Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σε... θέση μάχης οι μητροπολίτες για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου – Συνεδριάζει η ιεραρχία

Στα δύο είναι χωρισμένη η ιεραρχία για το θέμα της πρότασης συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι περίπου 10.000 κληρικοί δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι και θα πληρώνονται από ειδικό κονδύλι.

Κορυφαίοι ιεράρχες, όπως ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος έχουν εκφραστεί αρνητικά για τη συμφωνία.

Από τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου - η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη - θα καταδειχθεί αν η πρόταση του κ. Ιερώνυμου θα περάσει ή θα γίνει περίπου ό,τι και με τα συλλαλητήρια για την ονομασία των Σκοπίων, όπου στην αρχή ο κ. Ιερώνυμος ήταν αρνητικός με τη συμμετοχή κληρικών και στη συνέχεια, συναίνεσε, προφανώς γιατί οι «σκληροί» της ιεραρχίας χάραξαν τη γραμμή...

Μάλιστα, ο συνήθως ηπίων τόνων Μεσσηνίας Χρυσόστομος, χαρακτήρισε τη συμφωνία «Παιχνίδι μπιλιάρδου που παίζουν ο Αρχιεπίσκοπος, η Κυβέρνηση και οι Ιεράρχες στις πλάτες των Κληρικών».

Ο κ. Χρυστόστομος ανέφερε ότι η οικονομική ενίσχυση του κλήρου παίρνει τη μορφή επιδότησης που «δεν φέρει στοιχεία σταθερού και προκαλεί αβεβαιότητα αντίθετα με ό,τι είναι νομικά θεσμοθετημένο ως συμβατική υποχρέωση».

Το κλίμα έχουν πυροδοτήσει οι σκληρές αντιδράσεις των ιερέων, που ανησυχούν μήπως χάσουν εργασιακά δικαιώματα από την προτεινόμενη συμφωνία.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος από την πρώτη στιγμή απείλησε τα δυο μέρη ότι «θα δουν μπροστά τους τον Παπαφλέσσα».

Ως έμμεσο μήνυμα δυσαρέσκειας από το Φανάρι ερμηνεύεται η στάση της (υπαγόμενης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) Εκκλησίας της Κρήτης που συνεδρίασε εκτάκτως το προηγούμενο Σάββατο και εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με τη συμφωνία.

Οι... πυροσβέστες

Στην αντίπερα όχθη, ιεράρχες που δεν θεωρούνται παραδοσιακά φίλα προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπως ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος έχουν... πυροσβεστικό ρόλο.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο γιατί ξέρει τι κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ3 και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν πιστεύουμε το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων και τώρα ξαφνικά τους έπιασε πόνος για τους κληρικούς. Όψιμο και το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παλιότερα μιλούσε για χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, για πληρωμή του Κλήρου με άλλο τρόπο, τα θυμόμαστε όλα αυτά, δεν έχουμε αλτσχάϊμερ. Γιατί αυτή η παλινωδία από τον κ. Μητσοτάκη;».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.