Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το ΣτΕ ακύρωσε την εκλογή Καπράλου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή!

Ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ως μη νόμιμες, οι εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) τον περασμένο Φεβρουάριο και ανέδειξαν νέο προεδρείο (πρόεδρος ο Σπυρίδωνας Καπράλος, γενικός γραμματέας ο Εμμανουήλ Κολυμπάδης.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών και ζητούσαν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών (6.2.2017) στην ΕΟΕ. Μεταξύ των 13 είναι οι Ισίδωρος Κούβελος, Γεώργιος Βασιλακόπουλος, Ιωάννης Σγουρός και Πέτρος Συναδινός.

Όπως ανέφεραν οι 13 Ομοσπονδίες στην αίτηση ακύρωσης, υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου ήταν ο Ισίδωρος Κούβελος και ο Σπύρος Καπράλος και οι αρχαιρεσίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν την 6η Φεβρουαρίου 2017, αλλά λόγω νοσηλείας του κ. Κούβελου σε νοσοκομείο, πάρθηκε η απόφαση να αναβληθούν και να οριστεί άλλη, νέα ημερομηνία. Για το σκοπό αυτό στάλθηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα που ανέφεραν ότι οι αρχαιρεσίες αναβάλλονται.

Όμως, την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί οι αρχαιρεσίες, 13 από τους 27 εκπροσώπους των Ομοσπονδιών προσήλθαν και διενήργησαν εκλογές, ανέδειξαν πρόεδρο και συγκρότησαν την Ολομέλεια σε σώμα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τους 13, συγκροτήθηκε σε σώμα η ΕΟΕ, εκλέχθηκαν οι πρόεδροι των άλλων οργάνων (Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κλπ) και συγκροτήθηκε σε σώμα και η εκτελεστική επιτροπή.

Σήμερα, η επταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την υπ΄ αρθμ. 1881/2017 απόφασή της (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής, ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Ποταμιάς) έκρινε μη νόμιμες τις εκλογές και ακύρωσε το πρακτικό εκλογής της Ολομέλειας της ΕΟΕ με το οποίο αναδείχθηκε το νέο προεδρείο.

Στην απόφαση του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι «ο κ. Νικολάου στον οποίο ανατέθηκε η προεδρία της επίμαχης εκλογικής συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕΟΕ και ο οποίος είχε απευθύνει την σχετική πρόσκληση στα μέλη της, αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασης πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης αυτής, κατ΄ εντολή δε αυτού εστάλη προς ενημέρωση των μελών της ΕΟΕ το από 6.2.2017 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την γραμματεία της ΕΟΕ, με συνέπεια ορισμένα από τα μέλη να μη παραστούν στην επίμαχη συνεδρίαση» και συνεχίζει:

 «Άλλωστε, ο κ. Νικολάου δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αλλά όπως δήλωσε, απλώς παρέστη για να ενημερώσει για την αναβολή της».

Τελικά, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη συνεδρίαση «δεν ήταν νόμιμη» και πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση των προσφευγόντων, να ακυρωθούν τα από 6.2.2017 πρακτικά εκλογής για την ανάδειξη των οργάνων της ΕΟΕ και «να αναπεμφθεί η υπόθεση στην ΕΟΕ προκειμένου να επαναλάβει σε νόμιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας τη διαδικασία εκλογής».

Την ίδια στιγμή, άλλο Τμήμα του ΣτΕ, το Δ΄ με την υπ΄ αριθμ. 1880/2017 απόφασή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνοπούλος και εισηγήτρια η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) κατάργησε τη δίκη που είχε ανοίξει η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και Κληροδοτημάτων κατά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και Κληροδοτημάτων ζητούσε την ακύρωση του μητρώου φορέων γενικής κυβέρνησης κατά το μέρος εκείνο στο οποίο περιλήφθηκε σε αυτό. Από το ΣτΕ η δίκη καταργήθηκε καθώς υπήρξε νεώτερο μητρώο και η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και Κληροδοτημάτων δεν επικαλέστηκε ιδιαίτερο έννομο συμφέρον που να δικαιολογεί τη συνέχιση της δίκης για το προηγούμενο μητρώο.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.