Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Θα προχωρήσει το διάταγμα για τα υποθηκοφυλακεία»

To επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλης, με δήλωσή του, απαντά σε δημοσίευμα εφημερίδας αναφορικά με την χθεσινή του δήλωση για την εμμισθοποίηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων.

Ο κ. Σάρλης αναφέρει ότι «με έκπληξη» διαπίστωσε ότι η δήλωσή του της 30ης Ιουνίου 2017, που αφορμή είχε δημοσιεύματα σχετικά με την εμμισθοποίηση υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν με αναπλήρωση, έτυχε παρουσίασης από συγκεκριμένη εφημερίδα με τρόπο που δεν αντιστοιχούσε στο περιεχόμενό της.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρει ότι «μέσω αυθαίρετων συμπερασμάτων, που εξήχθησαν «εμμέσως, πλην σαφώς», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί μια εικόνα ανοίκειας έντασης και αντιπαράθεσης με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων» και συνεχίζει: «Είναι διαυγές σε τι στοχεύουν οι προσπάθειες εύκολης εξαγωγής ενδείξεων πολεμικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε εκπροσώπους θεσμικών πυλώνων της Δημοκρατίας από το κάθε τι, ακόμη και από εκεί που δεν θα μπορούσαν να εξαχθούν, δηλαδή από δηλώσεις με κύριο περιεχόμενο νομικές εκτιμήσεις».

Η δήλωσή του, σημειώνει ο κ. Σάρλης, « αναδείκνυε απλώς την αντίθεση δημοσιευμάτων προς το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει του οποίου ως προς τις κρίσιμες διατάξεις του ίδιου του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος δεν τέθηκε ζήτημα μη νομιμότητας ή αντισυνταγματικότητας που θα απέτρεπε την εφαρμογή του, αφού καταληκτικά θεωρήθηκε ότι «ευρίσκουν νόμιμο εξουσιοδοτικό έρεισμα στις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του α.ν. 811/1971 και είναι σύμφωνες τόσο με τις ουσιαστικές διατάξεις του άρθρου 4 του ως άνω νόμου όσο και με τις διατάξεις του Συντάγματος εν γένει», και, συνεπώς, ότι αυτό «μπορεί νομίμως να δημοσιευθεί»».

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο κ. Σάρλης, «η προσπάθεια του υπουργείου για την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων συνδέεται με τον κοινό για όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης στόχο να διαφυλαχθούν διαχρονικά σημαντικοί για τη δικαστική λειτουργία θεσμοί με ιδιαίτερη κοινωνική αναφορά και χρησιμότητα».

Τέλος, αναφέρει ο γενικός γραμματέας ότι « η αξιοποίηση των πρακτικών επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και οι περαιτέρω αναγκαίες πρωτοβουλίες θα επιτρέψουν τη γρήγορη ολοκλήρωσή της».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.