Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αυτό το χρονικό σημείο οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μένουν μέσα, όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και λόγω του έντονου ψύχους. Ως εκ τούτου, το κίνητρο για μια προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους είναι σχεδόν μηδαμινό, αλλά εάν συνεχίσετε με αυτό το σκεπτικό όλο το χειμώνα, η άνοιξη θα σας βρει πολλά κιλά βαρύτερους. Και αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ καλό κίνητρο για να μην σταματήσετε να κινητοποιείστε. Αλλά πώς «παλεύεται» το τσουχτερό κρύο; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη και την προπόνησή σας αποδοτικότερη, αλλά πριν, μάθετε μερικά ακόμη επιστημονικά στοιχεία που θα σας αυξήσουν το κίνητρο να γυμναστείτε εκτός σπιτιού.

Γιατί η προπόνηση στο κρύο είναι μια πολύ καλή συνήθεια

Ρωτήστε οποιονδήποτε επαγγελματία ή φανατικό ερασιτέχνη δρομέα, και θα σας πει ότι το τρέξιμο το χειμώνα είναι πολύ πιο αποδοτικό και απολαυστικό από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Πέρα από την έντονη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όσο και η διατήρησή της για ώρες μετά, η άσκηση στο κρύο έχει πολλά περισσότερα οφέλη στην υγεία.

- Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation αναφέρει ότι οι αθλούμενοι που εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεταξύ 14 και 17°C για δύο ώρες την ημέρα επί έξι εβδομάδες, έκαψαν πολλαπλάσιες θερμίδες, ανεξάρτητα από το είδος προπόνησης που έκαναν στη φύση. Οι μελετητές αναφέρουν ότι η άσκηση στο κρύο ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενός ενζύμου που ονομάζεται ιριζίνη, η οποία μετατρέπει το λευκό λίπος (το κακό) σε καφέ (αυτό που καίει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει).

- Μπορεί αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω να μην ισχύει για φέτος το χειμώνα, που τα γυμναστήρια είναι κλειστά, αλλά η πληροφορία είναι σημαντική. Μια άλλη μελέτη από το Mayo Foundation for Medical Education and Research διαπίστωσε ότι οι εξωτερικές προπονήσεις σε χειμερινό περιβάλλον προστατεύουν από τον κίνδυνο κρυολογήματος ή γρίπης κατά 30%. Η αιτία; Μέσα στους κλειστούς χώρους ενός γυμναστηρίου, με τα θερμαντικά συστήματα στο φουλ και τον πυκνό συγχρωτισμό, δημιουργείται ένας αληθινός παράδεισος για τους ιούς και τα βακτήρια, τα οποία μεταδίδονται μέσω της κοινής χρήσης μηχανημάτων και των αιωρούμενων σωματιδίων από την αναπνοή ή τα φταρνίσματα, σπρώχνοντας ευκολότερα έναν υγιή γυμναζόμενο στο κρεβάτι για μέρες.

- Υπάρχει και κάτι ακόμη καλό με την άσκηση στο κρύο. Είναι ιατρικά διαπιστωμένο ότι η καρδιοαναπνευστική προπόνηση σε περιβάλλον κανονικής θερμοκρασίας αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης τέσσερις φορές πάνω από το φυσιολογικό, αποτρέποντας έτσι συμπτώματα κατάθλιψης και οδηγώντας σε καλύτερο ύπνο τα βράδια. Όμως, η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας βρήκε ότι επειδή το χειμώνα τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν δραματικά (κυρίως λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας), η άσκηση στο ψυχρό περιβάλλον οδηγεί τον αθλούμενο να προπονηθεί έως και 4 φορές πιο δυναμικά ώστε να «ζεσταθεί» ικανοποιητικά και αυτό ισορροπεί τα επίπεδα αυτού του ευεργετικού νευροδιαβιβαστή. Στην αναφορά τους οι ερευνητές λένε ότι αρκούν 30 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας σε εξωτερικό περιβάλλον τους χειμερινούς μήνες για να πλημμυρίσει ο εγκέφαλος με κατευναστικά χημικά που εκλύει η σεροτονίνη.

Ο κατάλληλος τρόπος να ντύνεστε για χειμερινές προπονήσεις στη φύση

- Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να ντυθείτε με μόνο στόχο την αίσθηση ζεστασιάς, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι το σώμα σας θα θερμανθεί υπερβολικά μετά από το πρώτο 15λεπτο. Εάν λοιπόν επιλέξετε να φορέσετε κάτω από το αθλητικό μπουφάν μια μάλλινη ή χοντρή βαμβακερή μπλούζα, το πιθανότερο είναι πως θα ιδρώσετε υπερβολικά, χωρίς η εσωτερική θερμότητα και ο ιδρώτας να έχουν την ευκολία να εξατμιστούν. Και μόλις αυτό συμβεί, το σώμα σας θα κρυώσει απότομα και δεν θα αποφύγετε τα ρίγη μόλις επιστρέψετε σπίτι. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να παγώνει ο ιδρώτας πάνω στο σώμα σας. Και τη λύση δίνει το σωστό layering. Για δραστηριότητες όπως τρέξιμο, πεζοπορία και ποδηλασία σε δριμύ ψύχος, ο πρώτος κανόνας είναι να «στεγανοποιήσετε» το σώμα σας από τις ριπές του παγωμένου αέρα και να διατηρήσετε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας σε ισορροπία με το εξωτερικό περιβάλλον.

- Ξεκινώντας από τα πόδια, προτιμήστε να φορέσετε ένα ισοθερμικό κολάν, ενώ για το πάνω μέρος του σώματος δοκιμάστε ένα layering που ξεκινά από ένα αθλητικό μπλουζάκι τύπου dri-fit, από πάνω ένα running jacket-softshell και στη μεγάλη βαρυχειμωνιά, ένα αντιανεμικό, αδιάβροχο μπουφάν. Σταδιακά, και μόλις αρχίσει το σώμα σας να θερμαίνεται από την δραστηριότητα, μπορείτε να αφαιρείτε ένα-ένα τα κομμάτια και να τα αποθηκεύετε σε ένα σακίδιο πλάτης.

- Αυτό το σακίδιο πλάτης, θα σας φανεί ευεργετικό και για την ενυδάτωση του οργανισμού σας ενώ τρέχετε. Τους ζεστούς μήνες νιώθετε την αφυδάτωση έντονη στο πετσί σας και στα εσωτερικά όργανα του σώματός σας, κυρίως εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης και της ραγδαίας αύξησης εσωτερικής θερμοκρασίας. Όμως το χειμώνα, η αφυδάτωση γίνεται πολύ ύπουλη. Και οι κράμπες που τη συνοδεύουν πολύ χειρότερες, όπως και η πιθανή έλλειψη προσανατολισμού, η σύγχυση και οι ζαλάδες. Γι’ αυτό, είναι σκόπιμο να έχετε στο σακίδιο ένα παγούρι με νερό, όπως και μερικά ενεργειακά ζελέ με συμπυκνωμένους υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.

- Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να φοράτε σκούφο και γάντια, επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στο παγωμένο τοπίο, χάνεται από τα ακάλυπτα άκρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA