Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Στις 16 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν την εμφάνιση του «κρούσματος χολέρας» το νοσοκομείο «Έλενα» είχε ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας εντός των εγκαταστάσεών του, μιας υπερσύγχρονης Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης αλλά και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης.

Στις 16 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν την εμφάνιση του «κρούσματος χολέρας» το νοσοκομείο «Έλενα» είχε ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας εντός των εγκαταστάσεών του, μιας υπερσύγχρονης Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης αλλά και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης. Η σημαντική αυτή αναβάθμιση του δημόσιου μαιευτηρίου ερχόταν να προστεθεί στην υπάρχουσα Μονάδα Προγεννητικού Ελέγχου που με τις δωρεάν παροχές του – σε αντίθεση με τις περί τα 420 ευρώ κοστολογούμενες σε ιδιωτικά κέντρα εξετάσεις – έχει “κερδίσει” ένα σημαντικό μερίδιο της «αγοράς» στον τομέα των γεννήσεων. Ο γενικός εκσυγχρονισμός του νοσοκομείου στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που σημειωτέον λειτουργεί στην πρωτεύουσα από το 1933, έχει βάλει το μαιευτήριο, σύμφωνα στελέχη του «Έλενα», στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τον πάλαι ποτέ κυρίαρχο ιδιωτικό τομέα.

Μετά την εμπλοκή του νοσοκομείου στην υπόθεση της «χολέρας» και όπως αυτή διακινήθηκε από συνδικαλιστές και ΜΜΕ, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο κάνουν ανοιχτά πλέον λόγο για σχέδιο υπονόμευσης του «Έλενα» προς όφελος ιδιωτικών κλινικών που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αναβάθμιση του δημόσιου μαιευτηρίου. Είναι χαρακτηριστική η επίθεση που δέχτηκαν, την Τετάρτη στην συνέλευση του σωματείου, οι συνδικαλιστές που έδωσαν στην δημοσιότητα το «κρούσμα χολέρας» από εργαζόμενους του νοσοκομείου που τους κατηγόρησαν ευθέως για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Όπως επεσήμαναν οι εργαζόμενοι, μετά την «είδηση» για χολέρα το Έλενα κατέγραψε σημαντική μείωση εισαγωγών αλλά και γεννήσεων υπό το καθεστώς φόβου που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη. Η μείωση, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε ορισμένους τομείς έφτασε ακόμη και το 70% καθώς δημιουργήθηκε σημαντικό πρόβλημα στο κύρος και την ασφάλεια του νοaσοκομείου.

Όσον αφορά τα «ύποπτα» υπόγεια του νοσοκομείου για τα οποία πολύς λόγος έγινε τις προηγούμενες ημέρες, απάντηση δίνει ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου με επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους φορείς στην οποία εξηγείται πως το «Έλενα», έχοντας χτιστεί πάνω σε υδροφόρο ορίζοντα είχε πάντα το πρόβλημα της εισροής υδάτων τα οποία, όμως, ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε μορφή λυμάτων. «Βεβαιώνουμε ρητά, κατηγορηματικά και υπεύθυνα, εργαζόμενους, ασθενείς και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, ότι οι εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου είναι ασφαλείς, λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση τους» επισημαίνει η Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου προσθέτοντας πως «όσα περί χολέρας είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν αβάσιμα, ψευδή, εκ του πονηρού και σκοπό είχαν την κατασυκοφάντηση Νοσοκομείου και εργαζομένων».

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης των εργαζόμενων της Τετάρτης, σε δεινή θέση βρέθηκε και η διοίκηση του σωματείου καθώς υπήρξαν καταγγελίες πως απέκρυψε τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων από τα «ύποπτα» δείγματα που πάρθηκαν από τα υπόγεια του Νοσοκομείου και στην συνέχεια διέρρευσε τις πληροφορίες περί χολέρας.

Το μόνο βέβαιο πλέον είναι πως το Δημόσιο μαιευτήριο – για χρόνια αποκούμπι των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων - που εσχάτως είχε επιστρέψει δυναμικά και ανταγωνιστικά στον χώρο των γεννήσεων αλλά και των προγεννητικών ελέγχων με την «διασπορά του ιού της χολέρας» δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα στο προφίλ που το επιστημονικό του προσωπικό με κόπο κατάφερε να χτίσει.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.