ΓΕΥΣΗ
16/04/2022 13:00

Λαδένια Κιμώλου: Η απάντηση στο τι θα φάμε στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας

Η πιο ελληνική «πίτσα» έχει καταγωγή από την Κίμωλο, η συνταγή της είναι πανεύκολη και αποτελεί το καλύτερο γεύμα για όσους θα νηστέψουν τη Μεγάλη Εβδομάδα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Λαδένια Κιμώλου: Η απάντηση στο τι θα φάμε στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας
Λαδένια Κιμώλου (Πηγή: Instagram)
Ανάγνωση:

Αν έχεις πάει έστω μια φορά στην Κίμωλο κάποιο καλοκαίρι, τότε σίγουρα θα θυμάσαι τη γεύση της λαδένιας. Αυτής της ιδιαίτερης ελληνικής «πίτσας», η οποία πάνω στη ζύμη της έχει ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες η λαδένια από το κυκλαδίτικο νησί αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη πίτσα παγκοσμίως. Κάτι που φυσικά της δίνει έξτρα κύρος.

Διαβάστε ακόμη: Pesto Eggs: Η viral συνταγή που έχει κατακλύσει το Tik Tok

Κάθε εποχή του χρόνου είναι ιδανική για να την ετοιμάσεις, αλλά τι καλύτερο από τη Μεγάλη Εβδομάδα, μέσα στην οποία οι περισσότεροι ψάχνουμε νηστίσιμες εναλλακτικές φαγητού. Η λαδένια Κιμώλου δεν έχει ούτε αλλαντικά, ούτε τυριά, επομένως αποτελεί το ιδανικό σνακ για αυτές τις ημέρες.

Η συνταγή της είναι πανεύκολη και μπορεί να την εκτελέσει ακόμη και ο πιο αρχάριος στις κουζίνες.

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. μαγιά (1 κουταλάκι)
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 4-5 ντομάτες
  • 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2-3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 200 ml ελαιόλαδο περίπου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Εκτέλεση:

Αρχικά για να ετοιμάσουμε τη ζύμη, ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το νερό και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να είναι ελαστικό και να μην κολλάει στα χέρια. Στη συνέχεια το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε στο μπολ για περίπου μια ώρα να φουσκώσει. Μέχρι να γίνει αυτό, κόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Αφού η ζύμη μας ετοιμαστεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα ταψί και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του. Έπειτα, ρίχνουμε από πάνω τον πελτέ ντομάτας και στη συνέχεια τα υλικά που κόψαμε. Ρίχνουμε επίσης λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς) για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να δούμε τη λαδένια να αποκτά χρώμα. Καλή σας όρεξη.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ ΠΙΤΣΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