Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ιερά Σύνοδος: Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση - Αποχώρησε ο Μεσσηνίας - Οι προτάσεις Ιερώνυμου

Σε τεταμένο κλίμα συνεχίζεται - για περισσότερες από 5 ώρες - η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου συζητείται το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίαςμε κορυφαίους ιεράρχες, όπως ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος να έχουν εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες αρνητικά για τη συμφωνία.

Σήμερα, μάλιστα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε από την αίθουσα, στο διάλειμμα της συνεδρίασης, καταγγέλοντας τη διαδικασία. Επίσης, για λόγους προσωπικούς, όπως είχε ενημερώσει πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και χωρίς να συνδέονται με τη σημερινή συζήτηση, αποχώρησε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, προκειμένου να προλάβει την πτήση του. Σημειώνεται ακόμα ότι λόγω ασθένειας απουσιάζουν από τη σημερινή συνεδρίαση οι μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Κιλκισίου Εμμανουήλ και Λήμνου Ιερόθεος.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 9.00 το πρωί στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριάσεων του Συνοδικού Μεγάρου με την εισήγηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των ιεραρχών.

Συγκεκριμένα, μιάμιση ώρα διήρκησε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε υπόψη των ιεραρχών τρεις προτάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο. 

«Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

«Παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, ολοκλήρωνοντας την ομιλία του.

Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της συνεδρίασης ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, αποχώρησε από την αίθουσα, καταγγέλοντας τη διαδικασία. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπό.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επεχείρησε να τοποθετηθεί στο σκέλος της μισθοδοσίας του Κλήρου και ο Αρχιεπίσκοπος του αφαίρεσε τον λόγο. Αυτη τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχεται να συζητηθεί μόνο το σκέλος της συμφωνίας για την εκκλησιαστική περιουσία.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.