Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Δεν συμφωνούσαν περισσότεροι από 8 Ιεράρχες με το σχέδιο Τσίπρα – Ιερώνυμου

«Δεν ήταν περισσότεροι από πέντε ή οκτώ οι Ιεράρχες εκείνοι που συμφωνούσαν με το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού», δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, επιβεβαιώνοντας τα περί σθεναρής αντίδρασης της ισχυρής πλειοψηφίας της Ιεραρχίας για τη μισθοδοσία των κληρικών, που ήταν και το θέμα που αρνήθηκαν να συζητήσουν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την περασμένη Παρασκευή.

Ο Άνθιμος εξέφρασε από την πρώτη στιγμή τις αντιρρήσεις του με τη συμφωνία του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα και δήλωνε βέβαιος ότι δε θα έγκριθεί κάνοντας λόγο για «εθνική αυτοκτονία».

Σε συνέντευξή του στο dogma.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η εξαρχής πεποίθησή του ότι η συμφωνία μετάξυ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού δε θα περάσει από την συνεδρίαση της Ιεραχίας, όσον αφορά στο κομμάτι της μισθοδοσίας των κληρικών στηρίζεται στην ιστορία, «σε κρίσιμα γεγονότα υπήρξε ένας αριθμός ανθρώπων που με τον Α ή Β τρόπο συνέβαλαν στην αποκατάσταση μιας ταραγμένης απόφασης», τόνισε με νόημα.

Στις αποκλειστικές του δηλώσεις στο dogma.gr για το εάν ήταν ενήμεροι για τις συζητήσεις του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό, ο Άνθιμος σημείωσε: «Επισήμως δεν είχαμε καμία ενημέρωση, ανεπίσημα λέγονταν διάφορα».

Σε ερώτηση για το εάν ήταν η πρώτη φορά επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου που δέχεται τόσο έντονες αντιδράσεις ο κ. Άνθιμος φάνηκε ξεκάθαρα ότι δε στηρίζει πιθανά σενάρια συζήτησης περί αμφισβήτησης του Αρχιεπισκόπου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «υπάρχουν σε κάθε εποχή πολλά γεγονότα με έντονες αντιδράσεις. Και προ του τωρινού Αρχιεπισκόπου είχαν προκύψει θέματα που “πυροδότησαν” έντονες αντιδράσεις και αυτό γιατί δε μπορεί να αγονηθεί η βούληση των ανθρώπων της Εκκλησίας».

Σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πολλά γνωρίζουμε. Δε σημαίνει ότι τα πράττουμε όλα. Αφού είμαστε στην Ευρωπαική Ένωση, μπορούμε να προσφύγουμε σε αυτή ώστε να ζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε επαναφορά της εκκλησιαστικής περιουσίας, την οποία έχει πάρει το Κράτος – χωρίς ποτέ να έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του απέναντι μας – ώστε να μπορέσουμε και εμείς να έχουμε τα μέσα για να ζήσουμε».

Πηγή: dogma.gr


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.