Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ο Λαγανάς είναι το μεγάλο «ναυάγιο» της Ζακύνθου

Καταγάλανα νερά κι υπόγειες σπηλιές, μια ξακουστή παραλία με χιλιάδες βραβεύσεις και ένα σπάνιο είδος θαλάσσιας ζωής που επιβιώνει προστατευόμενο στα χωρικά ύδατά του νησιού. Τα παραπάνω είναι ίσως τα πρώτα χαρακτηριστικά που έρχονται στο νου του επισκέπτη όταν ακούει το όνομα Ζάκυνθος. Ωστόσο, πέρα από τα φυσικά πλεονεκτήματά του, το γνωστό νησί του Ιονίου, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και μια πιο μελανή πλευρά. Την άλλη όψη του νομίσματος διαμορφώνει ένας και μόνο δρόμος του νησιού, που έχει στο παρελθόν φιλοξενήσει έκρυθμες συμπεριφορές κι εικόνες που δεν θυμίζουν στο ελάχιστο Ελλάδα. Αυτά τα λίγα μέτρα έγιναν πρόσφατα και  τόπος ενός εγκλήματος που με την πρωτοφανή αγριότητά του κατάφερε να αμαυρώσει για ακόμα μια φορά την εικόνα ολόκληρης της Ζακύνθου

Φορείς και κάτοικοι του νησιού δηλώνουν συγκλονισμένοι από την βιαιότητα του περιστατικού και επισημαίνουν πως η έλλειψη αστυνόμευσης και η αδράνεια τόσων χρόνων υπήρξαν οι βασικοί λόγοι για να φτάσει η κατάσταση στα άκρα. Παράλληλα βέβαια τρέφουν κι ελπίδες για το μέλλον. Ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να αποτελέσει την «χαριστική», όπως λένε, «βολή» για να λυθεί μια για πάντα ένα πρόβλημα που ελλοχεύει εδώ και χρόνια. 

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε από την πραγματικότητα ούτε να κάνουμε πως δεν την βλέπουμε. Όλοι εδώ είναι συγκλονισμένοι και όλοι μας εκφράζουμε την συμπαράσταση στην οικογένεια του παιδιού που πέθανε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Νικολουδάκης, ιδιοκτήτης πεντάστερης τουριστικής μονάδας στην περιοχή κι αντιπρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου του νησιού, συμπληρώνοντας πως όλοι συνεργάζονται πολύ στενά με τις αρχές για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η αστυνομική διεύθυνση έδρασε ακαριαία κι εύχεται το μεμονωμένο αυτό περιστατικό να μην στιγματίζει ολόκληρο τον προορισμό.

«Εχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί όλοι οι εμπλακέντες στο περιστατικό, έχουν οδηγηθεί στην Εισαγγελία με την αυτόφωρη διαδικασία και αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις. Υπάρχει ένας φόνος, κάποιοι είναι υπεύθυνοι και πιστεύουμε ότι θα αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη. Η άλλη διάσταση όμως είναι να προστατευθεί η φήμη του προορισμού από ένα τυχαίο περιστατικό».

Όπως εξηγεί ,στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολύ σοβαρές επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει εκατομμύρια για να προσφέρουν ένα ποιοτικό προϊόν στον επισκέπτη-τουρίστα. «Η Ζάκυνθος, ειδικά συγκρινόμενη με μεγάλης επισκεψιμότητας πρωτεύουσες, είναι ένας ασφαλής προορισμός.  Παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παραβατικότητας σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα και στο Τέξας από όπου ήταν το παιδί ,έχουμε παρακολουθήσει περιστατικά όπου παράφρονες με το πολυβόλο ανά χείρας εισβάλλουν σε ένα σχολείο και αποδεκατίζουν τους μαθητές. Αν και δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση, είναι σημαντικό να μην δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε ένα θλιβερό γεγονός σαν κι αυτό το οποίο ωστόσο δεν εκφράζει την συνολική πραγματικότητα του νησιού».

«Ο Λαγανάς στην πραγματικότητα είναι το 1% αυτού του προορισμού που ακούει στο όνομα Ζάκυνθος και δυστυχώς έχει καταφέρει να στιγματήσει δυσανάλογα ολόκληρη την εικόνα. Περίπου 400 μέτρα μακριά από τον πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο του Λαγανά με τα νυχτερινά του κέντρα μπορεί ο καθένας να κυκλοφορήσει με ασφάλεια. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται μια από τις πιο προστατευμένες παραλίες της Μεσογείου» υπογραμμίζει ο κ. Νικολουδάκης

Ωστόσο αυτή ακριβώς η νοσηρή εικόνα, δίχως ελληνική ταυτότητα που παρουσιάζει το νησί δεν εξαντλείται στο πρόσφατο αιματηρό περιστατικό και δεν απασχολεί για πρώτη φορά τον εγχώριο και διεθνή τύπο ως παράδειγμα προς αποφυγή. «Τις πταίει» όμως και το πρόβλημα δεν έχει τόσο καιρό λυθεί. Οι κάτοικοι του νησιού εντοπίζουν μερικές από τις αιτίες.

