Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Οι προκλητικές τοποθετήσεις, οι πολιτικές κόντρες και η Χωροφυλακή

Τη στιγμή που η πληγωμένη και σοκαρισμένη από τις φονικές πυρκαγιές ελληνική κοινωνία θα προσδοκούσε από τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς ένα λόγο ενθάρρυνσης και παρηγοριάς, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος βρήκε πρόσφορο έδαφος για ακραίους χαρακτηρισμούς και λογικούς ακροβατισμούς.

Το κείμενο που δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο, με αφορμή την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι, πέραν των – τουλάχιστον – υπερβατικών συλλογισμών που περιέχει, αποτελεί ένα μνημείο μικροπολιτικής, πολύ μακριά από το ρόλο που θα περίμενε κανείς να διαδραματίσει ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας, σε μια τέτοια συγκυρία.

Η τοποθέτηση του κ. Αμβρόσιου που βρίθει απαξιωτικών χαρακτηρισμών και διαπνέεται από τιμωρητική λογική, ήδη έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο twitter δημιουργήθηκε hashtag #Αμβρόσιος, για να σχολιαστούν οι απόψεις του.

Πάντως σίγουρα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο μητροπολίτης Αμβρόσιος προκαλεί με τις απόψεις του την κοινή γνώμη.

Το Reader.gr είχε δημοσιεύσει το «απάνθισμα» πράξεων και δηλώσεων ενός αμετροεπούς μητροπολίτη.

Ο λόγος του μάλλον δεν θυμίζει σε πολλά το χριστιανικό «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν» ούτε το «Αγαπάτε αλλήλους, καθώς σας ηγάπησα» και ίσως γι’ αυτό σε ηλικία 80 ετών οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους.

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος δήλωσε ότι προτιμά «να τον λένε φασίστα παρά κατσαπλιά».

Ο ίδιος το 2013 στην κηδεία του αμετανόητου ως το τέλος χουντικού Ντερτιλή, παρομοίασε τον θανόντα με τον Κολοκοτρώνη και τον... Σωκράτη.

Η Χωροφυλακή και η ίδρυση της «Χρυσοπηγής»

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...

Η πορεία του Αμβρόσιου στα εκκλησιαστικά πράγματα αρχίζει το 1955.

Τότε, ο 17χρονος Αθανάσιος Λενής γνωρίστηκε με τον μητροπολίτη πρώην Πειραιώς, τον παραιτηθέντα και αποσυρθέντα αρχικά στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής και τώρα στην Παιανία, Καλλίνικο.

Η φιλία τους κρατάει ακόμα και όταν ο Καλλίνικος πρώην Πειραιώς αρχίζει να ανεβαίνει τα εκκλησιαστικά αξιώματα.

Μαζί με το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο θα ιδρύσουν τη «Χρυσοπηγή» και θα αποτελέσουν μια ισχυρή «τρόικα» στο εσωτερικό της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Για την ιστορία η Χρυσοπηγή «γεννήθηκε» κι αυτή στα μαύρα χρόνια της επταετίας. Το Βασιλικό Διάταγμα «περί Συνοδικής-Σταυροπηγιακής Ιεράς Ανδρώας Κοινοβιακής Μονής ‘Παναγιάς Χρυσοπηγής» υπεγράφη στις 19 Ιανουαρίου 1973 από το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο…

Το 1968 ο κ. Αμβρόσιος άρχισε να υπηρετεί ως ιεροκήρυκας στη Χωροφυλακή.

Φυσικά είναι τα πέτρινα χρόνια της Χούντας, όταν άνθρωποι εξορίζονται και βασανίζονται. Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος αποχώρησε από εκεί, με το βαθμό του Ταγματάρχη, το 1976 για το Θρόνο της μητρόπολης Καλαβρύτων.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, μια φράση προκαλεί αίσθηση αφού απευθύνει «θερμόν εν Κυρίω ασπασμόν προς όλους εκείνους τους αγαπητούς μου αξιωματικούς και οπλίτας της Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων οι οποίοι την στιγμήν ταύτην, συνεπεία οιουδήποτε ατυχούς συμβάντος εν τη ενασκήσει του υπηρεσιακού των καθήκοντος, εστερήθησαν των αγαθών της υγείας και της ελευθερίας».

Ωστόσο, δεν είχε να πει ούτε ένα παρηγορητικό λόγο για όλους εκείνους που βασανίστηκαν και υπέφεραν στα υπόγεια και στην ταράτσα του κτηρίου στην οδό Μπουμπουλίνας 18, όπως μπορεί να δει κανείς στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Κούνδουρου «Τα Τραγούδια της Φωτιάς».

Ο λαλίστατος μητροπολίτης Αμβρόσιος πάντως... αυτοπροσδιορίστηκε πρόσφατα, στις 21 Ιανουαρίου 2018 για την ακρίβεια, μιλώντας στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε στο Αίγιο, κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στην ονομασία της πΓΔΜ.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε ότι προτιμά να τον αποκαλούν φασίστα, παρά αντάρτη.

«Επιθυμώ, τέλος, να δώσω μια σκληρή απάντηση σε μερικούς κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι εντελώς αδιάντροπα, οι αγράμματοι αυτοί άνθρωποι, τα ανθρωπάκια, οι νάνοι και ανόητοι, οι ξετσίπωτοι, αποτόλμησαν να εκστομίσουν από το βρώμικο στόμα τους «κυβερνητικοί κύκλοι ταύτιζαν την ηγεσία της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, ενώ μεταξύ άλλων εξέφραζαν ερωτήματα για το εάν η ηγεσία της αποφάσισε να κάνει ανοιχτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας».

«Συγκεκριμένα, για να αποδυναμώσουν τη φωνή μας, έθεσαν την εξής ερώτηση: ΄΄Άραγε, η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;΄΄»

«Κάποιοι, μάλιστα, αποτόλμησαν να με χαρακτηρίσουν: ΄΄Αμβρόσιος ο ναζιστής, ο χουντικός, ο εθνικιστής, ο χρυσαυγίτης, ο ακροδεξιός, ο φασίστας΄΄. Οπωσδήποτε τα κορυφαία προσωνύμια τα οποία κατά καιρούς μού έχουν αποδώσει κάποιοι ΄΄φανατικοί φίλοι μου΄΄ είναι δύο: ΄΄Αμβρόσιος, ο συνεργάτης των Γερμανών στην καταστροφή των Καλαβρύτων της 13ης Δεκεμβρίου και Αμβρόσιος ο διαφωτιστής στη Γυάρο. Προς όλους αυτούς από τη θέση αυτή απαντώ: ΄΄Αγαπητοί μου φίλοι, προτιμώ οποιοδήποτε από τα παραπάνω επίθετα, αφού όλα αυτά έχουν σχέση με την έννοια της Πατρίδος. Προτιμώ από οποιαδήποτε αυτά επίθετα, να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά! Όχι συμμορίτη! Όχι άθεο και Αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη! Φασίστα ναι, κατσαπλιά ποτέ! Αγαπώ την Ελλάδα μας, αγαπώ τη Μακεδονία μας, για την απελευθέρωση της οποίας έχυσαν το αίμα τους όχι μόνο οι ήρωες στρατιώτες μας αλλά και οι ιερείς μας, ακόμα και οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας» ήταν τα λόγια του.

Μια ακόμα θέση του μητροπολίτη που είχε προκαλέσει αντιδράσεις ήταν και αυτή που έλαβε το 2013 μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για τον οποίο δικάζονται μέλη της Χρυσής Αυγής. Και τι είπε; Ότι η Χρυσή Αυγή θα ήταν η … γλυκιά ελπίδα, αν δεν είχε ξεστρατίσει. (σσ. Διατηρείται η ορθογραφία της ανακοίνωσης)

«Εγράψαμε παλαιότερα, ότι εάν η Χρυσή Αυγή διορθώσει μερικές ιδεολογικές τοποθετήσεις της και εάν επίσης διορθώσει μερικές περιπτώσεις ακραίας συμπεριφοράς ωρισμένων τουλάχιστον Μελών της, θα μπορούσε να αναδειχθεί η "γλυκειά ελπίδα" στους δυσχειμέρους τούτους καιρούς, τους οποίους διερχόμεθα!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΑΝ! Και να το αποτέλεσμα! Εισπράττουν πλέον την γενική κατακραυγή! Εν τούτοις στούς κόλπους της Χρυσής Αυγής υπάρχουν πολλά σοβαρά πρόσωπα! Ας αναλάβουν, λοιπόν, τον ρόλο, που τους ανήκει! Καί μάλιστα χωρίς αναβολή, αφού τώρα πιά τους πήρε ο κατήφορος!»

Το blog και οι... «αφορισμοί»

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων ανακάλυψε από πολύ νωρίς τη δύναμη των social media. Ήταν ο πρώτος ιεράρχης που έφτιαξε προσωπικό ιστολόγιο, το οποίο ενημερώνει ανελλιπώς.

Από εκεί λοιπόν έχει εκτοξεύσει πυρά εναντίον πολιτικών, αριστερών, διανοουμένων, καλλιτεχνών, όσων δεν νηστεύουν τη Μεγάλη Παρασκευή έως και κατά του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ο οποίος έχει προοδευτικό και ήπιο εκκλησιαστικό λόγο.

Οι κόντρες του με μέλη της παρούσας κυβέρνησης είναι παροιμιώδεις. Ο κ. Αμβρόσιος έχει ρίξει στο... πυρ το εξώτερον τους κυρίους Φίλη και Γαβρόγλου, πρώην και νυν υπουργό Παιδείας αντίστοιχα, αποκαλώντας «άθεους», ενώ με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Παύλο Πολάκη έχει... πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολάκης αποκάλεσε τον ιεράρχη «φασισταριό» και εκείνος απάντησε: «Τιμή καί δόξα μας επίσης είναι τό γεγονός, ότι επισκεφθήκαμε στις Φυλακές τον Ήρωα Στρατηγό Νικόλαο Ντερτιλή, στον οποίο ωμιλήσαμε για την ανάγκη να εξομολογηθή καί τελικά, φωτισθείς από τήν Χάριν του Κυρίου μας, ωδήγησε τα βήματά του κάτω από το επιτραχείλι του Εξομολόγου! Αγαπητέ Κύριε Κύριε Κύριε Κύριε ....Πολάκη κάποτε και Εσείς πρέπει να το κάνετε! Αλλοιώς Σας περιμένει η Κόλαση!»

Ακολουθεί ένα απάνθισμα των κατά καιρούς «παρεμβάσεων» του κ. Αμβρόσιου, τις οποίες μάλλον δεν θα χαρακτήριζε κανείς... έμπλεες αγάπης (σ.σ διατηρείται η ορθογραφία του blog)

2017- Μπράβο Λεβέντη Τσίπρα, από την ανάποδη όμως τώρα. Δεν είσθε παρά ένα μικρό ανθρωπάκι, έτοιμο να προσκυνήσει ακόμη και τον Διάβολο! ΑΛΛΑ δεν φταίτε σείς! Οι μεγαλόσχημοι θρησκευτικοί Ταγοί της Ορθοδοξίας φταίνε, οι Οποίοι σας υποδέχονται με δάφνες και τιμές!

2017- Καθώς εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, ο κ. Βούτσης εμφανίζεται είτε ως αγράμματος είτε ως μοχθηρός ψευδολόγος! Χθές από το Κανάλι ΕΡΤ είπε και κάτι άλλο: «Δεν είμαστε λαός Ορθόδοξος»!
Υποδείξτε του, λοιπόν, νά ανοίξει το Σύνταγμα των Ελλήνων, όπου στο άρθρο 3 αναγράφονται και τα εξής: «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού»!
Και έπειτα να τον ερωτήσετε:
Κύριε Βούτση, τι είσθε;
* ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ;
* ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ;
* ΨΕΥΔΟΛΟΓΟΣ;
* ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ;
ή * ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ;

2016 - «Ενώπιον σας παρακαλώ τον Εσταυρωμένο Χριστό να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει τέτοια διατάγματα και όσοι απόψε φάνε κρέας να γίνει δηλητήριο, να σαπίσει το στομάχι τους» ήταν οι κατάρες του κ. Αμβρόσιου, οι οποίες ελέχθησαν το 2016, και μάλιστα μια μέρα θλίψης και οδύνης για τη χριστιανοσύνη, την ημέρα του Επιταφίου.

