Μενού
  • Α-
  • Α+

Έφτασε η ώρα για τον παραδοσιακό μπακαλιάρο, το πιάτο που έχει την τιμητική του στο γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Εκτός από το σωστό ξαλμύρισμα (κάτι που πρέπει ήδη να έχετε κάνει), το μυστικό για τον τέλειο τηγανητό μπακαλιάρο έχει να κάνει με τα υλικά για το κουρκούτι, ώστε να γίνει τραγανός και χρυσαφένιος. Στο πλάι, θα βάλετε φυσικά μια βελούδινη και γευστική σκορδαλιά. Ιδού η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε.

Μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαρμυρισμένο

2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουτάκι μπύρα

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)

1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

πιπέρι

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο που έχουμε ξαρμυρίσει και τον κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας. Τον βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει καλά.

Ετοιμάζουμε έναν μέτρια σφιχτό χυλό ανακατεύοντας το αλεύρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο πιπέρι και την μπύρα (όση χρειαστεί). Βάζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στο χυλό.

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και με ένα κουτάλι παίρνουμε χυλό μαζί με τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα ρίχνουμε προσεκτικά στο τηγάνι.

Χαμηλώνουνε τη φωτιά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές.

Για τη σκορδαλιά

Υλικά

800 γρ. πατάτες

χυμό από 1 μέτριο λεμόνι

6-7 σκελίδες σκόρδο

1 συν 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, κόβουμε σε κομμάτια και βράζουμε τις πατάτες.

Πολτοποιούμε το σκόρδο και το βάζουμε στο μίξερ μαζί με τον χυμό λεμονιού και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν καλά. Αν δεν τα πιάνει το μίξερ προσθέτουμε λίγη βρασμένη πατάτα για να τα χτυπήσει καλά.

Προσθέτουμε τις πατάτες και λίγο-λίγο το λάδι, δουλεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την παχύρρευστη υφή της σκορδαλιάς.

Αφήνουμε τη σκορδαλιά για λίγο στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για να γίνει πιο σφιχτή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA