Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ημέρα της Γυναίκας 2019: Οι «ηρωίδες» της διπλανής πόρτας μιλούν στο Reader για τις δικές τους μάχες

Γυναίκες που μάχονται. Που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, που βιώνουν την ανεργία και τον αποκλεισμό, ανισότητες στον εργασιακό χώρο και στις ευκαιρίες. Γυναίκες που αντιμετωπίζουν ασθένειες και παλεύουν, ενίοτε μόνες.

Το πραγματικό νόημα της Ημέρας της Γυναίκας, μακριά από την εμπορική διάσταση που της έχει προσδώσει η καταναλωτική κοινωνία, είναι ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν πολυεπίπεδα πολλές γυναίκες στην καθημερινότητά τους.

Το Reader.gr μίλησε με δυο γυναίκες στις οποίες σοβαρές ασθένειες «χτύπησαν την πόρτα» σε μικρή ηλικία, εκείνες όμως αρνήθηκαν να το βάλουν κάτω.

Μάλιστα, δραστηριοποιήθηκαν κοινωνικά και με το δικό τους παράδειγμα βοηθούν και εμπνέουν και άλλες πάσχουσες.

Και οι δυο μεταφέρουν το μήνυμα ότι είναι σημαντικό να μην παραιτείται κανείς ούτε από την ελπίδα, ούτε από τα όνειρά του, ακόμα κι αν καμιά φορά αυτό φαίνεται ανέφικτο.

Αγγελική Στεφανάκη

Ήταν μόλις 39 ετών, μητέρα τριών παιδιών, το ένα μάλιστα νήπιο, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Δεκαεπτά χρόνια μετά, η Αγγελική Στεφανάκη, και αφού έχει ήδη αντιμετωπίσει δυο μεταστάσεις, δραστηριοποιείται στο «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» στην Πάτρα και δίνει κουράγιο σε όσες γυναίκες βιώνουν την ίδια εμπειρία.

Μιλώντας στο Reader.gr συμπυκνώνει την αλλαγή θεώρησης που έφερε στη ζωή της ο καρκίνος, λέγοντας: «αποδέχεσαι τη διαδικασία, χαμογελάς στην κάθε μέρα που ξημερώνει, γιατί κάθε καινούρια μέρα είναι κερδισμένος χρόνος».

Η κυρία Στεφανάκη συμμετέχει, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της για την ασθένεια, σε πρόγραμμα επίσκεψης και υποστήριξης σε γυναίκες που μόλις έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι διεθνές, δίνει δύναμη σε όσες έχουν μόλις «συναντηθεί» με την ασθένεια.

«Εγώ τώρα επισκέπτομαι και γυναίκες που έχουν περάσει μεταστάσεις. Τους λέω προχωράμε με κουράγιο και δεν τα παρατάμε».

Αυτό άλλωστε έκανε πράξη και η ίδια.

«Σε πρώτη φάση είναι μεγάλο το σοκ, γιατί θεωρείς ότι τα δυσάρεστα συμβαίνουν μόνο στους άλλους. Μετά κάνεις και επιλογές. Μπορείς να αποφασίσεις να συνεχίσεις τη ζωή σου με μια νέα πραγματικότητα και να κάνεις το βίωμα αυτό χρήσιμο και για άλλους» λέει η κυρία Στεφανάκη.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Νομού Αχαΐας, από την αρχή του 2013 μέχρι και τώρα, λειτούργησε κοινωνικό ιατρείο για τις ανασφάλιστες γυναίκες με καρκίνο του μαστού, για διαγνωστικές εξετάσεις. Επίσης, προσφέρει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και στις νοσούσες γυναίκες, αλλά και στις οικογένειές τους με επαγγελματίες ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Έφη Βλάμη

Σε μια ηλικία που οι έφηβες βλέπουν τη ζωή να ανοίγεται μπροστά τους, η Έφη Βλάμη ήρθε αντιμέτωπη με το οστεοσάρκωμα, μια μορφή καρκίνου που την οδήγησε σε ακρωτηριασμό κάτω άκρου.

Ήταν τότε μόλις 14 ετών. Σήμερα, στα 31 της, είναι οκτώ φορές πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο και προετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο το 2020.

Η Έφη μιλάει με φυσικότητα και απλότητα για την εμπειρία που άλλαξε δια παντός τη ζωή της και όμως αντί να την καθηλώσει, τη γέμισε αποφασιστικότητα και την έστρεψε σε νέους δρόμους. Άμεσα, μετά το χειρουργείο, τοποθετήθηκε προσθετικό μέλος και εκείνη άρχισε να ζει τη νέα πραγματικότητα.

Το οικογενειακό της περιβάλλον, λειτούργησε πολύ υποστηρικτικά για να «επουλωθούν» οι πληγές ψυχικές και σωματικές.

Όταν διαγνώστηκε με την ασθένεια ήταν ήδη αθλήτρια. Όμως η αποθεραπεία και η αποκατάσταση, την κράτησαν μακριά από τα γήπεδα για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Όπως λέει στο Reader.gr, όταν ήρθε από την Ηλεία στην Αθήνα να σπουδάσει οδοντική τεχνολογία, άρχισε να αναζητά πάλι να εκφραστεί μέσω του αθλητισμού. Αυτή τη φορά διάλεξε την ξιφασκία.

«Κλήθηκα να ξεκινήσω πάλι από την αρχή και αυτό το αγώνισμα μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον, διότι έχει ταχύτητα, ηρεμία, τακτική και στρατηγική».

Οι δύσκολες καταστάσεις που βίωσε σε μικρή ηλικία την τροφοδότησαν με δύναμη. Το μήνυμά της προς όλους όσοι βιώνουν αντιξοότητες είναι «Κάθε μέρα δίνουμε μια μάχη. Άλλοτε μικρότερη, άλλοτε πιο δύσκολη. Σημασία έχει να μη χάνουμε την ελπίδα μας, να αγωνιζόμαστε για τα όνειρά μας και όταν θέλουμε κάτι πολύ, τίποτε δεν είναι εμπόδιο ».

Σήμερα, εκτός από τον αθλητισμό, δραστηριοποιείται στο «Όραμα Ελπίδας», το οποίο δημιουργήθηκε ως συνέχεια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», με αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τη δωρεά μυελού των οστών.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Ελπίδα είναι και χορηγός της Έφης στην ξιφασκία, ενώ τη στήριξε από την πρώτη στιγμή της ασθένειας της.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.