2015 - «Η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή από τους Νόμους της φύσεως! Είναι κοινωνικό κακούργημα! Είναι αμαρτία! Όσοι, λοιπόν, είτε την βιώνουν, είτε την υποστηρίζουν δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι! Είναι αποβράσματα της Κοινωνίας!Δυστυχώς, αδελφοί μου, σήμερα την Ελλάδα διοικούν και μερικά τέτοια ανθρωπάρια! Ασφαλώς αποτελούν μια μικρή μειοφηφία στο σύνολο των Μελών της Βουλής των Ελλήνων! Υπάρχουν όμως! Είναι μερικά αποβράσματα της Κοινωνίας, περι- θωριακοί άνθρωποι, ελαττωματίες, εξευτελισμένοι, άνθρωποι του σκότους οι οποίοι τώρα πιά με την ευκαιρία της υπεροχής της αριστερής πτέρυγας σήκωσαν πια κεφάλι!. Σας συμβουλεύω: Μη τους πλησιάζετε! Μη τους ακούτε! Μη τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της Κοινωνίας! Δικαίωμά τους, βέβαια, είναι κρυφά -ιδιωτικά- να ζούν όπως θέλουν! Αλλά κάποιοι ξεφτυλισμένοι δεν μπορούν να υπερασπίζωνται δημοσίως τα πάθη της ψυχής των! Την Ελλάδα μας διοικούν σήμερα πια άθεοι άνθρωποι! Σας υπενθυμίζω, λοιπόν, τα λόγια του Λεχ Βαλέσα της Πολωνίας: «άνθρωπος χωρίς Θεό είναι επικίνδυνος!» Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτυλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή! Δυστυχώς, αυτοί είναι τρις-χει-ρότεροι και πολύ πιό επικίνδυνοι από κάποιους, που ζούν στα τρελλοκομεία! Μή διστάζετε, λοιπόν! Όταν καί όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μη τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι!» (για τις δηλώσεις αυτές μηνύθηκε).

2015 - ΚΥΡΙΑ ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ-ΜΙΑ ΑΣΠΛΑΓΧΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ! Πολλές φορές, καθώς βλέπουμε από την οθόνη της τηλεοράσεως την Πρόεδρο της Γερμανίας, σκεφθήκαμε πόσο σκληρή, πόσο άκαρδη πρέπει να είναι αυτή η γυναίκα! Η όψη του προσώπου της δείχνει μια δυσπερίγραπτη σκληρότητα! Το βλέμμα της είναι βλοσυρό! Το πρόσωπό της αγέλαστο! Πόσο δυστυχείς άραγε θα πρέπει να είναι ο άνδρας της και τα παιδιά της! Η εν γένει έκφρασή της είναι επιθετική!.... Μας έμελλε, λοιπόν, ώστε η Χώρα μας να ευρεθεί κάτω από την βούληση της σκληρής Κυρίας Μέρκελ, η οποία ως δόγμα της ζωής της έχει την λιτότητα, δηλ. την στέρηση, την φτώχεια! Στην κατεύθυνση αυτή ενισχύεται και από τον κ. Σώϋμπλε, τον κομπλεξικό Υπουργό των Οικονομικών της Γερμανίας, η έκφραση του προσώπου του οποίου φανερώνει επίσης όλο το μίσος, που τρέφει εναντίον όλων, όσοι κατά καλή τους τύχη δεν χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι για τις μετακινήσεις τους!

2012 - Δεν δύναμαι να κατανοήσω πως και γιατί οι ιδέες της Χρυσής Αυγής είναι ανατρεπτικές και γιατί δεν είναι το ίδιο ανατρεπτικές ή επικίνδυνες και οι ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ;

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.