Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι πρωτεΐνες εμπλέκονται σε πολλές από τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η πρωτεΐνη βοηθάει το σώμα μας να χτίσει και να επισκευάσει τους ιστούς και συμβάλλει στη συνολική υγεία. Η συνηθέστερη δοσολογία είναι μεταξύ 0,8-1 γρ. και 1,5-2 γρ. ημερησίως ανάλογα με τη δραστηριότητα και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Η σκόνη πρωτεΐνης παρέχει μια εύκολη πηγή πρωτεΐνης, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό, πράγμα που την καθιστά ιδανική επιλογή για γεύματα μετά τις προπονήσεις.

Συνήθως την καταναλώνουμε σε ροφήματα, αλλά η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε διάφορα πιάτα, από σνακ μέχρι γλυκά. Ακολουθούν μερικές ιδέες για πρωτότυπες και λαχταριστές συνταγές για να πάρετε την πρωτεΐνη που χρειάζεστε.

Pancakes μπανάνας

Υλικά

1 μεγάλη ώριμη μπανάνα

2 μεγάλα αυγά (ή 4 ασπράδια αυγών εάν θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες)

35 γρ. σκόνη πρωτεΐνης (με γεύση βανίλια ή μπανάνα)

35 γρ. νιφάδες βρώμης

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

Βάζουμε τη μπανάνα και τα αυγά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Προσθέτουμε τη σκόνη πρωτεΐνης και τη βρώμη και χτυπάμε ξανά.

Ρίχνουμε το ένα τέταρτο του μείγματος στο ζεστό τηγάνι. Περιμένουμε περίπου 30 δευτερόλεπτα (ή μέχρι να ροδίσει το κάτω μέρος) και στη συνέχεια με μια σπάτουλα γυρνάμε την τηγανίτα από την άλλη πλευρά και την αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Γαρνίρουμε τα pancakes με toppings της αρεσκείας μας.

Ζύμη πίτσας

Υλικά

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

2 1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 φλιτζανιού αλεύρι ολικής αλέσεως

1/4 φλιτζανιού σκόνη πρωτεΐνης αρακά

1/2 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό ρίχνουμε τη μαγιά και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, την πρωτεΐνη αρακά και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και το ελαιόλαδο στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Ζυμώνουμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια για 2 λεπτά.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα.

Μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη πίτσα ή να χωρίσουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και να βάλουμε τη δεύτερη στην κατάψυξη για να τη χρησιμοποίησουμε άλλη φορά.

Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη και τη μεταφέρουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε σάλτσα και υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε μέχρι το τυρί να λιώσει (περίπου 8-10 λεπτά).

Εύκολη μους σοκολάτας

Υλικά

200 γρ. γιαούρτι (0% ή 2% λιπαρά)

30 γρ. σκόνη πρωτεΐνης με γεύση σοκολάτα

10 γρ. σκόνη κακάο

2 κ.γ. γλυκαντικό / ζάχαρη καρύδας

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη σκόνη πρωτεΐνης σοκολάτας με το κακάο και τη γλυκαντική ουσία.

Προσθέτουμε το μείγμα στο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Γαρνίρουμε με φρούτα της αρεσκείας μας.

Μπουκίτσες πρωτεΐνης

Υλικά

1/2 φλιτζάνι βούτυρο ξηρών καρπών (όπως βούτυρο αμυγδάλου)

2/3 φλιτζανιού σκόνη πρωτεΐνης

3 κ.σ. μέλι

1/8 κ.γ. θαλασσινό αλάτι

τριμμένους ξηρούς καρπούς για επικάλυψη

σκόνη κακάο για επικάλυψη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο, σφιχτό μείγμα και στη συνέχεια φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες με τις παλάμες μας.

Σε ένα ταψί απλώνουμε τριμμένους καρπούς της αρεσκείας μας (ή και το κακάο αν χρησιμοποιούμε) και κυλάμε τις μπαλίτσες ώστε να καλυφθούν εντελώς.

Διατηρούμε τις μπουκίτσες στο ψυγείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA