Μενού
  • Α-
  • Α+

Φανουρόπιτα, μία γλυκιά και νηστίσιμη πίτα που η παράδοση θέλει να ετοιμάζεται την ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, εξου και η ονομασία της. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που φτιάχνουν φανουρόπιτα και σε άλλες στιγμές μέσα στο χρόνο, πιστεύοντας ότι ο Άγιος θα τους φανερώσει αυτό που αναζητούν: χαμένα αντικείμενα, πρόσωπα, δουλειά, ακόμα και υγεία.

Η συνταγή για φανουρόπιτα που ακολουθεί είναι εύκολη, γρήγορη και φυσικά έχει... μονό αριθμό υλικών όπως επιβάλλει η παράδοση. Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Φτιαγμένο χωρίς μίξερ με ελαιόλαδο και χωρίς αυγά, το νηστίσιμο αυτό κέικ θα μπορέσετε να το απολαύσετε όχι μόνο στις 27 Αυγούστου, του Αγίου Φανουρίου, αλλά και οποιαδήποτε αλλη ημέρα.

Η συνταγή για φανουρόπιτα

  • 4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 3/4 φλυτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα και ξύσμα
  • 1/2 κ.γλ  σόδα σε 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
  • 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή
  • 1/2 φλυτζάνι καρύδια
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε τη σόδα στο νερό μαζί με την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  5. Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Προαιρετικά μπορείτε να πασπαλίσετε είτε με άχνη ζάχαρη, είτε πριν βάλετε τη φανουρόπιτα στο φούρνο να ρίξετε λίγο σουσάμι.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA