Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Φωτιά στο Μάτι: Παιδιά και ηλικιωμένοι τα περισσότερα θύματα – Γιατί εγκλωβίστηκαν

Στοιχεία για τους νεκρούς της φωτιάς στο Μάτι έρχονται στη δημοσιότητα, μέσα από την έρευνα του απόστρατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση.

Οπως αποδεικνύεται, οι 74 από τους 102 πολίτες κάηκαν στους δρόμους, στα οικόπεδα και στην παραλία ενώ τέσσερις σε κλειστούς χώρους.

Από τον συνολικό αριθμό των 101 θυμάτων, οι:
 • 74 έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή όπου έκαιγε η φωτιά (το 73,4%)
 • Εννέα πνίγηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος (το 8,9%)
 • 17 κατέληξαν στα νοσοκομεία (το 16,8%)
 • Ένας εξέπνευσε μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο
Οι 74 νεκροί έχασαν τη ζωή τους στους εξής οικισμούς:
 • 33 στο Μάτι, πολλοί εξ αυτών στη Λεωφόρο Ποσειδώνος (ποσοστό 44,6%)
 • 31 στο Κόκκινο Λιμανάκι - Οι 26 στο ίδιο οικόπεδο στην Αργυρά Ακτή (ποσοστό 41,9%)
 • 7 έχασαν τη ζωή τους στο Νέο Βουτζά (ποσοστό 9,5%)
 • Δύο έχασαν τη ζωή τους στη Ραφήνα όπου μεταφέρθηκαν εγκαυματίες με πλωτά μέσα (ποσοστό 2,7%)
 • Ένα θύμα (βρέφος έξι μηνών) κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Παίδων

Αναφορικά με την ηλικία των θυμάτων, το 57,4% ήταν άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς οι περισσότεροι κάτοικοι των οικισμών ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως πχ άτομα μεγάλης ή μικρής ηλικίας, ή άτομα με προβλήματα υγείας ή κινητικά κλπ. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα προαναφερόμενα δημογραφικά στοιχεία, τα περισσότερα θύματα ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και πιο συγκεκριμένα ήταν:

 • άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
 • άτομα παιδικής - βρεφικής ηλικίας

Από τους 74 νεκρούς, οι 70 έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτό χώρο (υπαίθριους - εξωτερικούς χώρους όπως: δρόμους, οικόπεδα, κατασκήνωση, παραλία κλπ), ποσοστό 94,6%.

Σε κλειστό χώρο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα θύματα, ποσοστό 5,4%. Πιο συγκεκριμένα:

 • Το ένα θύμα έχασε τη ζωή του εντός αυτοκινήτου, ποσοστό 1,3%
 • Τα τρία θύματα σε στεγασμένο χώρο (σπίτι, γκαράζ κλπ), ποσοστό 4,1%

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πιο ασφαλής χώρος όταν εξελίσσεται η πυρκαγιά σε έναν οικισμό είναι η κατοικία. Κι αυτό αποδείχθηκε, αφού από τα 74 θύματα τα 71, ποσοστό 95,9%, έχασαν τη ζωή τους εκτός κατοικίας.

Τέλος, ο χρόνος που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του συμβάντος ήταν καθοριστικός για τον αριθμό. Πιο συγκεκριμένα τα 74 θύματα, όπως ήδη προαναφέρθηκε, έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του συμβάντος κατά το διάστημα της ημέρας και συγκεκριμένα μετά την ώρα 18:15 μμ. Ωστόσο αν η πυρκαγιά αυτή εκδηλώνονταν, αναπτύσσονταν και εξαπλώνονταν στις οικιστικές περιοχές τις νυχτερινές ώρες, τα θύματα θα ήταν πολλαπλάσια.

Γιατί εγκλωβίστηκαν

Καταλυτικό ρόλο στον εγκλωβισμό κατοίκων και παραθεριστών και ειδικότερα των 101 θυμάτων έπαιξαν οι εξής παράγοντες, σύμφωνα με την έρευνα:

 • η τοπογραφία (μεγάλες κλίσεις εδάφους κλπ - Σχετικά με την τοπογραφία των σημείων που βρέθηκαν τα θύματα στην περιοχή του συμβάντος, όλα βρέθηκαν σε περιοχές με μικρή κλίση >20% έως < 40% ή σε επίπεδες περιοχές. Κανένα δεν βρέθηκε σε χαράδρα)
 • η χωροταξία
 • οι συνθήκες που δημιούργησε η πυρκαγιά, όπως, πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πυκνός καπνός, εισπνοή τοξικών και θερμών αερίων κλπ
 • ο πανικός

Σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός ότι υπήρχαν άτομα άνω των 60 ετών και παιδιά κατά κύριο λόγο στις περιοχές, η τοπογραφία των περιοχών και το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι, δεν ελήφθη απόφαση απομάκρυνσής τους «και το κυριότερο, δεν υπήρξε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλωβισμός και διάσωσή τους, αφού στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής (Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής), δεν υπήρξε, εκτός άλλων πολύ σοβαρών λαθών και παραλείψεων, ειδικό σχέδιο επέμβασης για οργανωμένες επιχειρήσεις διάσωσής τους, ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που η τρίτη καταστροφική αυτή πυρκαγιά μετατράπηκε εκτός από καταστροφική και θανατηφόρα και μάλιστα με εκατόμβη θυμάτων».

Διαβάστε επίσης:

Οι «παρενέργειες» της απλής αναλογικής: Δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια

Μπογδάνος για το «γκρέμισμα της ΕΡΤ με τανκς»: Απάντησα ηλιθιωδώς μέσα στη νύχτα (pics)

Συγκινητικό: Ένα ολόκληρο σχολείο έμαθε νοηματική για να υποδεχθεί μια κωφάλαλη μαθήτρια (vid)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet