Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Προδιαγεγραμμένη θεωρούσε ο κ. Μπελαβίλας ότι ήταν η κατάσταση που βίωσε η Μάνδρα και χαρακτηρίζει «εγκληματικό» το χτίσιμο του αμαξοστασίου πάνω στο ρέμα.

Προδιαγεγραμμένη θεωρούσε ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείο, Νίκος Μπελαβίλας ότι ήταν η κατάσταση που βίωσε η Μάνδρα με την πρόσφατη πλημμύρα ο οποίος μιλώντας στο Reader.gr υποστήριξε πως οι αρμόδιοι γνώριζαν πολύ καλά τα δεδομένα και ότι το σκηνικό διαιωνίζεται με νέους αυθαίρετους οικισμούς «που βλέπει η δήμαρχος από το μπαλκόνι της».

«Πρόκειται για μια τοπική κοινωνία με πολύ κακές συνήθειες. Στο Google Earth, λίγο πίσω από την πόλη, στα δυτικά, περίπου στα 500 μέτρα φαίνεται ένα παρθένο δάσος, πευκόδασος, κομμένο σε οικόπεδα, ήδη, έτοιμο να κατασκευαστεί ως πόλη παράνομα» είπε ο κ. Μπελαβίλας και για το αν αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος πιστεύει ότι τα χωράφια ευθύνονται για τις καταστροφές λέει «ναι» και συνεχίζει: «Αυτό το βλέπει η δήμαρχος από το μπαλκόνι της. Το ξέρει όλη η Μάνδρα. Εγώ έπεσα τυχαία πάνω στην προετοιμασία του αυθαίρετου οικισμού των οικοπεδοφάγων πίσω από τη Μάνδρα. Και είναι δίπλα από την πόλη, όχι πίσω από τα βουνά».

«Βγάζουν χρήματα οι άνθρωποι από αυτό. Πουλάνε δάσος! Το παίρνουν δωρεάν και το πουλάνε και κερδίζουν χρήματα. Πουλάνε αγροτική Γη για να γίνουν σούπερ μάρκετ», τονίζει ο κ. Μπελαβίλας.

Σε ό,τι αφορά στο γεγονός, που τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε κατ' επανάληψη, αν η κλιματική αλλαγή μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους παράγοντες που έφεραν την καταστροφή στη Δυτική Αττική αναφέρει ότι: «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος διάλογος για την κλιματική αλλαγή. Επηρεάζει διάφορα φαινόμενα, μαζί με αυτά και τα καιρικά. Είναι βέβαιο όμως πως στη Μάνδρα είχαμε μία ρυθμικότητα πλημμυρών που την ξέρουμε, έρχεται και επανέρχεται. Είχαμε τέτοιες καταστροφές και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να συμβεί και χωρίς να έχουμε την κλιματική αλλαγή. Ο πολλαπλός ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Ανήκουμε σε μια γενιά που είχαμε καλομάθει. Λέγαμε: «χτίσε και δεν πειράζει». Αυτό το έλεγε ο δήμαρχος, ο νομάρχης, ο υπουργός, ο βουλευτής. Η Μάνδρα εν πλήρει συνειδήσει έκανε αυτό που έκανε, με όλη της την τοπική ηγεσία. Το ήξεραν. Είχαν γνωμοδοτήσει θετικά και στη συνέχεια η υπουργός που υπέγραψε και οι άνθρωποι της Πολεοδομίας είχαν αποδεχτεί αυτή την κουλτούρα του: “δεν πειράζει άστο”».

