Μενού
  • Α-
  • Α+

Ας το παραδεχτούμε. Το ριζότο είναι μία από τις βασικές και διασημότερες ιταλικές συνταγές που πρέπει επιτέλους να μάθουμε να μαγειρεύουμε σωστά. Άλλο το ριζότο κι άλλο το πιλάφι. Το σωστό ιταλικό ριζότο θέλει το χρόνο του και απαιτεί προσοχή. Αλλά αξίζει η προσπάθεια!

Με σαφράν (αλά Μιλανέζε), με μανιτάρια, με σπαράγγια, με λαχανικά, με γαρίδες ή με άλλα υλικά της αρεσκείας μας, το ριζότο είναι το πιάτο που θα μπορούσαμε να δοκιμάζουμε σε διαφορετική εκδοχή κάθε βράδυ και να μην το βαρεθούμε ποτέ. Ιδού τα βασικά βήματα για ένα κρεμώδες, απολαυστικό ιταλικό ριζότο.

 

 

Το σωστό ρύζι

Το ριζότο χρειάζεται ρύζι με κοντούς κόκκους και με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, για να δώσει τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή. Το Arborio είναι μια πολύ ταιριαστή ποικιλία, που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Το Carnarolli θεωρείται από τους σεφ η κορυφαία επιλογή για την παρασκευή του ριζότο- δεν αποκαλείται τυχαία «ο βασιλιάς των ρυζιών». Επίσης, για ριζότο χρησιμοποιείται το Vialone Nano. Αν θέλετε ελληνική ποικιλία, προτιμήστε την Καρολίνα.

Το κατάλληλο σκεύος

Το καλύτερο σκεύος είναι μια φαρδιά κατσαρόλα με χαμηλά τοιχώματα και χοντρή βάση. Επίσης, χρειαζόμαστε μία ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα.

Το σοτάρισμα

Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο (ή συνδυασμό και των δύο) σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε ανακατεύοντας με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, περίπου 2 λεπτά. Θέλουμε το κρασί να αφήσει μόνο τα αρώματά του στο ρύζι.

Ο ζωμός

Η προσθήκη του ζωμού (κότας, κρέατος, λαχανικών, θαλασσινών- ανάλογα με τη συνταγή) θα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Συνήθως, η σωστή αναλογία ρυζιού-ζωμού είναι 1 προς 3 (1 κούπα ρύζι, 3 κούπες ζωμό). Η καλύτερη επιλογή είναι ένας σπιτικός ζωμός, τον οποίο έχουμε σε ένα κατσαρολάκι και τον ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις το ρύζι απορροφήσει τη μία δόση ζωμού, τότε ρίχνουμε την επόμενη και συνεχίζουμε το ελαφρύ ανακάτεμα. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε να χυλώσει σωστά και αποκτήσει ωραία κρεμώδη υφή.

Το ανακάτεμα

Το ριζότο δεν είναι ένα πιάτο που το αφήνουμε στη φωτιά να μαγειρευτεί και το ξεχνάμε! Πρέπει να είμαστε πάνω από την κατσαρόλα και να ανακατεύουμε, βοηθώντας το να χυλώσει καλύτερα.

Πότε είναι έτοιμο

Η όλη διαδικασία διαρκεί περί τα 15-18 λεπτά. Το ριζότο πρέπει να είναι χυλωμένο και οι κόκκοι του ρυζιού μαλακοί αλλά να κρατάνε στο δόντι.

Το τελικό στάδιο

Αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά, προσθέτουμε βούτυρο και παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά για να δώσουμε την τελική κρεμώδη υφή στο πιάτο. Σερβίρουμε αμέσως.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA