Μενού
  • Α-
  • Α+

Ποιος είπε ότι η μπύρα είναι μόνο για να την πίνουμε; Η μπύρα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο μαγείρεμα, δίνοντας στα πιάτα μας ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Εάν είστε λάτρεις της μπύρας ή απλά θέλετε να εμπλουτίσετε το μαγειρικό ρεπερτόριό σας, την επόμενη φορά που θα σας έχουν ξεμείνει μερικά κουτάκια στο ψυγείο, χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε μερικά... «μεθυστικά» πιάτα. Ακολουθούν 4 νόστιμες συνταγές με μπύρα για να πάρετε ιδέες.

Χοιρινές μπριζόλες φούρνου μαριναρισμένες με μπύρα

Υλικά (για 4 άτομα)

4 χοιρινές μπριζόλες

4 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια

1 κουτάκι μπύρα

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες

1 ½ κ.σ. μουστάρδα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. δεντρολίβανο

1 κ.γ. ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για μαρινάδα και περιχύνουμε με τη μαρινάδα τις μπριζόλες. 

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο και τις αφήνουμε στο μπολ να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνου στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα ταψί μαζί με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, σκεπάζοντας το ταψί με αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πάρουν χρώμα οι μπριζόλες.

Μοσχαράκι μαγειρεμένο με μπύρα

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. μοσχάρι για κατσαρόλα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια

500 ml μπύρα

3 φύλλα δάφνης

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 καρότα, κομμένα σε χοντρές φέτες

2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ αλεύρι

400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κον κασέ

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα λαχανικά σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρέας, το αλεύρι, τη ντομάτα και τη μπύρα. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 με 2,5 ώρες μέχρι να μαλακώσει πολύ το μοσχάρι. Αφαιρούμε το καπάκι την τελευταία μισή ώρα. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.

Σερβίρουμε το μοσχάρι με ρύζι ή με πουρέ πατάτας.

Γαρίδες τηγανητές με κουρκούτι μπύρας

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες από το κέλυφος και το εντεράκι τους

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζάνι κορν φλάουρ

1 μεγάλο αυγό

1 κουτί μπύρα

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το αυγό και τη μπύρα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει χυλός.

Βουτάμε τις γαρίδες στο χυλό να καλυφθούν καλά και στη συνέχεια τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για περίπου 4 λεπτά.

Τις σερβίρουμε ζεστές με φέτες λεμονιού.

Mac 'n' cheese με μπύρα

Υλικά (για 4 άτομα)

220 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή κοραλλάκι

50 γρ. βούτυρο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

50 γρ. σπανάκι

500 ml γάλα

250 ml ξανθιά μπύρα

100 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο

200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γκριλ του φούρνου.

Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα σκεύος που μπαίνει και στο φούρνο, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για περίπου δύο λεπτά, μέχρι να μαραθεί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και την μπύρα και αφήνουμε να πάρει βράση.

Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά.

Προσθέτουμε όλο το τσένταρ και τη μισή μοτσαρέλα και ανακατεύουμε να λιώσουν μέσα στα ζυμαρικά.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και βάζουμε στο φούρνο για περίπου 7-10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA