Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δίκη Χρυσής Αυγής – Ματθαιόπουλος για το «Μίλα ελληνικά ή ψόφα»: Δεν θα απολογηθώ για τα τραγούδια μου

Με… θράσος αντίστοιχο του έτερου «καλλιτέχνη» της οργάνωσης Γιώργου Γερμενή εμφανίστηκε στην απολογία του, ο εκ των παλαιότερων στελεχών της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτής της, Αρτέμης Ματθαιόπουλος μπροστά στο Τριμελές Εφετείο.

Καλούμενος από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, να κάνει την δήλωσή του σχετικά με την κατηγορία που του αποδίδεται, ο Ματθαιόπουλος σημείωσε:

Ματθαιόπουλος: Δεν γνωρίζω καν ποιες είναι οι πράξεις που μου αποδίδονται. 

Λεπενιώτη: Δεν πήρατε την δικογραφία;

Ματθαιόπουλος: Είμαι αθώος. Βρίσκομαι εδώ γιατί διετέλεσα βουλευτής του κόμματος. Αυτή είναι η πράξη που μου αποδίδεται. 

Λεπενιώτη: Δεν είναι διατυπωμένη έτσι η κατηγορία. 

Ο Ματθαιόπουλος ρωτήθηκε για την συμμετοχή του στο συγκρότημα Πογκρόμ και τα τραγούδια του που έχουν γίνει γνωστά μαζί με τις υπόλοιπες αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή. Τραγούδια με χυδαία ρατσιστικό και αντισημιτικό στίχο με τίτλους όπως «Μίλα ελληνικά ή ψόφα». Ο ίδιος απάντησε «Αφορά διασκευή μιας διασκευής. Υπάρχει και στα αγγλικά και λέει «Μίλα αγγλικά ή ψόφα». Ακούω τελείως διαφορετικό είδος μουσικής. Αν διασκεδάζω με τον α’ ή β’ τρόπο είναι δικό μου θέμα. Δεν ήρθα εδώ να απολογηθώ για τραγούδια». 

«Δεν έχω καταλήξει για τη δολοφονία Φύσσα»

Ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας, συντάχθηκε απόλυτα με τους συγκατηγορουμένους του, σχετικά με τη δολοφονία Φύσσα: «Έμαθα για το συμβάν το ίδιο βράδυ από σάιτ. Ανέφεραν το περιστατικό ως οπαδικό επεισόδιο. Την επόμενη μέρα ήταν διαφορετικά. Η ενημέρωσή μου ήταν από εκεί. Έγινε συζήτηση εφόσον ενεπλάκη και το κόμμα, όταν γίναμε κατηγορούμενοι. 
Δεν έχω καταλήξει. Το όνομα του Φύσσα το άκουσα την μέρα της δολοφονίας. Δεν ακούω την μουσική που έκανε». 

Πρόεδρος: Τον Ρουπακιά τον γνωρίζατε;

Ματθαιόπουλος: Τον συνάντησα πρώτη φορά σ’ αυτή την αίθουσα, όταν ήρθαμε κατηγορούμενοι. Λόγω της ιδιότητας του βουλευτού με καλούσαν τα παιδιά από τα γραφεία, μπορεί να έχω πάει και στην τοπική του. Έχω πάει στον Πειραιά. Ήταν στο Κερατσίνι, στον Πειραιά, στο Πέραμα, δεν θυμάμαι;

Στέλεχος του «κλειστού κύκλου» της ηγεσίας

Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως είναι ενταγμένος από το 2001 στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2007 συμμετέχει στα κεντρικά όργανα του, την 60μελή Κεντρική Επιτροπή και το 10μελές Πολιτικό Συμβούλιο, τον πιο στενό κύκλο δηλαδή της ηγεσίας της.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε άγνοια αλλά και αδιαφορία σχετικά με την παραίτηση του βουλευτή Σερρών της Χρυσής Αυγής, Νικήτα Σιώη το 2012, την θέση του οποίου κατέλαβε ως επιλαχών. Ο Σιώης, είχε μάλιστα επικαλεστεί φόρτο εργασίας στην επιστολή παραίτησής του αν και εκείνη την εποχή δήλωνε… άνεργος!

Ο Ματθαιόπουλος μάλιστα ούτε λίγο, ούτε πολύ ζήτησε από τον Σιώη να του πει και «ευχαριστώ». «Δεν είχαμε στενή επαφή για να τον ρωτήσω παραπάνω. Το ζητούμενο είναι πως θα έπρεπε να είναι ευγνώμων γιατί αν δεν είχε παραιτηθεί θα ήταν εκείνος εδώ να δικάζεται». 

Η ανασκευή παλαιότερων δηλώσεων

Η πρόεδρος του επισήμανε ακόμα μια σειρά από παλαιότερες δηλώσεις του. Έπειτα από επεισόδια σε ομιλία στην Κομοτηνή, ο Ματθαιόπουλος χαρακτηρίζει τον κόσμο που συγκεντρώθηκε κατά της Χρυσής Αυγής «σκουπίδια». «Αν είναι καταγεγραμμένο, το είπα. Δεχθήκαμε επίθεση και αμυνθήκαμε. Η Αστυνομία ήταν απούσα αν και ήμασταν 5-6 βουλευτές. Κάθε φορά καταθέτουμε έγγραφο στην Αστυνομία για να παρθούν τα μέτρα ασφαλείας».

Σε άλλη δήλωσή του, φέρεται να έχει πάρει θέση κατά της αναπαραγωγής των ΑμΕΑ αλλά και ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες. Ο ίδιος σημειώνει: «Ο Τράγκας είχε αναφερθεί σε μια συνέντευξη μου που έλεγε ότι προσβάλλω άτομα με κινητικά προβλήματα. Μου έκανε την ερώτηση και απάντησα ότι εκείνοι που έχουν βαριές ψυχολογικές ασθένειες θα πρέπει να σκεφτούν αν πρεπει να κάνουν απογόνους. 

Η προσωπική μου θέση είναι αναλλοίωτη, όταν ας πούμε κάνει χρήση ναρκωτικών κάποιος καλό θα ήταν να μην έχει απογόνους. Είναι απάνθρωπο να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο και να τυραννιέται για τις δικές σου αμαρτίες».

Δεν του έκαναν εντύπωση οι σβάστικες

Ο Ματθαιόπουλος ρωτήθηκε και σχετικά με την ναζιστική συναυλία του 2005, βίντεο από την οποία έχει δημοσιεύσει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην οποία καταγράφονται πολλοί από τους κατηγορούμενους (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Γερμενής, Ματθαιόπουλος κ.α.). Η στιχομυθία που ακολούθησε με την έδρα, είναι χαρακτηριστική:

Πρόεδρος: Μια συναυλία του 2005, θυμάστε;

Ματθαιόπουλος: Έχω πάει σε τόσες, δεν ξέρω. 

Πρόεδρος: Μια που φέρεται ως ναζιστική;

Ματθαιόπουλος: Που να θυμάμαι κ. Πρόεδρε. 

Πρόεδρος: Να σας πω. Βλέπουμε άτομα της ΧΑ. Ακούγονται «Ζήτω η νίκη, ζήτω ο αρχηγός» υπάρχει ο ναζιστικός χαιρετισμός, σημαίες Βέρμαχτ, σβάστικες;

Ματθαιόπουλος: Έχω πάει σε πολλές συναυλίες. 

Πρόεδρος: Τέτοιου είδους πολλές;

Ματθαιόπουλος: Που να θυμάμαι το 2005; 

Πρόεδρος: Δεν θα σας εντυπωσίαζε;

Ματθαιόπουλος: Όχι. Έχω πάει σε αμέτρητες. 

Πρόεδρος: Μιλάμε για μια συναυλία με τέτοια χαρακτηριστικά, έχετε πάει και σε άλλες;

Ματθαιόπουλος: Ενδεχομένως να έχω πάει και αργότερα και νωρίτερα. Έχω πάει σε συναυλίες με εθνικιστικά σύμβολα. 

Πρόεδρος: Ποια είναι εθνικιστικά; Δεν μιλάμε για κέλτικο σταυρό και μαίανδρους, σας είπα για τι μιλάμε. Δεν θα σας εντυπωσίαζε;

Ματθαιόπουλος: Τι να με εντυπωσιάσει;

«Δεν αποκάλεσα κανέναν σκουπίδι ή υπάνθρωπο»

Τέλος, στην πάγια ερώτηση σχετικά με την θέση των κατηγορουμένων για τους αλλοδαπούς, ο Ματθαιόπουλος απάντησε: «Αυτό που λέει το Σύνταγμα. Όποιος έρχεται παράνομα να απελαύνεται, όποιος είναι νόμιμα καλοδεχούμενος». 

Πρόεδρος: Σε διάφορες ομιλίες όμως, δεν έλεγαν αυτό

Ματθαιόπουλος: Ποτέ δεν αποκάλεσα κανέναν σκουπίδι ή υπάνθρωπο. Ο καθένας πρέπει να μεταχειρίζεται το πρέπον λεξιλόγιο. Δεν έχω ούτε γράψει ούτε πει θέσεις που περνούν τέτοια μηνύματα. Έχω πει ότι όσοι έρχονται παράνομα πρέπει να απελαθούν. 
 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.