Μενού
  • Α-
  • Α+

Πιστεύετε κι εσείς ότι ο φούρνος μικροκυμάτων είναι κακός επειδή καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού; Μερικές φορές αποδεικνύεται πως πολλά πράγματα που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια δεν είναι παρά μύθοι που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ίσως θα έπρεπε να σταματήσουμε κάποια στιγμή να τα κάνουμε.

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από το φαγητό και τη μαγειρική που αντέχουν στο χρόνο, γι’ αυτό η ενημερωτική ιστοσελίδα Insider.com, με τη βοήθεια της καταξιωμένης σεφ Catherine DeOrio, αποφάσισε να καταρρίψει μερικούς από τους πιο δημοφιλείς. Διαβάστε παρακάτω και ίσως αποφασίσετε να αλλάξετε μερικές από τις συνήθειες που έχετε στην κουζίνα.

Πρέπει να βάζετε λάδι στο νερό που βράζουν τα μακαρόνια

Αν προσθέσετε λάδι στο νερό που βράζουν, τα μακαρόνια δεν θα κολλήσουν, ισχυρίζονται πολλοί και... εξοργίζουν τους Ιταλούς. Το λάδι στο βράσιμο των μακαρονιών σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τα μακαρόνια να μην κολλήσουν. Το λάδι στο νερό θα κάνει τα μακαρόνια να μην απορροφούν σωστά τη σάλτσα τους στη συνέχεια. Κανείς δεν το θέλει αυτό για τη μακαρονάδα του!

Μπορείτε να αλατίσετε το φαγητό σε οποιοδήποτε στάδιο του μαγειρέματος

Αν προσθέσετε αλατοπίπερο ή μπαχαρικά μόνο στο τέλος του μαγειρέματος, αυτό που θα καταφέρετε θα είναι να δώσετε γεύση μόνο στην πάνω στρώση του φαγητού. Τα καρυκεύματα δεν θα δώσουν γεύση σε βάθος και την απαραίτητη νοστιμιά στο φαγητό σας.

Σας έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό; Ρίξτε μέσα μια πατάτα

Ναι, μια πατάτα ολόκληρη (και καθαρισμένη) μέσα στο φαγητό την ώρα που αυτό μαγειρεύεται, θα απορροφήσει το αλάτι, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνετε σε όλα τα πιάτα. Για παράδειγμα, αν μαγειρεύετε σούπα, η πατάτα εκτός από αλάτι θα απορροφήσει επίσης μια δυσανάλογη ποσότητα υγρού.

Βάλτε το ψωμί στο ψυγείο για να μην μουχλιάσει

Στην πραγματικότητα η αποθήκευση ψωμιού στο ψυγείο θα το κάνει να μπαγιατέψει ακόμα πιο γρήγορα. Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρηθεί το ψωμί περισσότερο καιρό; Τυλίξτε το με πλαστική μεμβράνη, βάλτε το στην κατάψυξη και στη συνέχεια ξεπαγώστε το σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάλτε ξύδι στο νερό που βράζει για να καθαρίσετε πιο εύκολα το βραστό αυγό

Αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Η ηλικία του αυγού θα επηρεάσει το πόσο εύκολα θα καθαριστεί. Ένα παλαιότερο αυγό καθαρίζεται πιο εύκολα αφού βράσει. Αυτό που θα βοηθήσει είναι να το βυθίσετε αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό έτσι ώστε να σταματήσετε τον βρασμό.

Ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά

Πολλοί υποστηρίζουν ότι όταν το φαγητό ζεσταίνεται στον φούρνο μικροκυμάτων, καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά του. Αυτό που θα κάνει το φαγητό να χάσει μέρος του θρεπτικών συστατικών του είναι στην πραγματικότητα η υψηλή θερμοκρασία, είτε αυτή προέρχεται από τον φούρνο μικροκυμάτων, είτε από το ψήσιμο σε κανονικό φούρνο είτε από το βράσιμο. Σημασία έχει ο χρόνος και η θερμοκρασία μαγειρέματος καθώς και η ποσότητα υγρού χρησιμοποιούμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, επειδή ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιείται για ελάχιστα λεπτά, τα θρεπτικά συστατικά διατηρούνται καλύτερα.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα

Το ότι αγοράζουμε φρέσκα λαχανικά δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε επωφελούμαστε από τα θρεπτικά συστατικά τους, αφού η παρατεταμένη διατήρηση τους, ακόμη και στο ψυγείο, προκαλεί σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών. Πολλές μελέτες που έχουν συγκρίνει φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα αναφορικά με τη θρεπτική τους αξία, έχουν δείξει ότι οι διαφορές ήταν ελάχιστες ή και απούσες. Επειδή τα λαχανικά καταψύχονται συνήθως αμέσως μετά τη συγκομιδή, διατηρούν πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Πηγή: Insider.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA