Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βίντεο ντοκουμέντο αποκαλύπτει τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιώνουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόριας παρουσιάζει σε βίντεο το Al Jazeera.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιώνουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόριας παρουσιάζει σε βίντεο το Al Jazeera.

«Έτσι θα ήταν η ζωή σου αν ζούσες στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια» είναι η φράση με την οποία ξεκινάει το βίντεο.

«Παιδιά δίπλα σου θα προσπαθούσαν να αυτοκτονήσουν. H ψυχική σου υγεία θα παρουσίαζε ραγδαία επιδείνωση. Θα υπέφερες από κρίσεις πανικού και παραισθήσεις. Θα έκανες σκέψεις αυτοκτονίας. Θα ήσουν περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που έχουν βιώσει εξαιρετικά σκληρές και τραυματικές εμπειρίες» αναφέρει το βίντεο για τη Μόρια.

«Θα μοιραζόσουν την τουαλέτα μαζί με 72 ανθρώπους. Και το ντους με 84. Θα περίμενες μισή ως μία ώρα για να κάνεις την ανάγκη σου» αναφέρεται στο βίντεο του Al Jazeera.

Η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτει πως «παιδιά μέχρι πέντε χρονών έχουν πέσει θύματα βιασμού στη Μόρια» και συμπληρώνει «Οι συνθήκες είναι απίστευτες και όπως κι αν τις περιγράψεις είναι δύσκολο να καταλάβεις πόσο φρικιαστική είναι η κατάσταση στον καταυλισμό».

«Με βίασαν στην Τουρκία μέχρι να φτάσω στη Μόρια» αναφέρει ένας πρόσφυγας που περιγράφει τη ζωή του ως ταξίδι «από την Κόλαση στην Κόλαση».

«Δεν υπάρχει χώρος και ιδιωτικότητα. Σχεδόν 9.000 άνθρωποι μένουν σε ένα χώρο προορισμένο για 3.000 με κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνται στοιβαγμένα έως και 20 άτομα» συνεχίζει το βίντεο.

Στο βίντεο γίνεται αναφορά και για την έκρηξη βίας στον καταυλισμό με την εκπρόσωπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να επισημαίνει τη τη σεξουαλική βία σε βάρος ανδρών, γυναικών αλλά και μικρών παιδιών. «Με αρρωσταίνει να πηγαίνω στη Μόρια και να γνωρίζω ότι γονείς υποχρεώνονται να εκθέτουν τα παιδιά τους καθημερινά σε κίνδυνο καθημερινά» λέει.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.