Εγκληματικό και με δόλο θεωρεί ο κ. Μπελαβίλας ότι μπαζώθηκε το σημείο όπου καταλήγει το ρέμα και βρίσκεται το αμαξοστάσιο της Μάνδρας στο οποίο κατέληξαν διαλυμένα φορτηγά και βρέθηκαν δύο σοροί: «είναι εγκληματικό και συγκεκριμένα αυτό είναι μία επιλογή που έχει δόλο. Ξέρεις πολύ καλά ότι χτίζεις πάνω στην κοίτη του ρέματος. Το έβλεπαν και επέλεξαν να το χτίσουν εκεί πάνω. Η Μάνδρα ήταν βέβαιο πως θα πλημμυρίσει ανεξάρτητα από την κλιματική αλλαγή», λέει και υποστηρίζει πως «τη μία και μοναδική φορά που θα έριχνε πολύ βροχή θα πνιγόταν η περιοχή. Μπορεί να ήταν στη γενιά μας, να συνέβαινε στην προηγούμενη, στην επόμενη. Έχει ξανασυμβεί ήδη στην προηγούμενη γενιά. Με αυτή την κατάσταση που είχαν φτιάξει ήταν απολύτως βέβαιο. Αν θα πνίγονταν τα πρώτα δέκα σπίτια ή η μισή πόλη, εξαρτάται από τον όγκο της βροχής».

Όσο για τις λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σήμερα στην περιοχή προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις θεωρεί ότι: «είναι ξεκάθαρες και είναι η εξής... μία, να ανοίξει ξανά το ποτάμι. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Το ποτάμι πρέπει να ανοίξει. Αν δεν ανοίξει, αν δεν ξαναφτιαχτεί η κοίτη που έχει καταστραφεί, θα ξαναπνιγεί η Μάνδρα. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Όσοι πήγαμε σε αυτοψίες, όσοι το είδαμε πιστεύουμε το ίδιο πράγμα» τονίζει και συμπληρώνει πως στη Μάνδρα «πρέπει να αλλάξει ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σεισμός του ’81 στάθηκε η αφορμή για να γίνουν αντισεισμικά έργα: η λύση ήταν να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός και έγιναν τα σπίτια πιο ισχυρά με αποτέλεσμα πλέον να μην πέφτουν».

Για το αν κινδυνεύουν και άλλες περιοχές της Αθήνας σε περίπτωση ανάλογων καιρικών φαινομένων, ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής απαντά: «Η παλιά Αθήνα, δηλαδή το λεκανοπέδιο εντός των βουνών, έχει πνιγεί τόσες φορές στο παρελθόν κατά τη διάρκεια των 150 χρόνων ύπαρξης της πόλης που έχει διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό. Είχαμε πλημμύρες με νεκρούς τον 19ο αιώνα, τη δεκαετία του ’60, το ’77. Κάθε φορά που πνιγόταν κόσμος βάζαμε μυαλό και αρχίζαμε να φτιάχνουμε σοβαρότερες αποχετευτικές υποδομές. Έτσι, το εσωτερικό του λεκανοπεδίου έχει διορθωθεί και είναι αρκετά ασφαλές», είπε και υποστήριξε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στη νέα πόλη: «όπως το Θριάσειο και τα Μεσόγεια που φτιάχτηκαν μετά το 2000 χωρίς υποδομές. Ευθύνεται η έκρηξη των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη γνώμη μου, που έκανε τα Μεσόγεια και το Θριάσειο να οικοδομηθούν πάρα πολύ γρήγορα και με πάρα πολύ κακούς όρους».

Ο κ. Μπελαβίλας αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ελευσίνας στην οποία καταλήγουν τα ρέματα και παρ΄ όλα αυτά δεν υπήρξαν νεκροί και μεγάλες καταστροφές: «Το ρέμα που έπνιξε την Μάνδρα μετατρέπεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο που εκβάλλει στον κόλπο της Ελευσίνας, δίπλα στη Χαλυβουργική. Εκεί, επειδή ο τότε δήμαρχος Γιώργος Αμπατζόγλου είχε δώσει μάχη τον καιρό του πολεοδομικού σχεδίου για να κρατηθεί το ρέμα ανοιχτό, η Ελευσίνα δεν έπαθε απολύτως τίποτα ενώ παρέλαβε το νερό από την Μάνδρα, από τον Ασπρόπυργο και από την Πάρνηθα. Παρέλαβε τρεις φορές περισσότερο νερό και δεν έπαθε ζημιά επειδή το ρέμα ήταν ανοιχτό, με μία κοίτη πολύ μεγάλου πλάτους που μπόρεσε να εκτονωθεί. Αν είχαν γίνει και εκεί επεκτάσεις, θα είχε πνιγεί και η Ελευσίνα».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.