ΓΕΥΣΗ
30/05/2021 07:00

Τέλεια ομελέτα: Τα μυστικά κορυφαίων Γάλλων σεφ για τη «βασίλισσα του πρωινού»

Φτιάξετε κι εσείς εξαιρετική γαλλική ομελέτα στο σπίτι με την τεχνική και τα μυστικά που αποκαλύπτουν κορυφαίοι Γάλλοι σεφ

Τέλεια ομελέτα: Τα μυστικά κορυφαίων Γάλλων σεφ για τη «βασίλισσα του πρωινού»
Η τέλεια ομελέτα θέλει τεχνική και υπομονή (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Μια ομελέτα μπορεί να φαίνεται σε εμάς ως η ιδανική επιλογή για ένα ωραίο πρωινό ή brunch, αλλά στη Γαλλία το πιάτο αυτό ανέκαθεν καταλάμβανε εξέχουσα θέση στο τραπέζι, ακόμη και σαν δείπνο. Η κλασική ομελέτα των Γάλλων είναι απλή, ζουμερή και χωρίς χρώμα. Ακόμα κι αν είναι γεμιστή, τα υλικά είναι τόσα ώστε να μην καλύπτουν τη ντελικάτη γεύση των αυγών και του βουτύρου.

Διαβάστε ακόμη: 7 μυστικά που διδάσκουν οι σεφ στις σχολές μαγειρικής

Αν έχετε καλή πρώτη ύλη, αξίζει να μάθετε την τεχνική και τα μυστικά για να φτιάξετε κι εσείς μια εξαιρετική γαλλική ομελέτα, όπως τα αποκαλύπτουν στο περιοδικό Food & Wine οι διάσημοι Γάλλοι σεφ Christian Constant και Yves Camdeborde. Χρειάζεται τεχνική και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Η ποιότητα των υλικών

Η εξαιρετική πρώτη ύλη είναι αδιαπραγμάτευτη
Η εξαιρετική πρώτη ύλη είναι αδιαπραγμάτευτη (Πηγή: Shutterstock)

Μια σοβαρή γαλλική ομελέτα σπάνια έχει πολλά υλικά. Η σωστή τεχνική είναι το μυστικό για τη γεύση της. Για να αφήσετε την απλότητα της ομελέτας να «λάμψει», είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με τα καλύτερα βασικά υλικά. Αυτό σημαίνει, πρωτίστως, υψηλής ποιότητας βούτυρο και φρέσκα αυγά. Για την καλύτερη γεύση, χρησιμοποιήστε τα πιο φρέσκα αυγά που μπορείτε να βρείτε.

Το σωστό τηγάνι

Χρησιμοποιείστε αντικολλητικά σκεύη για σωστό αποτέλεσμα (Πηγή: Shutterstock)

Το τηγάνι παίζει μεγάλο ρόλο στην καλή ομελέτα. «Συνήθως, οι ομελέτες γίνονται σε λεπτά μαντεμένια τηγάνια», αναφέρει ο Camdeborde. «Αλλά αν το συγκεκριμένο τηγάνι δεν χρησιμοποιείται μόνιμα για ομελέτες, θα σας κολλήσει. Γι 'αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό», συμβουλεύει ο Γάλλος σεφ.

Η τεχνική

Η πιο παραδοσιακή γαλλική ομελέτα είναι η τυλιγμένη (Πηγή: Shutterstock)

Όσον αφορά στη σωστή τεχνική για μια πραγματικά υπέροχη γαλλική ομελέτα, υπάρχουν δύο μεγάλες σχολές. Η πιο παραδοσιακή είναι η τυλιγμένη ομελέτα, η οποία σερβίρεται με τα άκρα όμορφα διπλωμένα. Ο Constant χτυπάει τρία αυγά ανά άτομο με αλάτι, πιπέρι και μια μικρή κουταλιά κρεμ φρες πριν τα μαγειρέψει σε ένα μείγμα λαδιού και βουτύρου. Όταν η ομελέτα μεταφερθεί στο πιάτο, ο ίδιος αλείφει τη μαλακή επιφάνεια με λίγο επιπλέον βούτυρο πριν την τυλίξει προσεκτικά. Η δεύτερη σχολή είναι η διπλωμένη στη μέση ομελέτα, η οποία διπλώνεται την τελευταία στιγμή, καθώς μεταφέρεται στο πιάτο. Τα υλικά δεν πρέπει να είναι πολλά γιατί αλλιώς φουσκώνει η ομελέτα και σπάει στο δίπλωμα.

Η θερμοκρασία

(Πηγή: Shutterstock)
H θερμοκρασία του τηγανιού πρέπει να είναι η σωστή για να πετύχει η ομελέτα (Πηγή: Shutterstock)

«Μια ομελέτα δεν πρέπει να μαγειρεύεται γρήγορα», τονίζει ο Camdeborde. «Το παραψημένο αυγό σημαίνει πικράδα. Μια τέλεια ομελέτα γαλλικού τύπου πρέπει να είναι απαλή και λευκή», συμπληρώνει ο ίδιος και συμβουλεύει το ψήσιμο της ομελέτας σε πολύ χαμηλή φωτιά. Η υπομονή σας θα ανταμειφθεί.

Το timing

Το σωστό timing είναι σημαντικό για την υφή της ομελέτας (Πηγή: Shutterstock)

Όταν φτιάχνεις μια ομελέτα, δεν μπορείς να κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα, λένε οι Γάλλοι σεφ. Επίσης, η ομελέτα πρέπει να σερβιριστεί αμέσως μόλις είναι έτοιμη. Η σημασία του timing ξεκινά από την αρχή, με το σπάσιμο και το χτύπημα των αυγών. Αν χτυπήσετε τα αυγά νωρίς και τα αφήσετε να ξεκουραστούν, θα υγροποιηθούν, με αποτέλεσμα να μην αποκτήσει η ομελέτα σας την ιδανική υφή. Μόνο όταν το τηγάνι είναι ζεστό, σπάστε και χτυπήστε τα αυγά. Προσοχή στο χτύπημα: μην το παρακάνετε γιατί οι πρωτεΐνες των αυγών θα σφίξουν.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