«Στο τέλος της ημέρας διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει «έλλειμμα αρχών». «Όπου δεν υπάρχει αστυνόμευση τέτοια φαινόμενα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Κάτω από την μόνιμη ευωδό ότι η αστυνομική διεύθυνση είναι υποστελεχωμένη και δεν έχει αρκετό προσωπικό, ζούμε κάθε καλοκαίρι ανάρμοστα για το νησί περιστατικά με αποκορύφωμα το φετινό φονικό» αναφέρει στο reader.gr  κάτοικος της περιοχής που ζητά να παραμείνει ανώνυμος.

«Η κατάσταση είναι πολύ εύκολο να γίνει έκρυθμη.Το πρόβλημα δημιουργείται όταν συγκεντρώνεις σε έναν τόσο μικρό χώρο 5.000 παιδιά που έρχονται να ξεσκάσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές ώστε να μην σερβίρονται φτηνά αλλά νοθευμένα ποτά απουσιάζουν».

Όπως αναφέρει στο reader.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε άλλη περιοχή του νησιού, οι υγειονομικοί έλεγχοι γίνονται κάθε χρόνο με μεγάλη καθυστέρηση και μέχρι να βγουν οι οριστικές εκθέσεις έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν, με αποτέλεσμα κανένα μαγαζί να μην έχει επιπτώσεις».

«Καμία ηγεσία δεν κατάφερε να κάνει δουλειά, παρότι, από όσο γνωρίζω, έχουν γίνει επανειλημμένα διαβήματα στο υπουργείο» τονίζει, σημειώνοντας πως πλέον υπάρχει ελπίδα για αλλαγή.

Για τους κατοίκους τους νησιού και για όσους ξέρουν την περίπτωση της περιοχής, είναι μια κατάσταση που αυτή τη στιγμή ζει τον επιθανάτιο ρόγχο της. «Ο Λαγανάς δεν είναι αυτός που ήταν παλαιότερα. Ο κακός Λαγανάς περιορίζεται όλο και περισσότερο. Η τουριστική περίοδος των συγκεκριμένων καταστημάτων έχει περιοριστεί στους δύο με τρεις μήνες από έξι που ήταν παλιότερα και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ζάκυνθος έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τεράστια βήματα ώστε να αλλάξει την ποιότητα των επισκεπτών της. Έχουν χτιστεί σοβαρές μονάδες, έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις έχει ανακαινιστεί η πλειονότητα των διαθέσιμων καταλυμάτων κι όλο αυτό έχει αρχίζει να αλλάζει το προφίλ του επισκέπτη του νησιού» σημειώνει από πλευράς του ο κ. Νικολουδάκης. «Αυτά που ζούμε τώρα είναι οι τελευταίοι σπασμοί μιας παλιάς αμαρτίας».

Παρά τις ελπίδες των κατοίκων, βέβαια, τόσες μέρες μετά, το μαγαζί από το οποίο ξεκίνησε ο ξυλοδαρμός που κατέληξε σε φόνο παραμένει ανοιχτό κι ας έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή εργαζομένων στο αιματηρό περιστατικό.

Όπως αναφέρουν πηγές στο reader.gr έχουν ξεκινήσει ενέργειες για να σφραγιστεί. «Οι αρχές έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και δρομολογείται η σφράγισή τόσο του συγκεκριμένου όσο και άλλων καταστημάτων για λόγους παραδειγματισμού». Αν οι ενέργειες προχωρήσουν, εξηγούν, θα είναι ένδειξη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες ότι λαμβάνονται μέτρα και γίνεται δουλειά ώστε και τα συγκεκριμένα μαγαζιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες για την ασφάλεια των επισκεπτών και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, προδιαγραφές».

Πλέον μετά και το συγκεκριμένο περιστατικό υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τους κατοίκους ότι ο μηχανισμός θα δουλέψει εντελώς διαφορετικά, σωστά, ίσως και για πρώτη φορά. Κι αυτό κρίνεται απαραίτητο σε ένα νησί που οι πληρότητες αγγίζουν το 95% και που ευτυχώς μέχρι στιγμής, όπως μας πληροφορούν οι ξενοδόχοι της περιοχής δεν επηρεάστηκαν από το τραγικό συμβάν.

 

Ο Λαγανάς είναι το μεγάλο «ναυάγιο» της Ζακύνθου
Ο Λαγανάς είναι το μεγάλο «ναυάγιο» της Ζακύνθου
Ο Λαγανάς είναι το μεγάλο «ναυάγιο» της Ζακύνθου
Ο Λαγανάς είναι το μεγάλο «ναυάγιο» της Ζακύνθου
Ο Λαγανάς είναι το μεγάλο «ναυάγιο» της Ζακύνθου
Ο Λαγανάς είναι το μεγάλο «ναυάγιο» της Ζακύνθου
Ο Λαγανάς είναι το μεγάλο «ναυάγιο» της Ζακύνθου
Ο Λαγανάς είναι το μεγάλο «ναυάγιο» της Ζακύνθου

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.