Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο, και όχι άδικα. Το ρύζι μαγειρεύεται εύκολα, συνοδεύει πολλά φαγητά και πρωταγωνιστεί, φυσικά, σε πολλά πιάτα. Μπορεί να γίνει ορεκτικό, σαλάτα, συνοδευτικό, κυρίως πιάτο αλλά και γλυκό. Αν όμως βαρεθήκατε να το τρώτε με τον ίδιο τρόπο και θέλετε να γίνετε λίγο πιο δημιουργικοί, τότε δείτε παρακάτω τρεις εναλλακτικές συνταγές για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα.

Ιταλικοί ρυζοκεφτέδες (arancini)

Υλικά (για 4 άτομα)

250 γρ. ριζότο μαγειρεμένο (ή ρύζι βραστό που περίσσεψε)

150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη

1 κ.γ. δυόσμο

250 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε κυβάκια

1 φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη

2 αυγά χτυπημένα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το ριζότο που έχουμε ετοιμάσει στο ψυγείο για 4-5 ώρες, για να στεγνώσει και να μπορεί να πλάθεται.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τα μυρωδικά και την παρμεζάνα. Με τα χέρια μας πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού.

Σε κάθε μπαλάκι κάνουμε με το δάχτυλό μας μια τρύπα, βάζουμε μέσα ένα κομμάτι μοτσαρέλα και κλείνουμε ξανά.

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τα μπαλάκια ρυζιού και τα περνάμε πρώτα από τα χτυπημένα αυγά και στη συνέχεια από την τριμμένη φρυγανιά.

Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Ριζότο στον φούρνο

Υλικά (για 4 άτομα)

300 γρ. ρύζι για ριζότο

250 γρ. καπνιστό μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

25 γρ. βούτυρο

1/2 ποτήρι λευκό κρασί

150 γρ. τοματίνια, κομμένα στη μέση

700 ml ζεστό ζωμό κότας

50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε μια κατσαρόλα (που μπαίνει και στον φούρνο) σοτάρουμε το μπέικον για 3-5 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το βούτυρο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί.

Προσθέτουμε τα τοματίνια και το ζεστό ζωμό και κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα.

Καλύπτουμε την κατσαρόλα καλά με καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 18 λεπτά

Τέλος, προσθέτουμε και ανακατεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της παρμεζάνας. Σερβίρουμε το ριζότο πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη παρμεζάνα.

Cheesecake με ρύζι και ρικότα

Υλικά (για 6 μερίδες)

4 φλιτζάνια πλήρες γάλα

¾ φλιτζανιού ρύζι αρμπόριο

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

½ κ.γ. αλάτι

1 φασόλι βανίλιας

1 φλιτζάνι ζάχαρη

6 φλιτζάνια τυρί ρικότα

3 ολόκληρα αυγά

3 κρόκους αυγών

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και του αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το ρύζι, την κανέλα, το αλάτι και το φασόλι βανίλιας.

Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε περιστασιακά και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε το με καπάκι και αφήνουμε να κρυώσει. Πετάμε το φασόλι βανίλιας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη ρικότα, τα αυγά, τους κρόκους των αυγών και το κρύο μείγμα ρυζιού.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA