Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μυτιλήνη: Βρήκε έξι μικρές κουκουβάγιες στο πατάρι του σπιτιού της (pics)

Μία κάτοικος της Μυτιλήνης εντόπισε έξι μικρές κουκουβάγιες στο πατάρι του σπιτιού της και αμέσως ενημέρωσε μέλη σωστικών οργανώσεων τα οποία ανέλαβαν να περιθάλψουν τα ζώα.

Το βράδυ η ιδιοκτήτρια του σπιτιού άκουγε περίεργους και δυνατούς θορύβους από την οροφή της οικίας της, όταν ανέβηκε να ελέγξει τι γινόταν και είδε έξι μικρές κουκουβάγιες.
Αμέσως ενημέρωσε τον σύλλογο μέριμνας απροστάτευτων ζώων η «ΚΙΒΩΤΟΣ» Μυτιλήνης, η οποία με την σειρά της απευθύνθηκε άμεσα στο «Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας» του τμήματος Περιβάλλοντος, του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση που θα εξυπηρετούσε τόσο την διαμένουσα στην οικία (λόγω της συνεχούς όχλησης που προκαλούσαν τα πουλιά) όσο και την ευζωία τους.

Το «Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας» ανταποκρίθηκε άμεσα και την επόμενη μέρα ερευνητές του εργαστηρίου, οι οποίοι ασχολούνται με την πανίδα του νησιού, μετέβησαν στο σπίτι για επιτόπια έρευνα. Στην οικία βρέθηκαν όντως έξι νεαρά άτομα του είδους Tyto alba (Τυτώ ή Πεπλόγλαυκα). Όλα τα πουλιά ζυγίστηκαν και τους τοποθετήθηκε ειδικό δαχτυλίδι στο πόδι, που έφερε μοναδικό αριθμό, για την παρακολούθησή τους (μέθοδος που εφαρμόζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις). Στη συνέχεια επανατοποθετήθηκαν όλα στο σημείο που βρέθηκαν καθώς είναι κρίσιμη περίοδος για αυτά, ώστε να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους σωστά (με την παροχή τροφής από τους γονείς) πριν εγκαταλείψουν τη φωλιά τους (το πατάρι του σπιτιού). Από τη στιγμή που θα την εγκαταλείψουν, θα τοποθετηθεί ειδικό ξύλινο κιβώτιο εξωτερικά της οικίας ώστε την επόμενη χρονιά να υπάρχει έτοιμη θέση για τη φωλιά τους και παράλληλα να αποφευχθεί η όποια όχληση εντός της οικίας.

Η ανακοίνωση της «ΚΙΒΩΤΟΥ» αναφέρει:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο την ιδιοκτήτρια για το ενδιαφέρον, την υπομονή και την συγκατάθεσή της για την τοποθέτηση της τεχνητής φωλιάς εξωτερικά από το σπίτι της όσο και τον καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Ακριώτη Τριαντάφυλλο και τους ερευνητές του Εργαστηρίου Διαχείρισης Βιοποικιλότητας κκ. Ζαννέτο Στυλιανό και Ζευγώλη Ιωάννη για τον έλεγχο της υγείας και για τη δακτυλίωση των πουλιών, τον κ. Σαζεΐδη Χριστόδουλο για τη σύλληψή τους από το πατάρι, καθώς και τις κες Μιχαήλ Βάσω και Μπίντση-Φραντζή Εύα για τη βοήθειά τους.
Τα (νυκτόβια) άγρια αρπακτικά συχνά βρίσκουν καταφύγιο σε απόμερα σημεία των σπιτιών και των αποθηκών μας για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Αν τα εντοπίσετε μην τα ενοχλήσετε, αλλά επικοινωνήστε άμεσα με την ΚΙΒΩΤΟ -όπως πολύ σωστά έκανε και η ευσυνείδητη συμπολίτης μας στη Νυφίδα.

Η άγρια φύση της Λέσβου είναι και αυτή κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, όσο είναι και τα μνημεία ή οι παραδόσεις μας. Μόνο με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων μας θα μπορέσουμε να την προστατέψουμε ώστε να την απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές».

Πηγή: lesvosnews.gr

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet