Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Πέναλτι» για όσους δεν πληρώσουν μέσω e-banking τους φόρους τους

Ακριβές για τους φορολογούμενους θα είναι στο εξής οι συναλλαγές για πληρωμές φόρων και τελών στα γκισέ των τραπεζών. Αιτία η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων να περικόψει δαπάνες ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ ,οι οποίες αφορούν τις προμήθειες που πληρώνει μέχρι σήμερα στις τράπεζες για την είσπραξη των φορών που κάνουν για λογαριασμό του δημοσίου.

Όπως αναφέρει το insider.gr, με απόφαση που αναμένεται να υπογράφει εντός της ημέρας σήμερα ,από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, οι φορολογούμενοι που θα επιμένουν να πληρώνουν με μετρητά τις υποχρεώσεις τους στο γκισέ των τραπεζών θα είναι αναγκασμένοι να επιβαρυνθούν οι ίδιοι από την τσέπη τους τη προμήθεια της συναλλαγής που μέχρι σήμερα κάλυπτε το δημόσιο.

Εξαίρεση από το νέο καθεστώς θα υπάρχει μόνο για τους φορολογούμενους άνω των 70 ετών, τους ανάπηρους,και όσους  κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας όμως και σε αυτές τις κατηγορίες φορολογούμενων η εξαίρεση θα αφορά αποκλειστικά τις πληρωμές των δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα και οι ειδικές αυτές κατηγορίες φορολογούμενων εφόσον επιθυμούν να πληρώσουν με μετρητά τα Τέλη Κυκλοφορίας  ή ΦΠΑ θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με την προμήθεια της συναλλαγής η οποία θα καθορίζεται ξεχωριστά από κάθε τράπεζα.

Εναλλακτικά πάντως οι φορολογούμενοι θα μπορούν για να αποφύγουν τις προμήθειες αν πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία είτε με χρέωση του τραπεζικού τους λογαριασμού ή μέσω e-banking ή ακόμα και με την κάρτα του.

Σύμφωνα με υπολογισμούς η πολιτική αυτή θα περιορίσει τις δαπάνες της ΑΑΔΕ από τις προμήθειες  προς τράπεζες για πληρωμές φόρων και τελών στις τράπεζες στα 7-8 εκατ. ευρώ από 18,7 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα το συνολικό κόστος τους καθώς θα επιβαρύνεται μόνο με τις προμήθειες των ηλεκτρονικών πληρωμών και τις προμήθειες για τις πληρωμές των ειδικών κατηγοριών φορολογούμενων που θα εξαιρούνται. 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.