Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γαβρόγλου: Θα μεταφέρω τους προβληματισμούς του Βαρθολομαίου

Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχη με τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας, στο Φανάρι με την συζήτηση να επικεντρώνεται στις εξελίξεις στο θέμα των σχέσεων κράτους εκκλησίας. 

«Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος. Όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω» δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου, μετά τη συνάντηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι «αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει».

Ο Βαρθολομαίος δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου.

Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφορικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα σημείωσαν ότι όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τις θέσει υπ’ όψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ’ αυτών.

Να υπενθυμίσουνε ότι η σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τον κ.κ. Βαρθολομαίο ήταν «προγραμματισμένη εδώ και καιρό» αλλά επισπεύθηκε μετά την προσφάτως ανακοινωθείσα συμφωνία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα. Το Φανάρι φάνηκε δυσαρεστημένο για τη μη ενημέρωση επί του ζητήματος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος. Μάλιστα το απόγευμα της Παρασκευής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας ζητώντας εξηγήσεις για την εν λόγω συμφωνία.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το ζήτημα απάντησε ότι «η συμφωνία δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου». 

 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.