια ματιά στα 5 στέκια που προσφέρουν ποιοτικό καφέ στην Αθήνα.

 

10
Κόκκος, καρπός ή κουκούτσι;

Αναφορικά με το αν πρόκειται για κόκκους ή κουκούτσια καφέ, επεξεργασία (δηλ. καβουρδίζουμε, αλέθουμε κλπ) εφαρμόζεται στα δύο κουκούτσια του καρπού του καφέ. Ο καρπός του καφέ είναι κυρίως κόκκινος σαν κεράσι.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Η ιδανική θερμοκρασία εκχύλισης εσπρέσο είναι...

...στους 89 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα, η ιδανική θερμοκρασία του φλιτζανιού στο οποίο σερβίρεται είναι μεταξύ 71-74 βαθμούς. Βέβαια, ποιος αγγίζει το φλιτζάνι για να πιει;

 

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Το μέγεθος (του φλιτζανιού) μετράει

Κανονικά η κούπα δεν πρέπει να χωράει πάνω από 57 γραμμάρια (μία δόση εσπρέσο είναι περίπου 33). Αν ένα φλιτζάνι είναι μεγαλύτερο, επηρεάζει τη θερμοκρασία του καφέ και ο εσπρέσο κρυώνει γρηγορότερα. 

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Ρυθμίζεται από την ιταλική κυβέρνηση

...τουλάχιστον όσον αφορά στους Ιταλούς. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή θεωρείται σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Έτσι, «επιβλέπει» την κατανάλωση και την τιμή του. Κάθεσαι στο μπαρ για παράδειγμα; Καλύτερα για το πορτοφόλι σου γιατί ο εσπρέσο είναι πολύ ακριβότερος όταν τον απολαμβάνεις σε τραπέζι. 

 

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Χάνει την αρχική του γεύση του μέσα σε λίγα λεπτά

...γι' αυτό και οι Ιταλοί τον πίνουν σαν σφηνάκι και όχι γουλιά γουλιά επί ώρες όπως τους υπόλοιπους καφέδες. 

Προηγούμενο
Επόμενο
5
«Ανακαλύφθηκε» γύρω στο 1900

Την περίοδο που συντελούνταν η βιομηχανική επανάσταση στην Ιταλία, οι εργοστασιάρχες ήθελαν να μικρύνουν τα διαλείμματα των εργατών τους για καφέ γιατί αισθάνονταν ότι χασομερούσαν περισσότερο λόγω της ποσότητάς του. Έτσι, το 1901 ο Luigi Bezzerra βελτίωσε τη μηχανή που είχε φτιάξει πρώτος ο Angelo Moriondo από το Τορίνο το 1884 και που ετοίμαζε συμπυκνωμένο καφέ μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Το υγρό στο φλιτζάνι ήταν πολύ λιγότερο, αλλά η γεύση του πολύ πιο δυνατή. 

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Ένα από τα μυστικά στη γεύση του είναι να...

...αναμειχθούν σωστά τα συστατικά του. Η πικράδα της «καρδιάς» εξισορροπείται με την γλύκα της κρέμας όταν ελαφρώς κουνάς το φλιτζάνι σου ή έστω ανακατεύεις το περιεχόμενο πριν το γευθείς. 

 

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Αποτελείται από τρία μέρη

...την «κρέμα» (το αφρώδες, γλυκό στρώμα στην επιφάνεια), το «σώμα» και την «καρδιά» που βρίσκεται στο κάτω μέρος του φλιτζανιού και αφήνει την πικρή επίγευση με την οποία έχει συνδεθεί ο εσπρέσο. 

 

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Δεν περιέχει περισσότερη καφεΐνη

O εσπρέσο είναι κάτι σαν... συμπυκνωμένη εκδοχή του καφέ, οπότε δεν περιέχει περισσότερη καφεΐνη ανά μονάδα όγκου, απλώς η ποσότητά του είναι μικρότερη. Συνεπώς, όσο μικρότερο είναι το κύπελλο, τόσο μικρότερη είναι και η ποσότητα καφεΐνης. 

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Δεν έχει συγκεκριμένη γεύση

Όπως το κρασί, υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία που συνδυαστικά διαμορφώνουν την τελική γεύση ενός εσπρέσο. Οι διαφορετικές προελεύσεις του καφέ, η ποσότητα του νερού, η πίεση που υφίσταται και η κρέμα (ο «αφρός» που αρχικά βλέπεις δηλαδή) είναι όλοι παράγοντες. 

 

Προηγούμενο