Το όνομά τους είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ινδική κουζίνα. Τα πικάντικα πιτάκια samosas με λαχανικά, μπαχαρικά, κιμά χοιρινό και αρακά έχουν θέση και στο δικό σου τραπέζι. Το προτείνει, άλλωστε, και ο Άκης Πετρετζίκης.

Υλικά

  • 2 χοντρά φύλλα για πίτες

  • 1 πατάτα

  • ½ κιμά χοιρινό

  • ½ φλιτζ. αρακά

  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

  • 1 καρότο τριμμένο

  • 1 καυτερή πιπεριά τσίλι, τριμμένη

  • 1 κουταλάκι σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι

  • 1 κουταλάκι σπόροι κύμινο, σπασμένοι

  • ½ κουταλάκι κουρκουμά

  • 1/3 κουταλάκι  σκόνη τζίντζερ

  • ½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

  • Αλάτι & πιπέρι

  • 1 κουταλάκι ζάχαρη

  • 40 ml κρασί

  • 100 ml νερό

  • 1 αβγό αραιωμένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό

  • Φρέσκια ρίγανη και δυόσμο

  • Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τις σως γιαουρτιού

  • 300 γραμμ. γιαούρτι

  • 1 κουταλάκι κάρυ

  • 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

  • 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Ξεφλουδίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 1x1 εκ. και τη βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες φέτες κρεμμυδιού. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε.

Μόλις πάρει χρώμα το κρεμμύδι ρίχνουμε τα μπαχαρικά (κουρκουμά, τζίντζερ, κύμινο, κόλιανδρο και πάπρικα). Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο σκόρδο.

Βάζουμε τον κιμά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μία κουτάλα. Προσθέτουμε λάδι και σοτάρουμε. Τρίβουμε με τον τρίφτη το καρότο μέσα στον κιμά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ελαφρώς να πάει παντού.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη και 100 ml νερό. Σιγοβράζουμε και με την τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε μέσα τις βρασμένες πατάτες. Ανακατεύουμε ελαφρώς και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα.

Ρίχνουμε μέσα και τον αρακά και ανακατεύουμε καθώς και το ψιλοκομμένο τσίλι. Προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη και δυόσμο και αφήνουμε το μείγμα εκτός φωτιάς να κρυώσει για 20 περίπου λεπτά. Βάζουμε σπορέλαιο σε χαμηλή φωτιά σε ένα τηγάνι για να τηγανίσουμε τα πιτάκια samosas.

Ανοίγουμε 2 χοντρά φύλλα για πίτες. Χωρίζουμε το κάθε φύλλο σε 8-10 κομμάτια και μοιράζουμε τη γέμιση στα πιτάκια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι. Σε ένα μπαλάκι, σπάμε ένα αβγό και το αραιώνουμε με 1 κουταλιά νερό. Με το πινέλο μας αλείφουμε γύρω γύρω από τη γέμιση το φύλλο.

Στη συνέχεια, κλείνουμε τις γωνίες στα πιτάκια, δημιουργώντας ένα τρίγωνο. Με ένα πιρουνάκι, πατάμε τις γωνίες στα πιτάκια μας και στη συνέχεια ρίχνουμε τα samosas σε δόσεις στο τηγάνι. Τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές για 1 λεπτό την κάθε πλευρά και αφαιρούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Για τις σως γιαουρτιού: Ετοιμάζουμε τις σως σε 3 διαφορετικά μπολάκια. Ρίχνουμε το κάρυ στο ένα μπολ και ανακατεύουμε με 100 γραμμ. γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, την πάπρικα στο άλλο μπολ ανακατεύοντας με 100 γραμμ. γιαούρτι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Για το τελευταίο μείγμα, χτυπάμε στο μπλέντερ τον ψιλοκομμένο μαϊντανό με 100 γραμμ. γιαούρτι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Πηγή: www.akispetretzikis.com