Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρωινό θεωρείται ένα από τα βασικότερα γεύματα της ημέρας. Τι καλύτερο άλλωστε από το να γεμίζετε με ενέργεια τον οργανισμό σας για να ανταποκριθείτε στις καθημερινές υποχρεώσεις. Μάλιστα, το πρωινό δεν σας χαρίζει μόνο ενέργεια αλλά σας βοηθάει επίσης να αποφύγετε το τσιμπολόγημα μέσα στη μέρα. Υπάρχει περίπτωση όμως να κάνετε κάποια λάθη που σαμποτάρουν την προσπάθειά σας να τρώτε σωστά. Αυτά είναι τα πέντε πιο συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να απολαμβάνετε όπως πρέπει το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Δεν τρώτε καθόλου πρωινό

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν όρεξη να φάνε αμέσως μόλις ξυπνήσουν. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, προσπαθήστε να δοκιμάσετε τουλάχιστον ένα μικρό σνακ, όπως μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή λίγα φρούτα. Εάν πάλι δεν τρώτε πρωινό για να μην πάρετε κιλά, κάνετε τεράστιο λάθος! Η πεποίθηση ότι η παράλειψη του πρωινού σας γλιτώνει από θερμίδες και βοηθά στην απώλεια βάρους είναι ένας από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους. Μια μελέτη που έγινε τον Φεβρουαρίο του 2020 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα μεγάλο πρωινό (αντί για ένα μεγάλο δείπνο) έκαψαν σχεδόν διπλάσιες θερμίδες όλη την ημέρα. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πρωινό με λίγες θερμίδες ανέφεραν αυξημένα αισθήματα πείνας, ειδικά για γλυκά.

Δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη

Ψωμάκια, κέικ, pancakes και σφολιατοειδή είναι μερικές δημοφιλείς επιλογές για πρωινό, που όμως προσφέρουν πρόσκαιρη ικανοποίηση της πείνας. Αν το πρωινό σας δεν περιλαμβάνει πρωτεΐνες, τότε δεν θα δείτε ουσιαστική διαφορά στην ενέργειά σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε τη μέρα σας με τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη όπως είναι τα αυγά, το γιαούρτι και η βρώμη. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνη είναι εφικτή μέσα από μια κανονική, ισορροπημένη διατροφή.

Πίνετε καφέ με άδειο στομάχι

Για πολλούς μια γερή δόση καφεΐνης μόλις σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι είναι απαραίτητη για να «ανοίξει το μάτι». Αυτή η συνήθεια περισσότερο κακό κάνει, παρά καλό στον οργανισμό. Ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να είναι πολύ όξινος για το σώμα σας. Επίσης η καφεΐνη προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία είναι ήδη υψηλά όταν ξυπνάμε το πρωί και για ένα διάστημα δύο ωρών. Γι΄ αυτό το λόγο πολλοί ειδικοί προτείνουν να πίνουμε τον καφέ μας λίγο αργότερα- και αφού έχουμε φάει πρωινό- όταν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης έχουν πέσει, καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της αίσθησης άγχους που μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση καφέ.

Δεν πίνετε αρκετό νερό το πρωί

Πίνετε μόνο καφέ μαζί με το πρωινό σας; Λάθος! Με το 75% του οργανισμού μας να αποτελείται από νερό, μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ χρειαζόμαστε νερό μετά από 8 ώρες αργής αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού βοηθάει στην πέψη, στην απώλεια βάρους αλλά και στη σωματική απόδοση. Εάν υιοθετήσετε τη συνήθεια του να πίνετε νερό το πρωί, ακόμα κι όταν δεν νιώθετε δίψα, το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.

Τρώτε πρωινό βιαστικά

Καταλαβαίνουμε ότι συνήθως μπορεί να τρώτε όρθιοι και βιαστικά το πρωινό προκειμένου να μην αργήσετε στη δουλειά, ωστόσο όποτε έχετε τη δυνατότητα αξίζει να σηκωθείτε 20 λεπτά νωρίτερα για να φτιάξετε και να απολαύστε το πρωινό σας σερβιρισμένο σε πιάτο και καθισμένοι στο τραπέζι της κουζίνας. Άλλωστε, είναι πολύ εύκολο να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε όταν τρώτε βιαστικά, αφού έτσι δεν συνειδητοποιείτε τα σήματα κορεσμού που σας στέλνει ο οργανισμός σας.

Διαβάστε ακόμα

Τι μπορεί να πάθετε αν δουλεύετε από το κρεβάτι σας

Αυτές είναι οι τροφές που «κόβουν» την πείνα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA