Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Θέλαμε να αποτινάξουμε από πάνω μας τη «ρετσινιά» του δημοσίου υπαλλήλου

«Το δημοσιοϋπαλληλίκι δεν ταιριάζει σε εμάς, είχαμε αυτή τη ρετσινιά και θέλαμε να την αποτινάξουμε από πάνω μας» δήλωσε ο Mητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας.

«Ο Αρχιεπίσκοπος πολύ σωστά κάνει, εγώ συμφωνώ απόλυτα, δεν πατάει πάνω σε σάπιο σανίδι, αυτό που ήταν το παράπονό μας και το αίσθημα που βιώναμε τόσα χρόνια, ο ίδιος ο ελληνικός λαός να λέει οι παπάδες γίνανε δημόσιοι υπάλληλοι», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αναφερόμενος στη μισθοδοσία του κλήρου που ποια θα είναι με τη μορφή επιδότησης από το Κράτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι κληρικοί δεν θεωρούνται πια δημόσιοι υπάλληλοι.

«Δεν μπορούμε να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, το δημοσιοϋπαλληλίκι δεν ταιριάζει σε εμάς, δεν έχουμε οκτάωρο και δεν τελειώνει η υπευθυνότητα μας μόλις τελειώνει η υπηρεσία μας. Ο ιερέας είναι με τα ράσα όλη την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ και είναι παπάς από το πρωί μέχρι το βράδυ, με το πετραχήλι στον λαιμό ακόμη και τη νύχτα [...] Μονίμως είχαμε αυτή τη ρετσινιά και θέλαμε να την αποτινάξουμε από πάνω μας», είπε χαρακτηριστικά ο Άνθιμος.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κοινού ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας, ο μητροπολίτης είπε: «Είναι πολύ καλό το Ταμείο, ώστε να αξιοποιηθεί κάτι που είναι μπερδεμένο με αυτά τα νομικά, τα λεγόμενα διακατεχόμενα, που τόσες κυβερνήσεις εδώ και 50 χρόνια δεν αποφάσισαν να τα ξεκαθαρίσουν», «Τώρα βλέπουμε ένα φως», επισήμανε, διευκρινίζοντας πως «δεν μιλάω πολιτικά και κομματικά, βλέπουμε ένα φως και μάλλον θα είναι και διακομματικό, όπως φαίνεται από το ενδιαφέρον». «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είπε τίποτε παραπάνω από ό,τι λέμε όλοι οι μητροπολίτες και όλοι οι παπάδες μας, που μας ρωτούν καμιά φορά, ποια είναι αυτή η περιουσία; Δεν μπορούμε να διευκολυνθούμε από αυτήν; [...] Αυτό είπε ο αρχιεπίσκοπος, να καθίσουμε να τα καταγράψουμε τι είναι, πόσα είναι, τι βγαίνει από αυτά. Κόλλησαν πολλοί Έλληνες σε έναν μύθο, ότι η Εκκλησία έχει αμύθητη περιουσία. Πού είναι αυτή; Δεν τη βλέπει κανένας, ούτε η Πολιτεία, ούτε η Εκκλησία», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για τη συμφωνία που εκδηλώθηκαν στους ιερατικούς κόλπους, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως σημείωσε: «Όσο νοιάζεται ο αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες για τους ιερείς δεν θα νοιαστούν το ενιαίο μισθολόγιο και η Πολιτεία [...] Όλοι οι μητροπολίτες ανεξαιρέτως έχουν τις ίδιες απόψεις [...] Αν καθίσει ο ιερατικός σύνδεσμος να συζητήσει με τον αρχιεπίσκοπο και όλους θα καταλάβουν ότι το συμφέρον τους υπερασπιζόμαστε, κανενός αλλουνού [...] Οι ιερείς να έχουν εμπιστοσύνη στον αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες τους. Δεν τους νοιάζεται κανένας άλλος παραπάνω από εμάς».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.