Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπάρχει ένα πλάνο διατροφής για απώλεια κιλών, που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο, επειδή απλά είναι αληθινά σκληρό αλλά και αποτελεσματικό - όπως ακριβώς εκπαιδεύεται ένας Πράσινος Μπερές του αμερικανικού στρατού. Εάν αυτή η υπόσχεση δεν είναι αρκετά δελεαστική, ξανασκεφτείτε το άλλη μια φορά, επειδή η Στρατιωτική Δίαιτα δουλεύει τέλεια ακόμη και για κάποιον που δεν γυμνάζεται καθόλου. Ωστόσο, πριν προχωρήσετε σ’ αυτό το τριήμερο πλάνο διατροφής, διαβάστε μερικά πράγματα που σχετίζονται με την Στρατιωτική Δίαιτα, όπως περιγράφονται στον «επίσημο» ιστότοπό της, TheMilitaryDiet.com, αλλά και μέσα από αναφορές επιστημόνων.

Τι είναι λοιπόν η Στρατιωτική Δίαιτα;

Σύμφωνα τις οδηγίες, η Στρατιωτική Δίαιτα απαιτεί να τρώτε συγκεκριμένες τροφές για πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο κατά τη διάρκεια τριών συνεχόμενων ημερών, όπου το σύνολο των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1.078 -συγκριτικά, ο μέσος ενεργός άνδρας χρειάζεται περίπου 2.400 έως 2.600 θερμίδες. Μετά την αρχική περίοδο τριών ημερών, μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, αρκεί να μην καταναλώνετε περισσότερες από 1.500 θερμίδες. Εάν το κάνετε για έναν ολόκληρο μήνα, μπορείτε να χάσετε έως και 14 κιλά, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Τι τρώτε στη Στρατιωτική Δίαιτα

Εδώ είναι ένα τυπικό σχέδιο:

> Πρωινό: ένα φλιτζάνι σκέτο καφέ, μισό γκρέιπφρουτ, μια σκέτη φέτα του τοστ

> Μεσημεριανό: μισή κούπα κονσέρβας τόνου, μια σκέτη φέτα του τοστ, ένα φλιτζάνι σκέτο καφέ

> Δείπνο: οποιοσδήποτε τύπος ψητού κρέατος που δεν ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης, μια κούπα πράσινα φασόλια στον ατμό, μισή μπανάνα, ένα μήλο, μισό φλιτζάνι παγωτό ή γλυκό

> Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνετε πάνω από δυο λίτρα νερό

> Επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ και ενδιάμεσων σνακ ανάμεσα στα γεύματα.

Γιατί ονομάζεται Στρατιωτική Δίαιτα;

Κανείς δεν ξέρει. Σε άρθρο του περιοδικού Men’s Health διαβάζουμε: «Ενώ το TheMilitaryDiet.com προσφέρει πολλές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας ενότητας με συχνές ερωτήσεις, ενός ιστολογίου και εναλλακτικών προγραμμάτων γευμάτων για χορτοφάγους, δεν υπάρχουν συγγραφείς, ειδικοί διατροφολόγοι, ούτε καν εμφανίζεται κάποιος ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας. Και ενώ το όνομα υποδηλώνει στρατιωτική εγγύηση, η σελίδα δεν ισχυρίζεται πραγματικούς δεσμούς με τις ένοπλες δυνάμεις».

Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο για μαζική απώλεια λίπους είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα με άλλα ονόματα, όπως Cleveland Clinic Diet, Mayo Clinic Diet, Kaiser Diet, και Birmingham Hospital Diet. Σύμφωνα όμως με το CNN.com, κανένας από αυτούς τους οργανισμούς δεν έχει υποστηρίξει πραγματικά την συγκεκριμένη δίαιτα.

Ο Ρόλαντ Πακέ, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας, και πρώην Πράσινος Μπερές (Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού), λέει στο Men’s Health: «Υπηρετώντας τη θητεία μου από το 2004 έως το 2006, δεν υπήρχε κάποια ειδική δίαιτα για το στράτευμα, εκτός των επίσημων πλάνων γευμάτων και τροφών, που αναφέρονται στο επίσημο Warfighter Nutrition Plan του αμερικανικού στρατού για τις διατροφικές ανάγκες των στρατιωτών».

Είναι, εντέλει η Στρατιωτική Δίαιτα ασφαλής για την υγεία;

«Ο σοβαρός περιορισμός θερμίδων σίγουρα οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους», λέει ο Πακέ. «Αλλά ακριβώς αυτή η ραγδαία μείωση προσλαμβανόμενων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες, αϋπνία, αδυναμία και κακή διάθεση. Απ’ την άλλη, και σε αντίθεση με την κετογονική δίαιτα για παράδειγμα (η οποία εξαλείφει ολόκληρες ομάδες θρεπτικών συστατικών), η Στρατιωτική Διατροφή περιλαμβάνει ένα πλήρες μείγμα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, αν και σε μικρές ποσότητες. Συνεπώς, δεν θα την ορίζαμε ως ανθυγιεινή».

Μπορείτε πραγματικά να χάσετε 4,5 κιλά σε μια εβδομάδα;

Η Κρίστεν Κίζερ, κλινική διαιτολόγος στο Methodist Hospital του Χιούστον, λέει: «Ενώ ο ιστότοπος της Στρατιωτικής Δίαιτας ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος, αυτό ακριβώς δεν συμβαίνει. Πιθανώς να χάσετε πολλά υγρά, και μαζί μια ποσότητα μυϊκής μάζας. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας και διατροφής συμβουλεύουν να στοχεύετε σε απώλεια μόνο μισού ή ενός κιλού την εβδομάδα, η οποία θεωρείται ως η πιο ασφαλής προσέγγιση. 4,5 κιλά σε μια εβδομάδα ή 14 κιλά σε ένα μήνα, ακούγεται τρομακτικά δύσκολο, σκληρό και απάνθρωπο». Επιπλέον, όπως συμβαίνει με κάθε δίαιτα που βασίζεται σε αυστηρή μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η Στρατιωτική Δίαιτα «δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα πλάνο λιμοκτονίας, που μπορεί να έχει αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον μεταβολισμό σας, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, αλλά και ταχύτερη επανάκτηση των κιλών που χάσατε», επισημαίνει η Κίζερ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA