Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις γιορτές ενδώσαμε σε όλους τους γλυκούς πειρασμούς και απολαύσαμε κάθε πιάτο με κρέας. Τώρα είναι η ιδανική περίοδος για αποτοξίνωση, τόνωση του οργανισμού και ολική επαναφορά. Πώς; Τρώγοντας πιο υγιεινά και επιλέγοντας τροφές που θα μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε το σώμα μας από τις τοξίνες και να επανέλθουμε στα κιλά μας. Ακολουθούν μερικές εύκολες συνταγές για να κάνετε την αρχή.

Πράσινη σούπα

Image removed.

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρό κομμάτι τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια φύλλα σπανάκι

2 μικρά μπρόκολα, ψιλοκομμένα

2 κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα

2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα

1 χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 χούφτα φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο, ψιλοκομμένο

4 κ.σ. χυμό λεμονιού

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το τζίντζερ σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το σπανάκι, το μπρόκολο, το κολοκύθι, το σέλερι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σπανάκι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό, ίσα ίσα που να καλύψει τα λαχανικά.

Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν τα λαχανικά. Στη συνέχεια τα πολτοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι η σούπα να γίνει λεία και κρεμώδης. Αν βγαίνει πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό.

Σερβίρουμε σε μπολ προσθέτοντας χυμό λεμονιού και φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο.

Σαλάτα με φακές, πορτοκάλι και ρόδι

Image removed.

Υλικά

1 1/2 φλιτζάνι φακές, βρασμένες

4 φλιτζάνια ρόκα

1 φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο πορτοκάλι, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες

σπόρους από ¼ ροδιού

1/4 φλιτζανιού κολοκυθόσποροι ή/και κολοκυθόσποροι

Για τη βινεγκρέτ

1/4 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο

1/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού

1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα βάζο χτυπάμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ.

Βάζουμε τις φακές (αφού τις έχουμε αφήσει πρώτα να κρυώσουν) σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Μπιφτέκια από μαυρομάτικα φασόλια και κινόα

Image removed.

Υλικά (για 4 άτομα)

1 φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια, μαγειρεμένα

1 φλιτζάνι κινόα, μαγειρεμένη

2 κ.γ. μυρωδικά (βασιλικός, δενδρολίβανο, θυμάρι)

1 ¼ φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τα βρασμένα φασόλια με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον πουρέ φασολιών, την μαγειρεμένη κινοά, τα μυρωδικά και ¼ φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε και πλάθουμε μικρά μπιφτέκια.

Περνάμε τα μπιφτέκια από την υπόλοιπη φρυγανιά μέχρι να καλυφθούν καλά.

Βάζουμε τα μπιφτέκια σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά, γυρίζοντάς τα και από την άλλη μεριά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τονωτικό ρόφημα με κουρκουμά και τζίντζερ

Image removed.

Υλικά

1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο κουρκουμά (ή ½ κ.γ. σε σκόνη)

1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ (ή ½ κ.γ. σε σκόνη)

χυμό από 1 λεμόνι συν τις φλούδες

1-2 κ.γ. μέλι (προεαιρετικά)

1 πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

3 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά.

Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε κούπες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA