Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού»

Δεύτερη προσφυγή κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον ισχυρισμό ότι «εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της Ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονας χώρας».

Η νέα αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας στο ΣτΕ έγινε από το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, την Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και τον δικηγόρο Γεώργιο Κόκκα.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούνιο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις της ομογένειας και η συζήτησή της ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη. 

Και με τις δύο αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητείται να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι  επιστολές με τις οποίες ο Νικόλαος Κοτζιάς συναινεί στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, στην προσφυγή τονίζεται ότι παραβιάστηκε το άρθρο 82 του Συντάγματος που καθορίζει ότι η κυβέρνηση κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, καθώς το Σύνταγμα δεν αφήνει απεριόριστη την κυβερνητική εξουσία, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, που ουσιαστικά καταργήθηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913. Επιπλέον επισημαίνεται ότι η συμφωνία παραβιάζει την συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αξία του ανθρώπου σε εθνικό επίπεδο,  καθώς επέρχεται μείωση της αξίας   και προσβολή της προσωπικότητας των Μακεδόνων Ελλήνων, λόγω της αφαίρεσης ουσιωδών στοιχείων της πολιτιστικής τους ταυτότητας, δηλαδή της ίδιας της ονομασίας τους. Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι ανακύπτει θέμα υπέρβασης εξουσίας κατά παράβαση του άρθρου 36 του Συντάγματος που ορίζει τις εξουσίες, την ευθύνη και τις πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην περίπτωση σύναψης διεθνών συμβάσεων.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.