Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ιερώνυμος: Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας

Οι αντιδράσεις των κληρικών -  και πιθανόν ορισμένων εκ των μητροπολιτών - για τη συμφωνία με την κυβέρνηση, φαίνεται πως έκαναν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να κάνει μια μάλλον... διπλωματική δήλωση, η οποία ερμηνεύεται και ως μερική οπισθοχώρηση. 

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας. Από δω και πέρα έχουμε να κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα. Πρέπει να πούμε στους ιερείς μας πως ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς μας». 

«Εχθές έγινε μια ανακοίνωση ότι έχουμε μια καλή πρόθεση να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα», είπε. 

«Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι» πρόσθεσε.

Στο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου άλλωστε, το οποίο εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, αποτυπώνεται το γεγονός ότι η Εκκλησία αποφεύγει σήμερα να μιλήσει για «συμφωνία» και αναφέρεται σε «πρόθεση».

Το ανακοινωθέν αναφέρει:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις. 

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι: 
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού», 
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους», 
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε», 
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.