Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δοξασίες και παρανοήσεις για την Πανσέληνο: Η... έξαρση τρέλας, η αυξημένη γονιμότητα και η γκαντεμιά!

«Πότε είναι ανάδρομη η σελήνη και πώς αυτό επηρεάζει ...τη συμπεριφορά των αγαπημένων μας; Όταν η σελήνη είναι στον Κριό, θα πάρουμε... λεφτά; Το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι μεγαλύτερο; “Σεληνιάζονται” οι άνθρωποι τις ημέρες πανσελήνου;»

Αν έχετε τέτοιες... ανησυχίες ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ) δεν μπορεί να σας βοηθήσει! Αυτό αναγράφεται στην πρόσκληση για το σεμινάριο με θέμα τη Σελήνη, το προσεχές Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, με ομιλητή τον Αντώνη Ίτσιο, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει σε εκλαϊκευμένες απορίες σχετικά με το φεγγάρι και τους... μύθους του, όπως στο γιατί επιμένει να μας δείχνει πάντα την ίδια πλευρά του.

«Ξέρουμε ότι η Γη μας κινείται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, συμπληρώνοντας μια πλήρη περιφορά σε 365,25 περίπου μέρες. Γνωρίζουμε όμως πως μια παρόμοια κίνηση κάνει και η Σελήνη γύρω από τη Γη, σε 27,32 μέρες. Για να βρεθούν όμως Γη – Σελήνη - Ήλιος στην ίδια διάταξη απαιτούνται 29,53 μέρες, περίπου ένας μήνας δηλαδή, όση είναι και η χρονική διάρκεια από μια φάση της Σελήνης μέχρι την επόμενη όμοιά της. Μέσα στις 29,5 μέρες που κάνει η Σελήνη, για να γυρίσει γύρω από τη Γη, συμπληρώνει και μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της και είναι η αιτία που οι κάτοικοι του πλανήτη μας δεν μπορούν να χαίρονται και την “άλλη όψη” του φεγγαριού» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ιτσιος, προσθέτοντας ότι αναφερόμαστε «στην “άλλη” όψη και όχι στη “σκοτεινή” πλευρά, γιατί δεν υπάρχει μόνιμη σκοτεινή πλευρά».

«Ο Ήλιος», διευκρινίζει, «στη διάρκεια του σεληνιακού μήνα, φωτίζει διαδοχικά όλη την επιφάνεια της περιστρεφόμενης γύρω από τον άξονά της Σελήνης και κατά συνέπεια, ανά πάσα στιγμή αυτή είναι φωτισμένη κατά το ήμισυ, άσχετα αν εμείς δεν βλέπουμε κάποιο μέρος του ημισφαιρίου που δέχεται το ηλιακό φως».

Ως ερασιτέχνης αστρονόμος ο ίδιος και με στόχο, μέσω του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, «να διαδοθεί αστρονομία και να ανοίξουν οι “ορέξεις” για την επιστήμη αυτή”, ξεκαθαρίζει ότι “χρονικό διάστημα με ανάδρομη Σελήνη, σε σχέση με το μακρινό αστρικό υπόβαθρο, δεν υπάρχει».

«Υπάρχουν πολλές δοξασίες και παρανοήσεις που κάνουν λόγο για ... έξαρση τρέλας τις ημέρες πανσελήνου (σεληνιασμός), περισσότερα ατυχήματα και καταστροφές, αυξημένη γονιμότητα στην πανσέληνο ή ότι είναι κακός οιωνός οι εκλείψεις ήλιου ή σελήνης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πώς σε κάποιες γλώσσες η Δευτέρα έχει ονομασία που συνδέεται με την Σελήνη, όπως Monday (Moon Day) στα αγγλικά, Lundi (από το λατινικό Luna) στα γαλλικά ή Montag στα γερμανικά» τονίζει ο κ. Ιτσιος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.