Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΣτΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπών στο «οικοδόμημα» του ΕΦΚΑ

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να τροποποιηθεί ο οργανισμός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μετά τη δημοσίευση της αναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία θα κρίνονται η συνταγματικότητα και η νομιμότητα του νόμου για στο ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο διαβιβάστηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θεσπίζεται ο οργανισμός του ΕΦΚΑ. Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το σχέδιο διατάγματος και το έκρινε νόμιμο, ενώ έκανε ορισμένες παρατηρήσεις.

Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση αναφέρει ότι ενώπιων της Ολομέλειας του ΣτΕ εκκρεμούν αιτήσεις ακυρώσεως από δικηγόρους, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. οι οποίες έχουν συζητηθεί και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

«Σε περίπτωση τυχόν αποδοχής των ανωτέρω αιτήσεων ακυρώσεως, θα πρέπει το περιεχόμενο των αντιστοίχων διατάξεων του υπό επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αν και όπου αυτό είναι αναγκαίο, να τροποποιηθεί αναλόγως, στο πλαίσιο της υποχρεώσεως συμμορφώσεως της διοικήσεως προς το περιεχόμενο της αποφάσεως» αναφέρει η γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ.

Εξάλλου, το ΣτΕ ζήτησε να μνημονευθεί η δαπάνη που προκύπτει από την πλήρωση των νέων και των υφισταμένων οργανικών θέσεων σε ετήσια βάση και έκρινε ότι πρέπει να διαγραφεί η διάταξη η οποία παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργανικών μονάδων του ΕΦΚΑ.
 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.