Μενού
  • Α-
  • Α+

Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς όταν διαλέγουμε κρασί που να ταιριάζει με το φαγητό μας, συνηθίζουμε να καταφεύγουμε στις δοκιμασμένες κλασικές λύσεις με βάση τις προτιμήσεις μας και ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές που γνωρίζουμε. Για τον συνδυασμό φαγητού-κρασιού υπάρχουν μερικοί κλασικοί κανόνες σχετικά με την ισορροπία και την αρμονία των γεύσεων, οι οποίοι είναι σωστοί και έχουν και επιστημονική εξήγηση. Όμως οι κανόνες είναι και για να τους σπάμε!

Διαβάστε ακόμη: Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στο κρασί για το 2021

Το σημαντικό στο ταίριασμα κρασιού και φαγητού είναι να συνδυάζει κανείς τις γεύσεις όπως ακριβώς του αρέσουν. Μερικές φορές βρίσκουμε την ισορροπία κάνοντας απροσδόκητους συνδυασμούς. Γι΄ αυτό το λόγο, αξίζει να δοκιμάσετε και να τολμήσετε συνδυασμούς, ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα. Για αρχή, αυτός είναι ο κανόνας που αξίζει να σπάσετε αν αναζητάτε νέες γευστικές ανακαλύψεις.

Κόκκινο κρασί με κρέας

Ο κανόνας που λέει ότι το κόκκινο κρασί ταιριάζει με κόκκινο κρέας είναι μία από τις πιο παλιές αρχές. Όπως αναφέρει η οινοποιός και wine educator Bénédicte Martre-Trocard, από το Μπορντό, στο Conde Nast Traveler, μπορούμε να σπάσουμε αυτό τον κανόνα αφήνοντας το πιάτο να είναι ο οδηγός μας, με βάση την ένταση, το σώμα και την υφή του. Για να βρείτε το κρασί που ταιριάζει στο πιάτο σας, μπορείτε είτε να διαλέξετε κάτι αντίστοιχο με τη γεύση του πιάτου ή κάτι εντελώς αντίθετο (για παράδειγμα μια αντίθεση γλυκού και αλμυρού). Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει το σωστό ταίριασμα, δοκιμάστε το εξής: γευτείτε το κρασί από μόνο του, μετά δοκιμάστε το πιάτο σας και στη συνέχεια δοκιμάστε ξανά το κρασί σας. Εάν η γεύση του κρασιού καλύτερη στη δεύτερη γουλιά, τότε το «πάντρεμα» είναι καλό.

Λευκό κρασί με ψάρι και θαλασσινά

Όλα εξαρτώνται από τον τύπο ψαριού που έχετε στο πιάτο σας. Αν αποφασίσετε να συνδυάσετε κόκκινο κρασί με ψάρι, προτιμήστε ένα κόκκινο με μαλακές τανίνες για να μην καπελώσετε την ντελικάτη γεύση του ψαριού, συμβουλεύει η Martre-Trocard. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο ταιριάζουν! Για παράδειγμα, ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και ο ξιφίας ταιριάζουν ωραιότατα με ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η σάλτσα. Θαλασσινά που μαγειρεύονται με πλούσιες, μεσογειακές σάλτσες, με ντομάτα, ελιές, σκόρδο και διάφορα μπαχαρικά, συνδυάζονται ωραία με ένα κόκκινο κρασί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA