Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Λευτέρης Λαζάρου, ο πρώτος Έλληνας σεφ που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin, είναι ο άνθρωπος που πήρε τα «ταπεινά» ψάρια και θαλασσινά και τα ανέβασε στο επίπεδο της υψηλής γαστρονομίας.

Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε ως κριτή στις πρώτες δύο σεζόν του MasterChef, όπου μάθαμε μερικά από τα μυστικά της κουζίνας του. Τρεις γενιές Πειραιώτης, γιος καραβομάγειρα, ο Λευτέρης Λαζάρου δεν σκέφτηκε ποτέ να ακολουθήσει διαφορετική πορεία στη ζωή του. Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο χώρο θέλησε να μαγειρέψει την ίδια τη θάλασσα και να κάνει μοναδικά πράγματα στην κουζίνα.

Έχει «ταΐσει» προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης, όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ενώ πρόσφατα επιμελήθηκε, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, το ελληνικό μενού στο Προεδρικό Μέγαρο την 25η Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Τα τελευταία χρόνια στηρίζει το project του «Σχεδία Home», ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, νιώθοντας την ανάγκη να επικοινωνήσει με τον κόσμο την εποχή του lockdown, αποφάσισε να μοιραστεί μέσα από τις σελίδες του στα social media τις συνταγές και τις γνώσεις του για τα ψάρια και τα θαλασσινά, μαγειρεύοντας online ο ίδιος.

Όλη η ζωή του Λευτέρη Λαζάρου περιστρέφεται γύρω από τη θάλασσα. Η δουλειά του πατέρα του ως καραβομάγειρα, του έδωσε το ερέθισμα για τη μαγειρική. Όταν ήταν 13 ετών ακολούθησε τον πατέρα του σε ένα από τα ταξίδια του στη θάλασσα και κοντά του έκανε τα πρώτα του βήματα μέσα στις κουζίνες των καραβιών. Ταξίδεψε και εργάστηκε σε διάφορες κουζίνες στην Ιταλία, στο Μαρόκο και στην Τυνησία.

Τον Οκτώβριο του 1987 έριξε άγκυρα στον Πειραιά, όπου άνοιξε το εστιατόριο Βαρούλκο. Η αρχή έγινε στην οδό Διστόμου, όπου ο Λευτέρης Λαζάρου έκανε το όνειρό του πραγματικότητα παντρεύοντας την αγάπη του για το ψάρι και τα θαλασσινά, με την υψηλή τεχνική, τη δημιουργικότητα και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του. Τα επόμενα χρόνια, το Βαρούλκο άλλαξε χώρους και διευθύνσεις για να επιστρέψει τελικά στον Πειραιά το 2014, αυτή τη φορά με το όνομα Βαρούλκο Seaside στη μαρίνα του Μικρολίμανου.

Το 2002, το Βαρούλκο έγινε το πρώτο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας που κατέκτησε ένα αστέρι Michelin, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο που επιλέχθηκε ως ένα από τα πρώτα πρόσωπα που μίλησαν στο ImpacTalk, τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης που αποτελεί όραμα της Τζένης Μπαλατσινού και του Κωνσταντίνου Καφίρη. Μια πλατφόρμα που δίνει βήμα σε Έλληνες ομιλητές υψηλού κύρους ανά τον κόσμο που έχουν να μας διδάξουν κάτι πολύτιμο και σπουδαίο για κάθε πτυχή της ζωής, μέσα από τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης:

• «The Leaders Talk»

• «The Stories Talk»

• «The Experts Talk»

• «The Partners Talk»

https://www.youtube.com/watch?v=WK7m2sC-2iM

Μαγειρεύοντας τη θάλασσα σχεδόν 57 χρόνια, με πηγαία αγάπη για την αγνή πρώτη ύλη, ο πολυπράγμων σεφ συνεχίζει να εμπλουτίζει διαρκώς τις γνώσεις του στον στίβο της μαγειρικής και να δημιουργεί πιάτα που γράφουν τη δική τους ιστορία στη γαστρονομία της πόλης.

Περισσότερα για τον Λευτέρη Λαζάρου μπορείτε να μάθετε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ImpacTalk.

Το ImpacTalk, η Ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης, είναι ένας ανθρωποκεντρικός οδηγός κατανόησης της τέχνης της ζωής, της εξέλιξης και της επιτυχίας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Στο σύγχρονο περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται και καθημερινά υπερπληροφορεί, το ImpacTalk επικεντρώνεται στην ουσία της γνώσης, με κοινό παρονομαστή τον Ελληνισμό και την Ηγεσία.

Γίνε κι εσύ συνδρομητής για να γνωρίσεις καλύτερα τους ηγέτες του σήμερα και του αύριο, πατώντας εδώ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA