Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια ομελέτα μπορεί να φαίνεται σε εμάς ως η ιδανική επιλογή για ένα ωραίο πρωινό ή brunch, αλλά στη Γαλλία το πιάτο αυτό ανέκαθεν καταλάμβανε εξέχουσα θέση στο τραπέζι, ακόμη και σαν δείπνο. Η κλασική ομελέτα των Γάλλων είναι απλή, ζουμερή και χωρίς χρώμα. Ακόμα κι αν είναι γεμιστή, τα υλικά είναι τόσα ώστε να μην καλύπτουν τη ντελικάτη γεύση των αυγών και του βουτύρου.

Διαβάστε ακόμη: 7 μυστικά που διδάσκουν οι σεφ στις σχολές μαγειρικής

Αν έχετε καλή πρώτη ύλη, αξίζει να μάθετε την τεχνική και τα μυστικά για να φτιάξετε κι εσείς μια εξαιρετική γαλλική ομελέτα, όπως τα αποκαλύπτουν στο περιοδικό Food & Wine οι διάσημοι Γάλλοι σεφ Christian Constant και Yves Camdeborde. Χρειάζεται τεχνική και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Η ποιότητα των υλικών

Μια σοβαρή γαλλική ομελέτα σπάνια έχει πολλά υλικά. Η σωστή τεχνική είναι το μυστικό για τη γεύση της. Για να αφήσετε την απλότητα της ομελέτας να «λάμψει», είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με τα καλύτερα βασικά υλικά. Αυτό σημαίνει, πρωτίστως, υψηλής ποιότητας βούτυρο και φρέσκα αυγά. Για την καλύτερη γεύση, χρησιμοποιήστε τα πιο φρέσκα αυγά που μπορείτε να βρείτε.

Το σωστό τηγάνι

Το τηγάνι παίζει μεγάλο ρόλο στην καλή ομελέτα. «Συνήθως, οι ομελέτες γίνονται σε λεπτά μαντεμένια τηγάνια», αναφέρει ο Camdeborde. «Αλλά αν το συγκεκριμένο τηγάνι δεν χρησιμοποιείται μόνιμα για ομελέτες, θα σας κολλήσει. Γι 'αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό», συμβουλεύει ο Γάλλος σεφ.

Η τεχνική

Όσον αφορά στη σωστή τεχνική για μια πραγματικά υπέροχη γαλλική ομελέτα, υπάρχουν δύο μεγάλες σχολές. Η πιο παραδοσιακή είναι η τυλιγμένη ομελέτα, η οποία σερβίρεται με τα άκρα όμορφα διπλωμένα. Ο Constant χτυπάει τρία αυγά ανά άτομο με αλάτι, πιπέρι και μια μικρή κουταλιά κρεμ φρες πριν τα μαγειρέψει σε ένα μείγμα λαδιού και βουτύρου. Όταν η ομελέτα μεταφερθεί στο πιάτο, ο ίδιος αλείφει τη μαλακή επιφάνεια με λίγο επιπλέον βούτυρο πριν την τυλίξει προσεκτικά. Η δεύτερη σχολή είναι η διπλωμένη στη μέση ομελέτα, η οποία διπλώνεται την τελευταία στιγμή, καθώς μεταφέρεται στο πιάτο. Τα υλικά δεν πρέπει να είναι πολλά γιατί αλλιώς φουσκώνει η ομελέτα και σπάει στο δίπλωμα.

Η θερμοκρασία

«Μια ομελέτα δεν πρέπει να μαγειρεύεται γρήγορα», τονίζει ο Camdeborde. «Το παραψημένο αυγό σημαίνει πικράδα. Μια τέλεια ομελέτα γαλλικού τύπου πρέπει να είναι απαλή και λευκή», συμπληρώνει ο ίδιος και συμβουλεύει το ψήσιμο της ομελέτας σε πολύ χαμηλή φωτιά. Η υπομονή σας θα ανταμειφθεί.

Το timing

Όταν φτιάχνεις μια ομελέτα, δεν μπορείς να κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα, λένε οι Γάλλοι σεφ. Επίσης, η ομελέτα πρέπει να σερβιριστεί αμέσως μόλις είναι έτοιμη. Η σημασία του timing ξεκινά από την αρχή, με το σπάσιμο και το χτύπημα των αυγών. Αν χτυπήσετε τα αυγά νωρίς και τα αφήσετε να ξεκουραστούν, θα υγροποιηθούν, με αποτέλεσμα να μην αποκτήσει η ομελέτα σας την ιδανική υφή. Μόνο όταν το τηγάνι είναι ζεστό, σπάστε και χτυπήστε τα αυγά. Προσοχή στο χτύπημα: μην το παρακάνετε γιατί οι πρωτεΐνες των αυγών θα σφίξουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA