Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ (LIVE) LIVE

Headlines

Ανανέωση ειδήσεων

Καλημέρα σας

Μαζί θα παρακολουθήσουμε λεπτό προς λεπτό τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην χθεσινή του ομιλία στο Βελλίδειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για τους έξι στόχους, για την «αναγέννηση της πατρίδας» και που σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Μακριά από τις ταμπέλες του παρελθόντος που δεν λένε τίποτα ειδικά στους νέους μας που βλέπουν τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία».

Είναι «έξι στόχοι που μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Μακριά από τις ταμπέλες του παρελθόντος που δεν λένε τίποτε, ειδικά στους νέους μας που βλέπουν τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Στόχος πρώτος

Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους. «Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο».   

Στόχος δεύτερος

Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.  «Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό».

Στόχος τρίτος

Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.

Στόχος τέταρτος

Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.

Στόχος πέμπτος

Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας.

Στόχος έκτος

Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

«Όταν τελειώσει το μαξιλάρι, η χώρα θα είναι εκτεθειμένη»

Στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το 3ο πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως προβλεπόταν. Ο σκοπός του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης, ήταν και διαβάζω «κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αμέσως μετά η χώρα να αποκαταστήσει την πρόσβαση στην αγορά». Σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών. Το επιτόκιο είναι υψηλό και η συγκυρία κακή. Ο Τσίπρας είπε ότι σχεδόν δεν τον νοιάζει. Είναι τεράστιο σφάλμα πρώτη μου προτεραιότητα να βγούμε στις αγορές, γιατί όταν τελειώσει το μαξιλάρι, η χώρα θα είνει εκτεθειμένη στις διαθέσεις των αγορών.

Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, με προψηφισμένα μέτρα και αυστηρό καθεστώς επιτροπείας, αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο.

Ο Τσίπρας είναι συνεπής στην πολιτική του

Δεν έχω το ίδιο πρόβλημα με τον κ. Τσίπρα. Έχουμε συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας με προτεραιότητα την απελευθέρωση των δυνάμεων της επιχειρηματικότητας. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα για όλους, ο Τσίπρας θέλει να μοιράζει επιδόματα. Ο Τσίπρας είναι συνεπής στην πολιτική του υπεροφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα και μεγαλώνει το κράτος. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε φόρους και να συμμαζέψουμε το κράτος.

Τώρα ο Τσίπρας είπε ότι θέλει να μειώσει και εκείνος τους φόρους, αλλά για συμμάζεμα του κράτους δεν λέει. Δεν άκουσα ούτε μια τοποθέτηση ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά.

Αυτό που παρουσίασα χθες είναι συνολικά σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Το δικό μου σχέδιο για την χώρα είναι πολύ πιο φιλόδοξο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάπτυξη 4% και 700.000 νέες θέσεις εργασίας. Με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν πάμε πουθενά. Οι νέοι θα φεύγουν για το εξωτερικό και οι Έλληνες θα αισθάνονται ότι δεν θα έχουν ελπίδα.

Σε κάθε περίπτωση μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που ο Τσίπρας αντιγράφει από εμάς, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Ας πάρουμε τον ΕΝΦΙΑ. Εμείς τι λέμε; Θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%. Να εισπράττουμε 2 δισ. αντί για 2,8 δισ. Εμείς θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι Έλληνες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι πλούσιοι και χρεοκόπησαν από τον υψηλό ΕΝΦΙΑ, αυτό θα το αλλάξουμε. Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες.

 

Είσπραξη ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους

Πράγματι χθες ανακοίνωσα μια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία. Ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Να το εξηγήσω. Λέμε ότι μέχρι το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ αλλά και το ύψος του θα καθορίζεται από τους Δήμους. Ταυτόχρονα θα περικοπούν και οι κεντρικοί πόροι που μεταφέρονται στους Δήμους. Αν ένας Δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο, θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες. Σήμερα όλα αυτά χάνονται στο μεγάλο καλάθι του κρατικού προϋπολογισμού. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται το 1/3 των πόρων.

Θα πρέπει να περάσουμε περισσότερες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις στους Δήμους. Κάποιος δήμος μπορεί να είναι πιο φτωχός. Ορίζω ότι θα χρειαστούμε μια διετή μεταβατική περίοδο για να εφαρμοστεί το 2021.