Μενού
  • Α-
  • Α+

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν αρκετά καλά πως έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα θαλασσινά. Μόνο που, όπως και οι περισσότεροι εκεί έξω, τα έχω συνδέσει στο μυαλό μου με ήλιο, θάλασσα και καλοκαίρι. Υπάρχουν, ωστόσο, μαγαζιά τα οποία έχουν μια ικανότητα να σε ταξιδεύουν σε όλα τα παραπάνω, ακόμη και όταν βρίσκεσαι στην καρδιά του χειμώνα. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ψάριστον στο Νέο Ηράκλειο.

Για πάνω από 20 χρόνια η ψαροταβέρνα, που έχει ρίξει «δίχτυα» στην κάτω πλευρά της λεωφόρου Κύμης κάνει ντόπιους, αλλά και κατοίκους άλλων περιοχών της Αττικής να εκτιμήσουν το καλό, νόστιμο ψάρι, αλλά και τους πειραγμένους, ιδιαίτερους θαλασσινούς μεζέδες. Γεύσεις, που προκύπτουν μέσα από τις εμπειρίες και τα ταξίδια του ιδιοκτήτη του μαγαζιού, Βασίλη Ακρίβου.

Έτσι, ένα μεσημέρι εκμεταλλευόμενοι ένα διάλειμμα για φαγητό, αφήσαμε πίσω μας τη βροχερή Αγία Παρασκευή και ανοίγοντας την μπλε πόρτα του Ψάριστον, βρεθήκαμε κάπου στα ανοιχτά του Αιγαίου. Στο μαγαζί κυριαρχεί – όπως είναι λογικό – το μπλε και το άσπρο χρώμα, ενώ υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες, που κάνουν τη διαφορά. Όπως ας πούμε η ταμπέλα με τους «κανόνες», που θα βρεις κρεμασμένη στον τοίχο και σε προετοιμάζει για την ατμόσφαιρα, που θα συναντήσεις στο Ψάριστον.

Πιάνεις, λοιπόν, ένα τραπεζάκι με την παρέα σου στον εξωτερικό χώρο, παραγγέλνεις ούζο, τσίπουρο ή κρασί, αναλόγως τις προτιμήσεις σου και ξεκινάς τη μελέτη του ευφάνταστου καταλόγου του. Ένα από τα καλύτερα ορεκτικά, που δεν πρέπει να σου ξεφύγει, είναι το καπνιστό βουτυρόψαρο τυλιγμένο σε φύλλο shiso. Ένας μεζές για τον οποίο ο Βασίλης Ακρίβος είναι υπερήφανος και είχε απόλυτο δίκιο.

Δεν γίνεται επίσης να μην παρατηρήσεις τις ψητές γαρίδες με τρούφα, αλλά και τα νουντλς με χέλι, παρμεζάνα και κρέμα γάλακτος, τα οποία κάνουν τον ουρανίσκο σου να «χειροκροτεί» σε κάθε μπουκιά.

Εκτός από τα παραπάνω πιάτα, βέβαια, εντελώς ξαφνικά έφτασε στο τραπέζι μας και μια νέα δημιουργία του κ. Ακρίβου, η οποία θα αποτελέσει τη νέα προσθήκη στο μενού. Ένα κροκάν αμυγδάλου με χέλι και αβοκάντο, το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να μπλέκουν τόσο περίτεχνα οι γεύσεις μεταξύ τους.

Η ώρα στο Ψάριστον περνάει εξαιρετικά γρήγορα. Κάτι τα νόστιμα ψάρια και τα θαλασσινά, κάτι το ούζο και το τσίπουρο που ρέουν σε αφθονία, κάτι η φιλοξενία του Βασίλη Ακρίβου και η ικανότητά του να σε μετατρέπει από πελάτη σε φίλο, σε κάνουν να χάνεις την αίσθηση του «τι γίνεται έξω». Αναγκαστικά, όμως, έπρεπε να γυρίσουμε στο γραφείο. Θα επιστρέψουμε, βέβαια, για εκείνη την γαριδομακαρονάδα, που είχα «κυκλώσει» από την πρώτη στιγμή στον κατάλογο.

Ψάριστον, Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2850 746. Ανοιχτά καθημερινά 13.00-01.00.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA